• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FLIPPERRespekt je jeden z nejmizernějších občasníků na české mediální scéně a proto ho také nikdo nečte. (Pavel Bém)
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    menší polemika s Vitvarem a Šimečkou zde:
    Respektování Vaculíka - literární zápisník | č. 14 | 2015 | archiv - A2 – zvíře nikdy nespí
    http://www.advojka.cz/archiv/2015/14/respektovani-vaculika-literarni-zapisnik
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    LEMUR: Jak píše ICARUS - článek dost nešikovně buduje svůj příběh tak, že začne obecně psát o hrách, pak se přehoupne na patologické problémy jednotlivců a na tom postaví druhou část článku, která pojednává o nebezpečích a jejich léčbách. Při všeczh těch přechodem dělá divné závěry a zkratky.

    Dále mi vadilo povrchní přirovnání gamingu k drogám. To obecně lze srovnat, ale rozhodně je třeba to dát do kontextu. V článku je z toho závislost a úrovni heroinu...

    Potom ještě autor ani nemá sílu držet pojmy skrz článek - na začátku je WoW označen jako MMO a ke konci už je to (správně) MMORPG.

    Čili tendenční slepenina bez snahy o objektivnější a komplexnější náhled, který by tam šel lehce přihodit.
    ICARUS
    ICARUS --- ---
    LEMUR: Protoze pojednava o velmi male casti jedincu z dane subkultury a aplikuje jejich chovani na ty ostatni. To, o cem tam pisou, jsou doslova patologicke extremy, ktere se deji jen velmi zridka. V podstate to je jako kdyby psali o tezkych zavislacich na heroinu a vyvodili z toho zaver "vidite tu fetku? VIDITE? drogy jsou SPATNE a mely by se ZAKAZAT!!§".
    LEMUR
    LEMUR --- ---
    ICARUS: STAROJDA: A co přesně vám vadilo na tom článku? Teď jsem se k němu konečně dostal a dal si zatim jen asi 2/3, plus kolem půlky jsem na chvíli ztratil pozornost, protože jsem si kupoval jahody u stánku, kde je prodávala hrozně pěkná slečna.... Ale za tu první půlku mě tam nic nepobouřilo a to jsem v roce 1995 vstával uprostřed noci, abych si mohl hodinu dvě zapařit C&C, kolem 00 provolával peníze svejch rodičů na dial-upu při UO, atd. :-)
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    LEMUR: částečně máš pravdu, ale i takto povrchně (mediálně) se dá téma zpracovat tak, aby insiderovi neběhal mráz po zádech. To se tady ale nepovedlo.
    LEMUR
    LEMUR --- ---
    STAROJDA: Ehm, chce se mi říct, že takhle je to s každým tématem, do kterýho vidíš jako insider a který je nějak zpracovaný mainstream médijema (jako Respekt). Ale neřeknu to.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Tak jsme dnes konečně číslo dočetl (vyjde mi vždy cca na celý týden). Obecně po delší době nadprůměrně zajímavé (pro mě), takže super.

    No a le teda ten článek o nebezpečích počítačových her, to je fakt mizérie :(. To jsem čekal, že budu obhajovat Respekt stylem "není to článek pro nás gamery, ale pro neznalou veřejnost", ale to fakt nejde. Nekonzistentní a tendenční výpověd generace, která stejně jako rodiče dnešních pařanů, nechápou o co jde a nepřiznají si, že jde o jev vysoce komplexní a vypovídající o celé naší západní společnosti (závislosti obecně).
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    VANEK: Nemyslim, že by měli problém zrovna v nepodloženosti nebo manipulaci a ani jim to nikdo nevyčítá, pokud se nepletu.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    ICARUS: tyjo spoiler, ten jsem ještě nečetl, protože mě (netradičně) baví i většina úvodních článků :)
    ICARUS
    ICARUS --- ---
    mrzi me, ze pokazdy, kdyz se objevi nejaka nadeje, ze by mohlo byt lip (clanek o drogach), tak je ihned brutalne popravena tendencnimi, neinformovanymi, agitacnimi a proste hloupymi clanky, jako je ten dnesni ohledne pocitacovych her. to bylo neco na urovni blesku.
    VANEK
    VANEK --- ---
    MAIMONIDES: Jestli by nestačilo vzít si příklad z Guardianu: "comment is free, but facts are sacred". Resp. tedy oddělovat komentáře od zpravodajství, jak se to má dělat všude na západě.
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    No dneska zrovna jedno číslo vyšlo, tak uvidíme.
    FTN
    FTN --- ---
    STAROJDA: Nebo je to magor. Nepodloženě.
    :)
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    LEMUR: pokud to myslíš aspoň trochu vážně, tak se nedivím, že ti aktuálně Respekt nevoní :). Asi se tam píše málo o chemtrails a podobných objektivních faktech ;)
    LEMUR
    LEMUR --- ---
    Možná The Economist poslal nějakou malou domů Bakalovi. Nebo naopak. Nepodloženě samozřejmě.
    LEMUR
    LEMUR --- ---
    STAROJDA: Jo, vidim tam jasnou souvislost. Nepodloženou ale.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Nesouvisí ten výraznější postoj Respektu s jejich vztahování se k The Economist, jakožto vzoru správné publicistiky? Co si vybavuju, tak už dřív Tabery popisoval, jak se mu (celé redakci?) líbí jejich aktivnější přístup, kdy třeba před volbami deklarují, co je jejich volba. Opakovaně se k tomuto rysu vracel, ale postupně to ustoupilo a teď už jsem to dlouho nečetl.

    Mezitím na krátko články Economistu zmizely a zase se vrátili a nyní je Respekt více s postojem, než jenom přísně objektivní. Zřejmě tedy snaha o přiblížení Economistu byla dokonána.

    Mě osobně změna nevadí - časopis posuzuju podle toho, jestli mě každý týden to a to číslo baví nebo ne. A platí, že ano, baví! Takže s klidem přehlédnu i semtam příliš aktivistický názor nebo prostě daný článek nečtu. Myslím že není problém číst články s nadhledem a objektivní fakta si případně vyfiltrovat.
    LEMUR
    LEMUR --- ---
    MAIMONIDES: Provedu.
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    LEMUR: Příště stručně napiš, že novináře, kteří vedle faktů zaujímají k politice i postoj, neuznáváš a mohl sis ušetřit tu nepodloženou kritiku.
    LEMUR
    LEMUR --- ---
    To je totiž to, co z mojeho vlastního soukromýho pohledu dělá novinařinu novinařinou - že člověk získá novou perspektivu o něčem, co považoval za víceméně jasný a na co měl názor už dlouho a tak nějak z principu. Že člověk získá novou perspektivu o nějakym tématu na základě novejch zajímavejch pohledů, který jsou navíc (nutně) podložený nějakými fakty. Ten článek o drogách je pro mě toho uplně nejlepším příkladem. No a pak jsou články, který de facto jen prezentujou určitej názor. Švehla, Šimečka, Sobota, to jsou jména, který mi přicházej na mysl jako první. Erik Tabery pro mě bejval příkladem tý první varianty, teď se přesunul do tý druhý.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam