• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOScollege drop-outs (+práce při studiu, samouci, kolikrát jste nedokončili vysokou? jaký je rekord ? jaký to mělo důvod?)
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    XCHAOS: to jsi chodil na nejakej divnej matfyz :) (nebo jsi neprezil prvni rocniky)... od tretaku vejs me nikdo ve skole krom zkouskoveho nevidel a pohoda :]
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    Omlouvam se za prispivani do prebujele offtopic debaty, ale nejak mi to neda.

XCHAOS: Kvalifikaci k RHCE neni delani rpm balicku, ale schopnost administrovat Red Hat Enterprise Linux. (A potazmo kazdy Linux, ono tech RH specifik asi tolik neni.)

XCHAOS: search + replace můžu omezit na konkrétní označený blok
    Muzes, ale to ti nekdy nepomuze. Pomoci search & replace treba nebudes poradne schopen prejmenovat promennou "foo::v" v nasledujicim C++ snippetu: http://pastebin.com/f6b94b6c4 (A predstav si ze takhle refaktorujes projekt se stotisicovkou radku kodu, idealne navic s nesjednocenym coding style. Search&replace ti proste nepomuze.)

XCHAOS: Kdybys nebyl vul, a precetl si "info libc" uz pred asi mesicem, kdyz jsem ti to radil v ramci tveho lokalizacniho extempore, /vedel/ bys, ze regexpy v libc jsou. Bohuzel musim konstatovat, ze tvoje schopnost samostudia je nulova.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    to vypada na poruchu osobnosti....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: no ano, v podstatě je to kravina... ale nejde o "nárok" ... já se prostě snažím o hack systému, a sháním nějakého howto jak to provést. ale z jiných důvodů a jinak, než je běžné. (nikdy bych se nesnížil např. k tomu si titul "koupit", apod.).

_BENNY: hele, je to možný. nicméně je to jen začátek. mě kategorie "nedostudovaných" zajímá, protože jde o výrazně jinou skupinu, než středoškoláci. většina středoškoláků nebo lidí co zkusili VŠ jednou a dost má pocit typu "jasně, měli bychom na to, kdybychom chtěli - ale my nechceme, věříme si i bez toho". Mě přijde zajímavý přístup typu "loseři všech oborů, spojte se!". protože si nemyslím, že jsme uplní loseři... nepropadli jsme ze VŠECH zkoušek, přece...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: nesmysl je, ze ti nekdo da titul za to, ze se uz nic noveho ucit nechces a chces mit jen potvrzeni, ze to co umis je vice ci mene srovnatelne s temi, co maji nejaky titul, tudiz na nej citis narok. to je kravina.

pokud uz mas predem nazor na refactoring, ackoliv jsi vlastne dosud nepochopil o co jde, potom je studium na VS skutecne problem...

XCHAOS: pripomina mi to seznam levaku, negramotnych, slavnych z neuplnych rodin apod. kteri se uchytili i pres svuj handicap :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Připomínám, že některé známější světové a české college drop-outy jsem shrnul zde: [ XCHAOS @ college drop-outs (kolikrát jste nedokončili vysokou školu ? jaký je rekord ?) ]
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: to je naprostý nesmysl, a ty to víš.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: ty holt mas na vsechno cemu nerozumis vlastni nazor. ale jak jsi sam rikal, stareho psa novym kouskum nenaucis, takze ti nezbyva nic jinyho nez si zalozit svou vlastni skolu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    WENCA: jo hele, něco tuším, ale proto říkám, že mě uspokojí jedině Debian certified engineer ... :-) .deb balíčky jsem se už vyrábět +/- naučil (paradoxně u svého zcela komerčního chlebodárce... i když kolega v Arachne to uměl +/- taky)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: joe mi ukazuje konext, ve kterém aktuálně jsem, např.název funkce v .c nebo třídy/metody v .py. nevím jestli se s těmi kontexty dá už pracovat jinak, ale tvůj dotaz moc nechápu: search + replace můžu omezit na konkrétní označený blok. jinak nevím, proč bych měnil proměnou ve "funkcích které používají jinou funkci" ??? tam je přece už lokální namespace... ale to je fuk... prostě se změnami názvů funkcí a proměnných jsem si užil svoje, a výsledek je, že člověk se naučí rozvrhnout si to tak, aby nic nepřejmenovával... o tomhle to fakt není... to je právě to "řízení auta"...

podívej, starého psa novým kouskům nenaučíš... já používám joea právě proto, že má klávesové zkratky skoro stejné jako kdysi to Borland C/Turbo Pascal IDE, resp. jako T602. člověk to má hluboce zakořeněné, a je to prostě prostředí, ve kterém může pracovat i poslepu o půlnoci.

každopádně přejmenovávání entit ve zdrojovém kódu je samozřejmě něco, co pokud možno nedělám, protože pochopitelně: člověk si pamatuje který identifikátor znamená co, a měnit to v polovině projektu nemusí být (až na speciální vyjímky) dobrý napad. a pokud na projektu spolupracuje víc lidí, tak je to skoro zločin.

ale uznávám, že už Borland IDE mělo docela rozumný frontend pro grep, kdy šlo jednoduše stránkovat mezi nalezenými výskyty, zatímco já to dnes dělám nepatrně složitěji. ale je to všechno otázka stylu a přístupu ... stejně jako v hudbě méně akordů může znamenat více, tak ani při vývoji nejsou cmdline vývojové nástroje nutně podřadné... ale nemá cenu je komukoliv vnucovat, to uznávám.
    WENCA
    WENCA --- ---
    hele xchaosi a to vis, ze existuje neco jako red hat engineer? dokonce to ma myslim 4 levely a uz ty prvni sou dost tezky. jenze ty certifikaty stoji dost penez, takze zase nic pro tebe. :))
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: prave protoze jsi po tom nikdy nepatral, tak to nevis. nejvetsi pecka v techto IDEckach je krome kontextoveho dohledavani entit kontextovy refactoring - napriklad v kazde sve funkci pouzivas int i, vsechno mas v jednom souboru a ty potrebujes zmenit promennou "i" jenom v jedne funkci a funkcich ktery ji pouzivaji. co udelas? find&replace napric vsemi zdrojaky? nesmysl, je to prece jen "i", ktere se vyskytuje uplne vsude. a i kdyby to byla promenna jmenem blablabla (tudiz by nekolidovala s obycejnym textem), tak co? nahradis i za blablabla i ve funkcich, kde to nepotrebujes?

ti zkusenejsi pouziji kontextovy refactoring, prejmenujou promennou (funkci, definici, objekt atp) na jedinem miste a automaticky se prejmenuji i vsechny reference. zprehledneni kodu prejmenovanim entit v celem projektu je pak otazkou par sekund.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: jako je fakt, že v podstatě poslední IDE které jsem používal bylo Borland C pod DOSem. od té doby jsem si zvykl na cmdline nástroje, v práci všichni kolem mě až na vyjímkou používají Eclipse, ale já nevidím jaké by to mělo výhody, zvlášť od doby co má joe synatax highlighting, a naštěstí mě nikdo nenutí k nějakému konkrétnímu stylu práce, jsem placený za výsledky.

ale ok... uznávám, že velká věda to není. ale podle mě by nebylo od věci něco jako být "čestný Bc"... až narazíte na školu, která to bude rozdávat, dejte vědět :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: to je už daleko zajímavější téma, ale dá se říct, že k tomu mě nikde nepustili, i když na tom mff to často bylo o tom, že bylo potřeba 1) vstávat 2) nesedět celý den v labu na netu (doma jsem tehdy měl ještě jenom modem... a bylo to v době, kdy se platilo za každou minutu)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    WENCA: a co teprve cele gramatiky nebo navrh schedulleru pro kernel OS :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    WENCA: nepoužívat neznamená nepochopit. ale jinak jako jo, objevil jsem že regexpy jsou součástí POSIXu, a jsou zabudované asi v libc, takže holt mě asi neminou. nicméně vi i tex mi v dnešní době přijdou fakt zbytečné.
    WENCA
    WENCA --- ---
    i kdyby neco takovyho jako open-source univerzita existovala, tak by nas mily xchaos letel jako prvni smykem. pac podle svych vlastnich slov dosud nepochopil:

1. tex
    2. editor vi
    3. regexpy

a tyhle skilly se mi zdaj celkem zasadni. :))
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    mein gott, takze ono jde nakonec o nejake "open-source vzdelani" bez hnusneho komercniho Visual Studia :-))

intelektualni rozharanost.
    MOYYO
    MOYYO --- ---
    vyssi prgani rikam tomu, kdyz prestane stacit intuice a musis hrabnout pro teorii :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MOYYO: co je to "vyšší prgání", podle tebe ? uveď příklad. samozřejmě, že programovat lze ledacos, včetně aplikací matematiky...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam