• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOScollege drop-outs (+práce při studiu, samouci, kolikrát jste nedokončili vysokou? jaký je rekord ? jaký to mělo důvod?)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GRIGORIJ: nemyslím, že jsi tady v tom případě správně mezi drop-outy :) měl by sis najít nějaký postgraduální diskuzní klub :-)
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    DAVIDOWITCH: obecna a srovnavaci literatura :] mel jsem takove humanitni obdobi

XCHAOS: se mnou je takovy slozity - matematiku jsem na mff dodelal, ted dodelavam phd na imunologii, parkrat jsem skoncil v prvaku, na medicine ve tretaku, ve Francii jsem rovnou nastoupil do posledniho rocniku, tak vlastne nevim, co bych zaskrt :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FLEGMA: já bych nebyl proti. celý tenhle klub je jedno velké "co teď"...
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    XCHAOS:
    GRIGORIJ: Nedame sraz veteranu nekde u piva ?
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    GRIGORIJ: Co je prosim pekne "komparistika"?
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    GRIGORIJ: TO máme podobné :-D. Nechal jsem se vyhodit z logiky FF UK (hádka z učitelem). A zatím stále studuji Informatiku na MFF UK.
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    KEDRIGERN: no jo mas, pravdu, ale zas debata nad (ne)prisnosnosti predmetu, kvuli kteremu clovek vypadne se patri :D

Jen tak pro pobaveni - seznam skol ktere jsem nedokoncil ja: fyzika MFFUK (2x), logika FFUK, komparatistika FFUK, Optimisation, Jeux et Modélisation en Économie Paris 6, vseobecne lekarstvi LF2UK :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tohle asi půjde na nástěnku vedle Franka Zappy: "Myslím že diferenciální rovnice můžou spustit schizofrenii se stejnou pravděpodobností jako kouření marihuany."

Vyjádření autorky citátu (lze jí najít tady na NYXu): "vynorilo se mi v hlave po hodine matematiky na vejjsce, a zaroven dlouho pred tim, nez jsem poprvy kourila travu :)"
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    1) Jste spameři, měli byste se zapsat na nějakou školu :-P (pak byste také neměli čas jako já)
    2) Některé věci, co vyprávíte jsou dost úchylné a jsem rád, že to u nás tak nikdy nebylo (MFF a FF UK).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GRIGORIJ: já mluvil jen o té jedné větě :-) hele, já se to snažím pročíst... ale antispamový filtr je prostě stejný podvod, jako spam. nejde naprogramovat dobrý antispamový filtr. je třeba naprogramovat kvalitnější sociální sít, než e-mail.

příklad: twitter. tam tě spammer může vlastně oslovit maximálně jednou - a to tím, že to followuje.to je daleko promyšlenější typ grafu, než "všichni ze všemi" sít klasického SMTP e-mailu: víceméně, hrany v grafu jsou tam bud jednosměrné nebo obousměrné, a každý vrchol má pod vlastní kontrolou, které orientované hrany do něj směřují. takž u spamera víš max., že hrana směřuje od tebe k němu, ale nemusíš mu povolit, aby směřovala od něj k tobě. a nepotřebuješ probabilistické antispamové algoritmy na bázi integrálů.

ve výsledku: donutíš tím spammera evolvovat, a přinutit ho, aby byl zábavnější - místo aby si pracoval na evoluci anti-spammera, který bude ze spammerem válčit.
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    XCHAOS: ja bych ten clanek povazoval spis za argument PRO integraly, ale jak myslis :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GRIGORIJ: ha, Markovy řetězce, to mi něco říká. To umožnuje serverům jako Facebook rozškatulkovat uživatele do nějakých zcela bezkontextových skupin, čistě na základě statistické analýzy jejich chování...

jj, tesat do kamene: Many computer scientists, including a lot of us who focus in natural language processing, don't spend a lot of time with integrals. We spend most of our time and energy in a world of discrete events

víceméně není pravda - počítačoví vědci jsou NUCENI trávit čas integrály, a proto tato země nemá až tolik Vš vzdělaných počítačových vědců - ale zato má spoustu matematiků, z nich část se živí výukou Vš matematiky a část jako námezdní codeři pro nadnárodní korporace :-)
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    XCHAOS: ted jsi mi pripomnel clanek, na ktery jsem narazil vcera a jeho kapitolu "1.1. why integrals?" :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDOWITCH:
    FLEGMA: informatici jednoznačně uvažují diskrétně: nejen informace v paměti, ale i čas procesoru je jasně kvantovaný, už z teorie automatů vyplývá, že se přechází mezi nějakými jasně vymezenými "stavy", z čeho vyplývá plynutí času.

já proti estetické hodnotě spojité matematiky vůbec nic nenamítám, ale prostě jak počítač, tak psaný lidský jazyk potřebuje k zachování informace jasně rozlišit písmeno A od písmena B - a nezabývá se popisem tvaru křívek, kterými kreslíř ta písmena nakreslil.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FLEGMA: mě RFC náhodou bavily, ale je fakt, že jsem doopravdy četl max. tak 821, 822, nebo tak. vlastní HTTP jsem už víceméně implementoval spíš formou reverzního inženýrství :-)
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    DAVIDOWITCH: jj, Kulhanek je nejlepsi. Btw. zitra ma prednasku o neutrinech v ramci fyzikalnich ctvrtku na FELu, coz by v kontextu nejnovejsich objevu z Cernu mohlo byt zajimave.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDOWITCH: nj, Kulhánek... jenže srovnej jeho axiony
    prof. RNDr. Petr Kulhánek, CSc, Vakuum současnosti - Od Torricelliho po hledání axionů - AVC ČVUT - Audiovizuální centrum studentů ČVUT
    http://www.avc-cvut.cz/?id=3347
    a wiki:
    Axion - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Axion

mě prostě wiki fakt hodně vyhovuje, jako zdroj informací.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    Kdyz sme u ty matiky..
    Petr Kulhánek, příloha k mailu pro studenty, kteří si zapsali astrofyziku:
    http://www.aldebaran.cz/all/vnp.pdf

(malokdo prednasi a vysvetluje tak skvele jako Petr)
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    XCHAOS:
    problém je, že kritériem "vědeckosti" nějakého textu je, že "consistently boring"

Nudny texty mame v IT taky, nektery RFC specky jsou fakt literarni labuzo, velkej problem neusnout pred doctenim :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam