• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINAVODA - prostě H2O - a něco navíc
    LALINA
    LALINA --- ---
    clovece, v nadpisu to tagovani nefachááá :-(
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LALINA: dolni se dela uplne stejne, jen prikaz v tech divnejch zobaccich je sub.
    NEKDO_CIZI
    NEKDO_CIZI --- ---
    WILDENBURY_SQ: krása - vzpomínám na nádherné časy v laboratoři ..... ach jo zase bych se vrátila :-)
    LALINA
    LALINA --- ---
    tam je jen horni index..v napovede...
    LALINA
    LALINA --- ---
    a jinak MOC velkej dík za prispevek, to je super vec, jeste si zkusim nejak srovnat v hlave, proc nektery ty kysliky se chovaj jako zlodeji a jiny zase jako stedrý dárci...ty jsi rikal, ze ale zdaleka nejsou vsechny... ja myslela, ze se takhle paktujou vsichni a oni jenom...vlastne nepatrena castecka a ostatní se válej na peci a nedelaj nic..(?)
    LALINA
    LALINA --- ---
    no ja se pokusim :-))
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Drobny navrh na vylepseni, neslo by prosim v nazvu diskuze "2" ve vzorci vody otagovat dolnimi indexy? .. V textu obcas na indexy taky kaslu, ale takhle v nazvu diskuze me moc boli oci.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    .. A to jeste neznate milostny pribeh, jak se voda ostatnim prvkum ze skupiny chalkogenu zdala moc slunickova, a tak se take nase mile chalkogeny zacaly paktovat s vodikem.. A vznikly jedovate smrady nevidane typu H2S, H2Se, H2Te :) .. Jejich oder byva popisovan jako "neco nejhorsiho na svete", evidentne naivkami, kteri se nikdy nesetkali se skatolem, kys. isovalerovou, merkaptoly atd... Ale to uz je uplne jina pohadka.

Jinak jak jsme vcera resili s Lalinou, tak ja jsem myslel autoprotolýzu vody. To je neco jineho, vpodstate reakce jedné z 10^7 molekul vody, ktera se rozhodla, ze se bude chovat jako kyselina a jedné z 10^7, ktera se rozhodla, ze bude vystupovat jako báze. zapsano:
    H3O+ + OH- {--} 2 H2O
    .. coz neni az tak anomalni, proste tohle amfoterni latky delaji :)

Ale byly mysleny vodikove mustky, viz. nastenka.. Jen pro doplneni, hodne zjednodusene se to da predstavit takto:

opravdu se tedy jakoby "drzi za ruce"... (snad efektivneji vypadaji treba supramolekularni calixareny, to jsou benzenova jadra s rucickama a nozickama, jez spolu tancuji v kruhu, nebo se pretahuji...)

Jinak z dalsich anomalii vody:

- je to stabilni latka, kapalina :)
    - s klesajici teplotou (pod 4°C) roste jeji objem, u drtive vetsiny latek je to naopak..
    - nejvyssi hustotu ma pri 4 °C, to proto, aby prezili rybicky v rybniku, tato voda o optimalni teplote k preziti zimy klesne ke dnu.. a tam si rybicky ziji.
    - ma snad nejvetsi mernou tepelnou kapacitu, co znam, ke zmene jeji teploty je tedy potreba ohromne mnozstvi energie.. Opet, vyse popsana rybickova voda jentak nezamrzne, rybicky tedy ziji dal.. No a clovek toho vyuziva v hromade chladicich zarizeni etc.. Treba v Cernobylu byla turbina pohanena parou z deuterovane vody, ktera vre pri nejakych, nevim, 120 °C, ovsem zde byla jeste pod takovym tlakem, ze vrela pri asi 800 °C :o)) .. Pri nahlem poklesu tlaku (propaleni celeho reaktoru atd..) se tedy ozarena deuterovana voda (!) okamzite vyparila, odhodila asi 100 tunove víko o kus vedle a ozarena si to štrádovala do nebes, aby pak mohla prset na pul Evropy..

JOGINKA
    JOGINKA --- ---
    DIVA
    DIVA --- ---
    JOGINKA
    JOGINKA --- ---
    Já měla v jednom meditačním stavu pocit, že se topím. A jelikož už jsem se dvakrát fakt topila, tak to začalo takovým tím úděsem, že se nemůžu nadechnout...ale pak jsem zjistila, že můžu dýchat pod vodou...že ve skutečnosti jsem tou vodou...že není CO by se v ní utopilo...nastoupila blaženost, bezedný a bezbřehý oceán bytí.
    NEKDO_CIZI
    NEKDO_CIZI --- ---
    LALINA: zdál ase mi jednou sen o tom jak jsem plula po moři a voda byla úpně všude, ale né nepříjemně. V dalších dnech jsem také měla zvláštní pocit z vody.... a jejího působení v životě....
    _H2O_
    _H2O_ --- ---
    LALINA: mam pocit, ze je drzel pod vodou, takze mozna mimo ni nemel tu moc.. on sel vicemene bezduse dal, ani si me nevsimal ;)
    LALINA
    LALINA --- ---
    _H2O_: a nebal ses, že tě taky vcucne? tvoji dusi? ;-))
    LALINA
    LALINA --- ---
    ja mela vcera vyslovene vodni den... napred se mi zdalo, že mi přetekl dřez a jak se ta voda rozlívá po obyvaku, po koberci...ale ja si z toho nic moc nedelala...zadnej stres, rikala jsem si, že sousedi pode mnou jsouu dlouhodobe pryc, tak jim to nevadi a tak co...
    potom jsem dlouho dlouho ležela a pospavala v takovy divnym mezistavu a celou tu dobu ve me znělo slovo ( a nejen slovo) voda...voda voda.... proste me prostupovala voda....nejak jsem se stavala vodou, ona me rozpoustela a ze me byl takovej zvlastni roztok.... trvalo to do 13:00...vůbec jsem netusila, ze uz muze bejt tolik hodin....
    potom jsem si az do dneska tedka jen varila a pila cistou vodu, vubec nejedla, pospavala, čistila hlavu a telo a...jak jsem tak pila tu vodu, najednou jsem cejtila, jak ji vnimam uplne jinak, nez driv...proste o stupen živejc, hloubejc... mozna nekdo neco takovyho prozije kdyz si da brko, to nevim...ale od ty doby, co do me ta voda tak vstoupila, ji vnimam jinak...no a navic celej den pršelo...a dneska je tam prvni sníh.... voda :-))
    zvlastni dny, tyto....
    LALINA
    LALINA --- ---
    GAF: :-))))
    GAF
    GAF --- ---
    Vodu je dobrý pít když není něco jiného skoro stejně jako když se dá pít zrovna voda. Občas taky chutná dobře. A dokonce je normální a v pohodě.
    _H2O_
    _H2O_ --- ---
    v souvislosti se zdejsi diskuzi se mi dneska zdal sen o vodnikovi: byl jsem nekde u rybnika, a vidim jak po schudcich do vody sestupuje nej. clovek, tak na nej volam: "hej, vzdyt se utopite!"..on nereagoval a pokracoval, az se za nim zavrela hladina.. po nekolika minutach zase vystoupal, ja ho poplacal po zadech a nahmatal jsem pod mokrym oblecenim mezi lopatkami otvor cca velikosti koblihu a me v tom snu napadlo, ze takto do sebe nejakym zpusobem vstrebava duse (zajimavy, ze takto fyzicky) a je to vlastne vodnik.. o neco pozdeji jsem v tom snu pocitil na vl. kuzi ohen..
    _H2O_
    _H2O_ --- ---
    LALINA:
    BRAINWASHER:
    tak jiste neni tak absolutne exaktni jako vetsina snaru, jinak v tom ale nevidim rozdil.. avsak pro toho, kdo se sam ve svych vizich neorientuje je to urcite dobry voditko, jelikoz, jak jiz bylo receno, ve snech se objevuje prave spousta archetypu, jimz ne vzdy tak uplne rozumime :)
    BRAINWASHER
    BRAINWASHER --- ---
    _H2O_: naprosto chapu, kazdopadne todle neni "klasickej"snar, ale vykladovej, tagze si to musi kazdej clovek poskladat sam co to pro nej v danou chvili chvili znamena jak rika mj. lalina )
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam