.. A to jeste neznate milostny pribeh, jak se voda ostatnim prvkum ze skupiny chalkogenu zdala moc slunickova, a tak se take nase mile chalkogeny zacaly paktovat s vodikem.. A vznikly jedovate smrady nevidane typu H
2S, H
2Se, H
2Te :) .. Jejich oder byva popisovan jako "neco nejhorsiho na svete", evidentne naivkami, kteri se nikdy nesetkali se skatolem, kys. isovalerovou, merkaptoly atd... Ale to uz je uplne jina pohadka.
Jinak jak jsme vcera resili s Lalinou, tak ja jsem myslel autoprotolýzu vody. To je neco jineho, vpodstate reakce jedné z 10^7 molekul vody, ktera se rozhodla, ze se bude chovat jako kyselina a jedné z 10^7, ktera se rozhodla, ze bude vystupovat jako báze. zapsano:
H
3O+ + OH- {--} 2 H
2O
.. coz neni az tak anomalni, proste tohle amfoterni latky delaji :)
Ale byly mysleny vodikove mustky, viz. nastenka.. Jen pro doplneni, hodne zjednodusene se to da predstavit takto:
opravdu se tedy jakoby "drzi za ruce"... (snad efektivneji vypadaji treba supramolekularni calixareny, to jsou benzenova jadra s rucickama a nozickama, jez spolu tancuji v kruhu, nebo se pretahuji...)
Jinak z dalsich anomalii vody:
- je to stabilni latka, kapalina :)
- s klesajici teplotou (pod 4°C) roste jeji objem, u drtive vetsiny latek je to naopak..
- nejvyssi hustotu ma pri 4 °C, to proto, aby prezili rybicky v rybniku, tato voda o optimalni teplote k preziti zimy klesne ke dnu.. a tam si rybicky ziji.
- ma snad nejvetsi mernou tepelnou kapacitu, co znam, ke zmene jeji teploty je tedy potreba ohromne mnozstvi energie.. Opet, vyse popsana rybickova voda jentak nezamrzne, rybicky tedy ziji dal.. No a clovek toho vyuziva v hromade chladicich zarizeni etc.. Treba v Cernobylu byla turbina pohanena parou z deuterovane vody, ktera vre pri nejakych, nevim, 120 °C, ovsem zde byla jeste pod takovym tlakem, ze vrela pri asi 800 °C :o)) .. Pri nahlem poklesu tlaku (propaleni celeho reaktoru atd..) se tedy ozarena deuterovana voda (!) okamzite vyparila, odhodila asi 100 tunove víko o kus vedle a ozarena si to štrádovala do nebes, aby pak mohla prset na pul Evropy..