• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOScollege drop-outs (+práce při studiu, samouci, kolikrát jste nedokončili vysokou? jaký je rekord ? jaký to mělo důvod?)
    If you want to get laid, go to college. If you want an education, go to the library -Frank Zappa
    Matematika k fyzice se má jako masturbace k sexu -Richard Feynman
    Myslím že diferenciální rovnice můžou spustit schizofrenii se stejnou pravděpodobností jako kouření marihuany." -Fronema

Tahle diskuze je určena všem, kteří se nepovažují za středoškoláky, ale nejsou ani tak docela vysokoškoláci: tzn. logicky skončili "někde mezi". Loseři všech oborů a prokrastinátoři celého Internetu - spojte se! Kolikrát jste studium (ne)dokončili ? Proč jste studium vysoké školy ukončili ? (nebo byli ukončeni ?) Mrzí vás to ? Snížilo vám to sebevědomí? Chcete ještě někdy zkusit nějakou vysokou školu dokončit ? Stejnou, jinou ? Přemýšlíte, jestli má někdo podobné problémy jako vy? Ve vašem oboru, v jiném...? Jaká vysoká škola připadá v úvahu pro někoho, kdo je levý jak na cizí jazyky, tak i na matematiku, nechce být doktor, a na práva ani ekonomii nemá žaludek? Existuje vůbec nějaká?

Vyhodili vás z vysoké školy ?

112 hlasy od 110 respondentů

rozbalit záhlaví
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    FLEGMA: Jasny, akorat cil treba muze bejt kompromis, neni to binarni.

FLEGMA: Jo, na svoje veci je to pekny. V praxi to trochu narazi na VM, ale je to fer vecicka. Jinak par lidi z nyxu v tom delalo komercni veci (minimalne masca a freza), afaik spokojenost.

XCHAOS: "zatímco akademická sféra vyučuje Javu, tak všude jinde (s vyjímkou vývoje aplikací pro mobilní telefony, čímž se ale fakt živit nechci) se dává přednost Python" Fakt? In which universe? Ja mel teda naopak pocit, ze na JVM (ne nutne na javu) si migruje dost ve velkym a python tim dost trpi...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FLEGMA: no, tak minimálně se zásadně liší funkcionální/logické vs. procedurální programování... a dále se taky dost liší objektové od neobjektového...

FLEGMA: ano. právě proto jsem tak nějak automaticky čekal, že když budu chtít studovat informační vědu, tak mi budou učit nepoužitelnej Lisp. Místo toho mě všude vtloukali do hlavy matematickou analýzu, kterou odmítám z náboženských důvodů :-)

FLEGMA: tak je to vtipné :-) mě ale nejde ani tak o "hierarchii", jako spíše o to "co z toho, co je zcela zbytečné, má smysl nazývat vědou a udělovat za to VŠ tituly".

DAVIDOWITCH: já nikomu Javu neberu, akorát mi to připomíná z doby před cca 20ti lety flejmy C (praktické) vs. Pascal (akademický): zatímco akademická sféra vyučuje Javu, tak všude jinde (s vyjímkou vývoje aplikací pro mobilní telefony, čímž se ale fakt živit nechci) se dává přednost Pythonu

DAVIDOWITCH: ne, to by bylo příliš jednoduché. VŠ titul si bude pořád nutné koupit - pouze dojde k rozšíření modelu běžného v Plzni i na jiné vysoké školy :-)

FLEGMA: ...ovšem mě přijde logické, aby existovalo něco jako titul "inženýr open source software", či tak něco. na druhou stranu - možná je to o tom, že VŠ titul vždy otevíral dveře někam, kam běžní smrtelníci nesmějí - a samotná myšlenka open source software je o tom, že takové dveře by u software pokud možno existovat vůbec neměly.

FLEGMA: toto je dropoutský, nikoliv programátorský klub! je fakt, že procento dropoutů mezi programátory bude asi zdaleka největší, ale nerad bych zapudil např. nějaké zneuznané překladatele, nebo tak něco...
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    ALMAD: Tak prgat opensource projekty pro radost muzes vzdycky, na tomto poli mas totalni svobodu volby jazyka i technologii.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    FLEGMA: Otazka je co delat, kdyz kesovica a cisty business neni tvuj cil ,)
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    FLEGMA: jj. U nas se bohuzel taky zacina v Jave, a pak najednou maj studaci v druhaku grafiku, ktera je v C++. A je to krute ke vsem. (Ted mame s compileristama shared C++ lecture, ktera je velmi doporucovana pred grafikou).
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    DAVIDOWITCH: Na M.I.T. se zas uci prgat v Scheme. Na teorii je to podle me jedno. Neco jinyho by bylo, kdyby si clovek nemohl vybrat kurz s nejakym normalnim jazykem na rozsireni obzoru, zas cely studium programovat v Eiffelu by uz ok nebylo.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    Mam dojem ze treba ETH uci zakladni programovani v Eiffelu.
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    XCHAOS: Mel jsem nemlich ten samej nazor, nastoupil jsem do prvaku s nejakejma znalostma Cecka a bashe, vyucujici javy jsem pokladal za kojoty, co se me snazi degradovat na nizsi vyvojovej stupen, pomyslnou hierarchii programatoru vsichni zname, ze:

Urbano's Blog | The Programmers Hierarchy
    http://urbanoalvarez.es/blog/2009/11/18/the-programmers-hierarchy/
    The Programmer Hierarchy » startafire
    http://blog.nik0.de/2010/08/the-programmer-hierarchy/

Dneska me java zivi a zarabam dobrou kesovicu, lebo toto je cisty business :-) Kdybych studoval skolu, kde se uci Python, tak by to se mnou asi dopadlo podstatne hur, pro tak divnej jazyk bych se nenadchnul a pravdepodobne bych se vratil k C/C++ a rozciloval se s memory leakama a segfaultama :-)
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    XCHAOS: Lisp je zajimavej a zaroven totalne nepouzitelnej az na vyjimky jako pluginy do Emacsu nebo Autocadu :-) Prirovnal bych ho k soustave diferencialnich rovnic - rozumim tomu jak to funguje i k cemu se to da ve fyzice pouzit, ale sance, ze to nekdy realne pouziju je 0%. Jiste to zlepsi abstraktni mysleni, ale matika bez aplikace je cista onanie, to reklo i hodne svetobornych fyziku, Einstein tusim taky.
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    XCHAOS: Me prijde, ze to je uplne jedno v jakym (pseudo)jazyce, pokud se nebude jednat o ulet jako brainfuck nebo whitespace. Nekteri experti jako Knuth dokonce uci teorii v neexistujicim jazyce kompilovanem na hypotetickem pocitaci :-DD a jako reakce pak na to v Linuxu vzniknul GNU MDK emulator teto fiktivni MMIX architektury :-D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BLAMI: tak pochopitelně já bych radši byl konstruktér kosmických lodí, ale lepší vrabec na střeše, nežli holub na nízké oběžné dráze, že jo :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    jinak s Lukačovičem je to vtipné, že je taky college drop-out... to bych rozhodně použil v nějaké článku o zajímavých drop-outech, který chystám

(hele... nevíte někdo o nějaké možnosti studovat informatiku dálkově někde, kde se místo Javy učila teorie v Pythonu? :-) co do výkonu mi to přijde srovnatelné, a teoretické základy by šlo asi učit u obou jazyků stejné: kontejnery, lambda funkce a tak...)

(jinak když už bych se měl učit něco kvůli teoretickým základům, co pak stejně nebudu používat, tak bych se asi zaměřil na Lisp: ten má aspon' tradici, a když už se učit něco, co je úplně mimo mísu, tak funkcionální programování je svět sám pro sebe)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FLEGMA: tak já chci bejt programátor... ale Java mi prostě od začátku nebyla sympatická :-)
    BLAMI
    BLAMI --- ---
    FLEGMA: vida taky chtel bejt leteckej konstrukter ...
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    Jeste vtipek z doby jeho studii - kdyz se ho vyucujici ing. Bloch na FELu (uci algoritmizaci & javu) ptal, proc nechce umet javu, tak Ivo odpovedel, ze nechce bejt programator, ale milionar :-DD. My jsme na FELu vubec meli same nomen omen - napr. PhD Balik (taky uci programovani) mel oblibenou hlasku: "Tak si tady vytvorime balik" (pro neznale - v aj termin package na organizaci trid do namespacu, na filesystemu jako prachobycejnej adresar). Bloch je zase jmenovec autora javovske bible "Effective java" a autora Collections + Math api v jave - Joshua Bloch (ex-Sun, ted myslim vegeti v Googlu)
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    Dneska jsem narazil na clanek o Ivo Lukacovicovi, zakladateli seznamu, taky droupout, po 7mi letech studia ze ctvrtaku na CVUT.

Ivo Lukačovič: Seznam.cz jsem založil vlastně náhodou - záznam - Programujte.com
    http://programujte.com/clanek/2007061202-ivo-lukacovic-seznam-cz-jsem-zalozil-vlastne-nahodou-zaznam/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TečkaCZ - Amatérská raketa dosáhla výšky asi 90-95 km
    http://teckacz.cz/1184-Amaterska-raketa-dosahla-vysky-asi-90-95-km
    proč to píšu sem... v článku jsem se trochu rozepsal o svých názorech na dropoutství :-)
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    XCHAOS: Ve 3., chyběly mi asi 4 povinné předměty. Bohužel mám trojky, čili když se přihlásím znova, tak je mi to na nic.

No u mě spíš nejde dohromady matika a zbytek života. Umím se jí naučit, ale je tam moc detailů, které prostě trvají (zvláště když nejsou rozumné názorné zdroje). Ale v momentě, kdy dělám něco pracovního pro Piráty a pod, tak už prostě matiku ten den rozumně nedám-
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FLEGMA: no, tak ten sloh je místy podivuhodný... trochu Alois Jirásek meets gangsta rap :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN: ... a v kterým ročníku?

popravdě - já nikdy nestudoval MFF v situaci, že bych skutečně soustavně (myšleno v kuse víc jak 3 měsíce, tedy vzhledem k délce semestru a zkouškového ani o prázdninách) nehulil trávu. řada říkala, že je to právě o tomto - že matika a hulení prostě dohromady nejdou - prostě matika není moc "kreativní"...
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    Tak jsem asi byl právě odejit z informatiky na MFF UK... no rozhoduji se, co teď dál.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam