• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOScollege drop-outs (+práce při studiu, samouci, kolikrát jste nedokončili vysokou? jaký je rekord ? jaký to mělo důvod?)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tohle asi půjde na nástěnku vedle Franka Zappy: "Myslím že diferenciální rovnice můžou spustit schizofrenii se stejnou pravděpodobností jako kouření marihuany."

Vyjádření autorky citátu (lze jí najít tady na NYXu): "vynorilo se mi v hlave po hodine matematiky na vejjsce, a zaroven dlouho pred tim, nez jsem poprvy kourila travu :)"
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    1) Jste spameři, měli byste se zapsat na nějakou školu :-P (pak byste také neměli čas jako já)
    2) Některé věci, co vyprávíte jsou dost úchylné a jsem rád, že to u nás tak nikdy nebylo (MFF a FF UK).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GRIGORIJ: já mluvil jen o té jedné větě :-) hele, já se to snažím pročíst... ale antispamový filtr je prostě stejný podvod, jako spam. nejde naprogramovat dobrý antispamový filtr. je třeba naprogramovat kvalitnější sociální sít, než e-mail.

příklad: twitter. tam tě spammer může vlastně oslovit maximálně jednou - a to tím, že to followuje.to je daleko promyšlenější typ grafu, než "všichni ze všemi" sít klasického SMTP e-mailu: víceméně, hrany v grafu jsou tam bud jednosměrné nebo obousměrné, a každý vrchol má pod vlastní kontrolou, které orientované hrany do něj směřují. takž u spamera víš max., že hrana směřuje od tebe k němu, ale nemusíš mu povolit, aby směřovala od něj k tobě. a nepotřebuješ probabilistické antispamové algoritmy na bázi integrálů.

ve výsledku: donutíš tím spammera evolvovat, a přinutit ho, aby byl zábavnější - místo aby si pracoval na evoluci anti-spammera, který bude ze spammerem válčit.
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    XCHAOS: ja bych ten clanek povazoval spis za argument PRO integraly, ale jak myslis :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GRIGORIJ: ha, Markovy řetězce, to mi něco říká. To umožnuje serverům jako Facebook rozškatulkovat uživatele do nějakých zcela bezkontextových skupin, čistě na základě statistické analýzy jejich chování...

jj, tesat do kamene: Many computer scientists, including a lot of us who focus in natural language processing, don't spend a lot of time with integrals. We spend most of our time and energy in a world of discrete events

víceméně není pravda - počítačoví vědci jsou NUCENI trávit čas integrály, a proto tato země nemá až tolik Vš vzdělaných počítačových vědců - ale zato má spoustu matematiků, z nich část se živí výukou Vš matematiky a část jako námezdní codeři pro nadnárodní korporace :-)
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    XCHAOS: ted jsi mi pripomnel clanek, na ktery jsem narazil vcera a jeho kapitolu "1.1. why integrals?" :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDOWITCH:
    FLEGMA: informatici jednoznačně uvažují diskrétně: nejen informace v paměti, ale i čas procesoru je jasně kvantovaný, už z teorie automatů vyplývá, že se přechází mezi nějakými jasně vymezenými "stavy", z čeho vyplývá plynutí času.

já proti estetické hodnotě spojité matematiky vůbec nic nenamítám, ale prostě jak počítač, tak psaný lidský jazyk potřebuje k zachování informace jasně rozlišit písmeno A od písmena B - a nezabývá se popisem tvaru křívek, kterými kreslíř ta písmena nakreslil.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FLEGMA: mě RFC náhodou bavily, ale je fakt, že jsem doopravdy četl max. tak 821, 822, nebo tak. vlastní HTTP jsem už víceméně implementoval spíš formou reverzního inženýrství :-)
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    DAVIDOWITCH: jj, Kulhanek je nejlepsi. Btw. zitra ma prednasku o neutrinech v ramci fyzikalnich ctvrtku na FELu, coz by v kontextu nejnovejsich objevu z Cernu mohlo byt zajimave.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDOWITCH: nj, Kulhánek... jenže srovnej jeho axiony
    prof. RNDr. Petr Kulhánek, CSc, Vakuum současnosti - Od Torricelliho po hledání axionů - AVC ČVUT - Audiovizuální centrum studentů ČVUT
    http://www.avc-cvut.cz/?id=3347
    a wiki:
    Axion - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Axion

mě prostě wiki fakt hodně vyhovuje, jako zdroj informací.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    Kdyz sme u ty matiky..
    Petr Kulhánek, příloha k mailu pro studenty, kteří si zapsali astrofyziku:
    http://www.aldebaran.cz/all/vnp.pdf

(malokdo prednasi a vysvetluje tak skvele jako Petr)
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    XCHAOS:
    problém je, že kritériem "vědeckosti" nějakého textu je, že "consistently boring"

Nudny texty mame v IT taky, nektery RFC specky jsou fakt literarni labuzo, velkej problem neusnout pred doctenim :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FLEGMA: to je strašně složitý, co myslíš tím "okecat". kontinentální filosofie (francouzi) se soustřeďují na to okecávání samo, zdá se mi. a je jim jedno, že tomu bude rozumět jen hrstka podobných exotů: oni prostě kultivují ten svůj jazyk jenom tak, že je to baví... v tom je to zase podobné těm matematikům...

naproti tomu anglosaští (resp. američtí) filosofové mají často blíže k přírodním vědám a více jim záleží na srozumitelnosti jejich tezí široké veřejnosti... to, že je něco obecně srozumitelné, nebyla v tomto prostředí ostuda, ale přednost. no ale zase se tak nedaly vyjádřit extra složité koncepty.

já si představuju studium humanitního oboru tak, že bych musel u zkoušky dokázat, že jsem si něco z doporučené literatury opravdu přečetl (což by mě samozřejmě zoufale demotivovalo si to opravdu přečíst... :-) ). každopádně fakticky zajímavá je antropologie... nejlepší by bylo zkombinovat antropologii s programováním (což mám trochu podezření, že udělali někteří spisovatelé sci-fi :-). (Carl Sagan kombinoval antropologii s kosmologií :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FLEGMA: no jo, diskrétní matematika sice chápu, že je to, co bych potřeboval (různé datové struktury reprezentované jako grafy, apod.), ale talent na ní teda taky zrovna 2x velkej nemám :-/ ale základní terminologii jsem snad pochytil. akorát jsem nikdy nic nevymyslel, co se po mě chtělo.

jo, informatici by se rozhodně měli diskrétní matematiku učit dřív, než třeba analýzu. ta by mohla být ve vyšším ročníku třeba jako volitelnej obor.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDOWITCH: no pointa je, že věci, které mě zajímají jen pro zábavu, se nemusím učit :-)

pochop, já jsem třeba členem http://czcube.org (i když momentálně pasivním, neaktivním... došlo nadšení ... ale zase jsem vznik sdružení částečně inicioval, když jsem na existenci tohohle formátu mikrodružic před asi 5-10 lety náhodou narazil na netu). ale dejme tomu, kdybych šel na VŠ s tím, že se znalostma, který tam získám, se budu moc podílet na stavbě takovéhle družice, tak by mě to bývalo motivovalo, asi. to by asi bylo motivující naučit se spočítat některé věci, které se toho týkají... pochopit nějakou fyziku a tak.

problém je, že kritériem "vědeckosti" nějakého textu je, že "consistently boring". postmodernisti jasně klasifikovali žánr vědecké literatury a z hlediska struktury jazyka je tam prostě jasný požadavek na tu nudnost.
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    XCHAOS: Souhlas, vsak to pisu, ze se ma ucit vic diskretky a min kalkulu.
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    XCHAOS:
    S tim pochopenim - neni to nahodou spis opacne ? U matiky a technickejch predmetu se pochopeni testuje velmi spravedlive a exaktne, zatimco u humantnich predmetu jako filozofie to uz muze jit okecat (bez pochopeni myslenek).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (teď jsem použil rétoriku "poptávky" po nějakých dovednostech, za což mě levičáci, jestli tenhle klub sledují, určitě umlátí... protože podle nich "vzdělání není zboží" :-) ale já myslím "poptávku" v obecnějším smyslu... nejen na poptávku po pracovní síle na monopolizovaném trhu...)
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    XCHAOS: nene, mne slo o to ze si rikal ze by to zajimalo.. mne by zajimalo jak by ses to idealne ucil.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam