• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOScollege drop-outs (+práce při studiu, samouci, kolikrát jste nedokončili vysokou? jaký je rekord ? jaký to mělo důvod?)
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    Tak moje zkusenost je ze na spoustu zajimavejch pozic uz vesmes CVcka ktery jdou vubec na stul personalistu (zvnejsku) jdou rovnou do kose. Nabira se pres headhuntery a pripadne interni doporuceni.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    FLEGMA: Asi je to trapné kriterium pro programátora, ale umí lépe programovat.
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    KEDRIGERN: Mno potom bude asi problem v tve definici schopnejsiho, jsou to asocialove, co meli uspechy ve skole a uz se nedokazali prosadit v zivote ? Takovejch je... Spoluzaci, co meli jednicku z hardocore predmetu na vejsce a ted berou dvacitku cistyho mesicne a brecej, protoze se nedokazou prosadit, neumej cizi jazyky, nemaj odvahu prestehovat se na cas do zahranici a dost casto ani neprespavaj s zenou v posteli... Uspech definuju jinak, kamo :-)
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    FLEGMA: No mě to nezajímá. Já jsem typ člověka, co se dohodne s každým. Ale právě si připadám trapně, když moji mnohem schopnější spolužáci mají problém, tam kde já ne... Nemluvě o tom, že ta neschopná pijavice (personalista) bere pak prostředky, které by šly využít k efektivnímu rozvoji...
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    KEDRIGERN: Personalisti a vubec HR sorta jsou srandovni, je to jen prvni level, prvni latka ,kterou preskocis jakbysmet, hned druhy kolo pohovoru uz se bavis s nekym kompetentnim a muzes predvest svuj skill. Nekdy jsou ti priruckovy personalisti extremne vtipni, precetli si jednu dve knizky od Dale Carnegie a s americktym usmevem se te bezelstne ptaj, jaka byla cesta, odkud si prijel tramvaji, no preci roztavani ledu, ne ? Ucinna sebeobrana je napsat si customizovane CV na danou pozici, nasledne proplujes timhle filtrem holek z ekonomky, co by te pripadne hodily do kose a pak trada, demonstrace skillu a zkusenosti pred kompetentni osobu/budoucim sefikem.
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    ALMAD: No, s tim taky nesouhlasim, protoze tam kde tecou penize, tam je java.
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    XCHAOS: Jasne, souhlas s rozdilama proceduralni vs objektove. IMHO stejne jazyk pro teorii fakt neni moc dulezitej, napr. quicksort (ne nejak extra optimalizovanej) vypada dost podobne ve vsech mainstreamovejch jazycich, lisi se to jen mirou syntactic sugar a tak bohate staci znat jen napad a nasledne dostudovat specku jazyka:

http://en.wikibooks.org/wiki/Algorithm_Implementation/Sorting/Quicksort

Zaroven ale tim, ze je pak v tom jazyku clovek nucen psat semestralku a ukoly, bych se priklanel spis za komercne vyuzitelnej jazyk, pokud clovek vyleti ze skoly, tak aspon k necemu pricuchnul a muze se to hodit vic nez Haskel nebo Scheme :-). Od druhaku vejs uz byla u nas v teoretickejch predmetech svoboda, bylo mozno napsat algoritmy do pisemky v jakymkoli jazyce, resp. doporuceno cecko nebo java, ale asi by skousli i neco jinyho.

V bejvaly praci prisel na pohovor typek phpkar a i kdyz mel delat jen webovky a ne standartni vyvoj, tak musel napsat vstupni test, kde byla i jednoducha teorie - implementace fronty pomoci pole, tridici a vyhledavaci algoritmy atd. Typek povida: "toz co to kua je, ja su phpkar", no a sef mu rika, ze to v phpku prirozene taky jde napsat, no nedal to :-))
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    FLEGMA: Jasny, akorat cil treba muze bejt kompromis, neni to binarni.

FLEGMA: Jo, na svoje veci je to pekny. V praxi to trochu narazi na VM, ale je to fer vecicka. Jinak par lidi z nyxu v tom delalo komercni veci (minimalne masca a freza), afaik spokojenost.

XCHAOS: "zatímco akademická sféra vyučuje Javu, tak všude jinde (s vyjímkou vývoje aplikací pro mobilní telefony, čímž se ale fakt živit nechci) se dává přednost Python" Fakt? In which universe? Ja mel teda naopak pocit, ze na JVM (ne nutne na javu) si migruje dost ve velkym a python tim dost trpi...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Alan Turing's Reading List: What the Computing Pioneer Borrowed From His School Library | Brain Pickings
    http://www.brainpickings.org/index.php/2012/03/12/alan-turing-reading-list/
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    No ale tak zrovna to, že je jazyk komerčně nevyužívaný může být pro výuku velké plus. Když zadáš úkol, studenti googli a vygooglí tisíc postů o tom, jak to udělat prasácky (a v 90% to dává smysl)... jenže tys je potřeboval naučit pro 10% případů. (Těžko na cvičišti, lehko na bojišti).

Např. když jsem chodil na C# tak se viditelně nejpoctivěji dělali úkoly typu "naprogramuj RB-tree", protože nikdo jiný než studenti nedělá. Zatímco, když se to blížilo praxi, tak se stupňoval počet konfliktů a neúspěchů s fungujícím řešením.

Jediný problém vidím v personalistech, kteří namísto myšlení slouží jako náhrada za diff mezi CV a špatně napsanými požadavky :(.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FLEGMA: no, tak minimálně se zásadně liší funkcionální/logické vs. procedurální programování... a dále se taky dost liší objektové od neobjektového...

FLEGMA: ano. právě proto jsem tak nějak automaticky čekal, že když budu chtít studovat informační vědu, tak mi budou učit nepoužitelnej Lisp. Místo toho mě všude vtloukali do hlavy matematickou analýzu, kterou odmítám z náboženských důvodů :-)

FLEGMA: tak je to vtipné :-) mě ale nejde ani tak o "hierarchii", jako spíše o to "co z toho, co je zcela zbytečné, má smysl nazývat vědou a udělovat za to VŠ tituly".

DAVIDOWITCH: já nikomu Javu neberu, akorát mi to připomíná z doby před cca 20ti lety flejmy C (praktické) vs. Pascal (akademický): zatímco akademická sféra vyučuje Javu, tak všude jinde (s vyjímkou vývoje aplikací pro mobilní telefony, čímž se ale fakt živit nechci) se dává přednost Pythonu

DAVIDOWITCH: ne, to by bylo příliš jednoduché. VŠ titul si bude pořád nutné koupit - pouze dojde k rozšíření modelu běžného v Plzni i na jiné vysoké školy :-)

FLEGMA: ...ovšem mě přijde logické, aby existovalo něco jako titul "inženýr open source software", či tak něco. na druhou stranu - možná je to o tom, že VŠ titul vždy otevíral dveře někam, kam běžní smrtelníci nesmějí - a samotná myšlenka open source software je o tom, že takové dveře by u software pokud možno existovat vůbec neměly.

FLEGMA: toto je dropoutský, nikoliv programátorský klub! je fakt, že procento dropoutů mezi programátory bude asi zdaleka největší, ale nerad bych zapudil např. nějaké zneuznané překladatele, nebo tak něco...
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    Kdyz uz jsme u tech exotickejch jazyku ze vzdaleny planety, zkouseli jste nekdo Erlang ?
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    ALMAD: Tak prgat opensource projekty pro radost muzes vzdycky, na tomto poli mas totalni svobodu volby jazyka i technologii.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    FLEGMA: Otazka je co delat, kdyz kesovica a cisty business neni tvuj cil ,)
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    FLEGMA: jj. U nas se bohuzel taky zacina v Jave, a pak najednou maj studaci v druhaku grafiku, ktera je v C++. A je to krute ke vsem. (Ted mame s compileristama shared C++ lecture, ktera je velmi doporucovana pred grafikou).
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    DAVIDOWITCH: Na M.I.T. se zas uci prgat v Scheme. Na teorii je to podle me jedno. Neco jinyho by bylo, kdyby si clovek nemohl vybrat kurz s nejakym normalnim jazykem na rozsireni obzoru, zas cely studium programovat v Eiffelu by uz ok nebylo.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    Mam dojem ze treba ETH uci zakladni programovani v Eiffelu.
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    XCHAOS: Mel jsem nemlich ten samej nazor, nastoupil jsem do prvaku s nejakejma znalostma Cecka a bashe, vyucujici javy jsem pokladal za kojoty, co se me snazi degradovat na nizsi vyvojovej stupen, pomyslnou hierarchii programatoru vsichni zname, ze:

Urbano's Blog | The Programmers Hierarchy
    http://urbanoalvarez.es/blog/2009/11/18/the-programmers-hierarchy/
    The Programmer Hierarchy » startafire
    http://blog.nik0.de/2010/08/the-programmer-hierarchy/

Dneska me java zivi a zarabam dobrou kesovicu, lebo toto je cisty business :-) Kdybych studoval skolu, kde se uci Python, tak by to se mnou asi dopadlo podstatne hur, pro tak divnej jazyk bych se nenadchnul a pravdepodobne bych se vratil k C/C++ a rozciloval se s memory leakama a segfaultama :-)
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    XCHAOS: Lisp je zajimavej a zaroven totalne nepouzitelnej az na vyjimky jako pluginy do Emacsu nebo Autocadu :-) Prirovnal bych ho k soustave diferencialnich rovnic - rozumim tomu jak to funguje i k cemu se to da ve fyzice pouzit, ale sance, ze to nekdy realne pouziju je 0%. Jiste to zlepsi abstraktni mysleni, ale matika bez aplikace je cista onanie, to reklo i hodne svetobornych fyziku, Einstein tusim taky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam