• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MESKPeak Oil - zlom ropy
    Baktérií v Petriho misce exponenciálně přibývá, ale jen dokud nespotřebují všechny zdroje potravy. Od tohoto bodu se celá jejich populace zhroutí. Přitom je polovina dostupných zdrojů spotřebována jen jednu jedinou generaci před tou poslední, která skončí kolapsem. Baktérie nevnímají ani náznak nastávajícího problému až do okamžiku, kdy je zřejmé, že všechny vyhladoví.

    Rozbor problematiky v angličtině - www.lifeaftertheoilcrash.net
    www.energybulletin.net
    Dokument Oil Crash Movie- www.oilcrashmovie.co/
    Wiki - en.wikipedia.org/wiki/Peak_oil
    Cena ropy - www.petrol.cz
    Cena ropy - www.oil-price.net
    Oil market report - omrpublic.iea.org
    Kurz dolaru - kurzy.divoch.net/usd.php
    rozbalit záhlaví
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VSOUKOLOHLOR: taky je před hospodou louže.. v nejhorším :)
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    E2E4: který ale není možná s to uhazit tvou žízeň...
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    PACHATEL: To je tak, když někdo není s to pochopit základní informace a musíš mu je trapně vysvětlovat.

    E2E4: Že sis někoho označil za největší hlavy je tvůj čistě osobní svobodný názor, na nějž máš dozajista svaté právo, ale na(ne)štěstí to není než právě tvůj soukromý, osobní názor. Dle mého jiného soukromého osobního názoru tito za žádné největší hlavy být považovány nemohou. Pro mě to jsou lidi typu Heinberga, Greera, Hopkinse, Astyk, Cobba, Hagense, Orlova, Whippla, Tvelberga, z nichž se sic určitě někteří "odhadům datování" někdy věnovali, ale dozajista to nepatří mezi jejich pravidelné hobby. - Čím se zabývají peak oileři víš sám přeci úplně nejlépe, když tu o nich tak fundovaně, s železnou pravidelností a s neskrývanou nezaujatostí pojednáváš.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    RAGNAROK: a jestli není v okolí hospody pramen minerálky :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PACHATEL: nejsi, ale nevadí to, vítej, dobře sem zapadneš - nuanci mezi "proč přesné předpovědi peaku z úst odborníků největších nevycházejí" a "proč k peaku někdy dojde" tu nechápe skoro nikdo :)
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    PACHATEL:
    no je to jako sedet v hospode a srkat limonadu brckem, protoze pivo uz doslo pritom nevedet kolik tech limonad potazmo sodovky hospodskej ma a jak dlouho ti ta sodovka bude jeste chutnat po tom co vystrizlivis.
    PACHATEL
    PACHATEL --- ---
    Jsem tu v seriosnim auditoriu kdyz tu padaji dotazy jako"proc dojde k peak oilu"? lol to je jako si sednout k veceri a premejslet proc se ten talir vyprazdni kdyz z nej budu jist
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VSOUKOLOHLOR: já myslel že peak oileři především předpovídají peak oil, pokud řeší zdravou výživu v post-peak světě častěji než předpovídají peak oil, měli by se přejmenovat na surivivalisty-dietology nebo tak něco :)

    každopádně to cos napsal nějak není reakce na zcela přesné a naprosto neúspěšné předpovědi peaku od jeho největších hlav.. proč takoví odborníci mají takové předpovědi které jim nevycházejí?
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    E2E4: To je ničím nepodložené tvrzení, abys mohl tvrdit, že "statisticky nejčastější činnosat věrozvěstů peak oilu" (což opět chápu jako lacině vyhrocenou provokaci) tak, bys musel disponovat přinejmenším obsahovou analýzou článků publikovaných na Energybulettinu, Oil Drumu a podobných serverech. Ničím takovým nedisponuješ, a i kdyby ano, tak můj odhad vcelku pravidelné čtenáře by se tvému tvrzení od srdce a hodně zasmál. Takže s chutí do toho. Zkrátka a dobře s četbou debunkera si nevystačíš.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: éééééééééééééééé
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VSOUKOLOHLOR: a konvenční ropa už peakla? a kolikrát to bylo předpovězeno? :)

    jinak ne, neúspěšné předpovídání peaku je statisticky nejčastější činnosat věrozvěstů peak oilu:

    Professor Kenneth Deffeyes, PhD.:

    2000
    2003
    2004-2008
    2004
    Nov. 24 2005
    Dec. 16 2005
    Nov. 2005-April 2006.

    Simmons - 2003 předpovídá peak cliff u zemního plynu v USA a blackouty. V roce 2009 byla amerika úrovni nevídané od roku 1974 - nikoliv logistická, ale spíše prsní křivka :)

    V roce 2005 se Simmons vsadil, že ropa bude nad 200 USD, protože peakne saudská ropa - http://en.wikipedia.org/wiki/Simmons–Tierney_bet - nejspíš se to ale nestane.
    A konvenční nekonvenční, vsadil se o cenu WTI.

    Dalsi jeho predpovedi ted nedokazu narychlo dohledat..

    Jdeme dal.. . T. Boone Pickens:


    “Never again will we pump more than 82 million barrels.”
    -- T. Boone Pickens, 9th August 2004. On the Kudlow and Cramer Show, MSNBC.

    “Global oil [production] is 84 million barrels [per day]. I don't believe you can get it any more than 84 million barrels."
    -- T. Boone Pickens, addressing the 11th National Clean Cities conference in May 2005.

    "I don't believe that you can increase the supply beyond 84 or 85 million barrel as day."
    -- T. Boone Pickens, on "CNN In the Money", June 25, 2005.

    "Supply is—you‘ve just about had it on supply; 85 million barrels a day world supply is about it. "
    -- T. Boone Pickens, on Hardball with Chris Matthews, MSNBC, Aug. 26, 2005


    Je moc pěkné vidět pány peak odborníky, jak to mají na barel spočítané.. Akorát jim to nějak nevychází. Chm, a že investují do alternativních technologií a že je pro ně výhodné vyvolat hysterii, že dojde ropa ? Láry-fáry. :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: tady už se pouštíš na tenký led... krize je dost možná projevem toho, že nedokáží těžit víc...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    a jak je to se saudským peakem - teď jsem se díval že nejvíc těžili v roce 1980 - 9900 tisíc barelů denně, od té doby to tak různě kolísalo, ale pořád tam je za 2008 9261 - pak to kleslo ... ale vzhledem k finanční krizi si tvrdím říci že spíš poptávka klesla, než že by ropa došla :)

    http://www.eia.doe.gov/emeu/ipsr/supply.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VSOUKOLOHLOR: tak "proč" je snad jasné. banální teze odmítám - já tvrdím, že civlizace ustrnula ve svém vývoji díky nesmyslně levné ropě (a energii vůbec), a že Peak oil je vítaná příležitost, jak uniknout rigidní byrokratické strnulosti, diktatuře akademického establishmentu, propojení politických a ekonomických elit, apod.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    XCHAOS: Jo, ale důležité je, proč je k němu dochází/dojde, co to může znamenat, jaké to může mít dopady, a ne banální teze, že ropa je vyčerpatelný zdroj a že až začne docházet, podraží.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VSOUKOLOHLOR: ale vždyť většina z nás tady s koncem éry levné ropy počítá...
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Peak Oil je samozřejmě vrchol těžby ropy, ovšem ve většině případů KONVENČNÍ ropy, tak ho definoval Hubbert a po něm mnoho světových energetických agentur, až na některé výjimky. Tyto výjimky totiž do zásob počítají i ony subsituty konvenční ropy, o nichž tu byla řeč. U těch však, jak jsem se ti snažil vysvětlit, vyvstává potíž s výrazně nižší eroie, s výrazně vyšímí explicitními náklady na těžbu, jinými slovy vrchol těžby konvenční ropy znamená i konec éry levné ropy. To taky znamená výrazně nižší zisky pro ropné společnosti a z toho plynoucí výrazně nižší investice do nových projektů, u kterých jistota úspěšnosti nebude dostačující (o tom, že zdaleka ne každý vrt se vydaří, jak si tak čtu tvé příspěvky, jsi dozajista slyšel). A kdyby sis přečetl to heslo na wikipedii anebo vzal v potaz, co jsem ti tu já či DIOD psali, tak to víš. Ale možná že je tvým záměrem provokativně rajtovat na svém, taky možnost. - Že se všechny dosavadní předpovědi o peaku nenaplnily budeš s to náležitě odpovědět až za pár let a navíc v závislosti na tom, co peakem označuješ (zda konvenční ropy či všechny liqiuds). Kdyby tomu tak bylo, tak to neznamená, že k peaku někdy teď nedojde či že k němu dojde až za pět let či za deset. Čas hraje důležitou roli, obsesivní nutkání typovat si za každou cenu, že peak nastal včera před polednem, či dnes ráno, nebu minulé Vánoce, je hodný posměchu, ale nic to nemění na tom, že k němu vrcholu těžby někdy nevyhnutelně dojde (nebo třeba už došlo) a že i když to bude třeba za 10 let, může s sebou nést velmi nelichotivé následky. Y2K řešit netřeba, napsal jsem, že o tom vím pranic. Jirásek může být v souvislosti s PO podnětný, přeci jen psal knihy z doby předindustriální. Díky za podnět.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: což je tu offtopic... ale pochopitelně to manažer, který rozhoduje buď náhodně, a nebo nesamostatně, už není žádným manažerem... IT se tímto dostalo do klasické situace "dobrého krále se špatnými rádci". smyslem celé modernity a volného trhu apod. ale bylo to, aby se do vedení dostali ti, kdo nějaké problematice opravdu rozumějí a nemusí se spoléhat na žádné rádce.. to jsme mohli klidně zůstat u aristokracie, abychom byli tam, kde jsme dnes v případě IT
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    E2E4: i ty malověrný,armagedon ropného kolapsu tě stejně nemine
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    E2E4: trocha OT:ano byl jsem svědkem a dokonce
    jsem měl tu "čest" několik produktu odstraňující Y2K krávovinu vidět v "akci"
    Mimochodem nejvíc ěm dojal jak jinak dokonale stupidní ameruický telvizní film o konci světa jménem Y2K,všechny možné kýče, nesmysly, včetně hrozící atomexploze z jaderky bys tam našel
    větší pí... už byla jenom ta blbost s kusem černýho trpaslíka zapíchnutýho v našem měsící..
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ITCHY: ono v IT se tohle dělá docela jednoduše - je tam velký znalostní diferenciál a rozhodování o technických věcech, kterým manažeři nerozumí..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam