• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MESKPeak Oil - zlom ropy
    Baktérií v Petriho misce exponenciálně přibývá, ale jen dokud nespotřebují všechny zdroje potravy. Od tohoto bodu se celá jejich populace zhroutí. Přitom je polovina dostupných zdrojů spotřebována jen jednu jedinou generaci před tou poslední, která skončí kolapsem. Baktérie nevnímají ani náznak nastávajícího problému až do okamžiku, kdy je zřejmé, že všechny vyhladoví.

    Rozbor problematiky v angličtině - www.lifeaftertheoilcrash.net
    www.energybulletin.net
    Dokument Oil Crash Movie- www.oilcrashmovie.co/
    Wiki - en.wikipedia.org/wiki/Peak_oil
    Cena ropy - www.petrol.cz
    Cena ropy - www.oil-price.net
    Oil market report - omrpublic.iea.org
    Kurz dolaru - kurzy.divoch.net/usd.php
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: ovce jsou náhodou dobře škálovatelné... ale vegetariáni by mě za dodávky jehněčího masa na trh asi neměli rádi (ostatně nejen vegetariáni...).

    ale "peak jehně" opravdu příliš nehrozí... ovce jsou mimořádně dobré řešení třeba z hlediska půdní eroze (oproti traktoru.. ať už pojede na biopaliva nebo fosilní paliva)

    opatrný návrat permakulturnímu zemědělství a nomádskému pastevectví je docela životaschopná alternativa, podle mě. (ostatně i ti předměštští hypotékaři na nevědomé úrovni hledají nějaké to políčko, kde by v případě nouze mohli pěstovat vlastní brambory... je to velice pudové, to co dělají...)

    co se týče škálovatelnosti brambor, tak tam jsem taky optimista - právě, že brambory se celá staletí pěstovaly jako "potravina pro chudé" na neúrodných horských políčkách, apod. Až nám (nedej-Jevons) přestanou rodit nehnojené družstevní velkolány s obilím (nebo až všechno to obilí skoupí majitelé akcí korporací nabízejících genetické modifikace, nebo tak něco), tak jsou tu pořád ještě ty brambory - které v podmínkách střední Evropy mohou sehrát rolik, jakou má ve východní Asii rýže (tzn. v našich klimatických podmínkých umožňují v labour-intenzivním režimu prakticky úplné samozásobitelství populace potravinami).
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: myslím že ta zelenina a ovce nejsou dobře škálovatelné (málo orné půdy) ..

    ale investovat poslední ropu do výroby umělinového svetru a pak snížit teplotu v bytech v zimě se prostě vyplatí :)

    BTW v Americe zásadně suší prádlo v sušičkách. Jeden člověk katastrofistům doporučil poslední vynález - Solar clothes dryer lite - v Evropě známý pod názvem sušák..

    Prostě, možnosti tu jsou (BTW včera jsem byl na Načevě, nekecám :).
    PACHATEL
    PACHATEL --- ---
    XCHAOS: No ja myslim ze tu plytvas inteligenci na futurologii :) nic ve zlem.....no a dam si opatrny unboocek....zavani mi to tu socialnim inzenyrstvim :(
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PACHATEL: jednoduše.... peak gas nikdo nepředpovídá dříve, než za 10-15 let. samozřejmě se přiblíží i těmi přestavbami aut na CNG.. ale nikdo není dnes schopen říct, jak moc se přiblíží.

    pokud na CNG přestavíš nějaká malá městská autíčka, vystačíš s CNG klidně 20 let.
    pokud přestavíš spíše všechna SUV, vystačíš jen 10 let. nedokážu být úplně přesným prorokem toho, jak moc jsou lidi blbí: naprostá většina dopravy je dnes lifestylového a sociálně-statutového charakteru - a není potřebná pro bezprostřední přežití.

    pokud by na CNG jezdily jen malé dodávky, kterými vientamci dovážejí potraviny do svých večerek v Praze, tak s plynem vystačíme ještě HODNĚ dlouho - problém není v tom, že by takové schéma nemohlo fungovat, že by došel plyn i pro tyhle dodávky - problém je v tom, že by se DNES lidi unudili k smrti, v takovémhle systému. jak se s tím poperou zítra - to říct nedokážu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GOG23: v podstatě říkám, že nevím. pouze kopu za tým "možnosti tu jsou". letos jsem si už odpracoval několik hodin kydání kompostů na rodinné bio-chatě u Prahy (která je v dosahu 2h jízdy nákladním kolem od centra Prahy, BTW :-), vloni na podzim jsem zase pásl ovce (a díky tomu vím, že cena vlny je nyní tak nízká, že za ostříhání stád chovaných pro dotované spásání různých luk a přírodních rezervací majitelé div nemusí ještě platit...).

    z toho vyplývá, že peak-oil např. otevírá pro mě příležitost zásobovat vás bramborami, mrkví a cuketami, které budu přímo na trh vozit na nákladním kolem... až se civilizace zhroutí :-) a nebo perfektní podnikatelská příležitost může být třeba i prodávat lidem v nedostatečně vytápěných bytech vlněné houně a svetry...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    GOG23: tak tak..

    Improvizace v průseru hybným motorem veškerého pokroku člověčenstva jest.-- Ivo Šír
    PACHATEL
    PACHATEL --- ---
    teda spis hnedi, cerna uz je zabrana
    PACHATEL
    PACHATEL --- ---
    ad "problém řešení peak oil to odsouvá o cca 10-15 let" (odkud sme tech 10 az 15 let vycucali?)

    no ja jen doufam ze k zadnemu organizovanemu reseni nedojde, staci ze tu mame zelenymi vyfabulovane "oteplovani", tak snad neprijdou jeste nejaci cerni s peakoilem
    GOG23
    GOG23 --- ---
    XCHAOS: tohle prostě nemůžeš vědět :-)

    A na nějaký varování se ti stejně každej vysere.
    Dokud si člověk nenatluče hubu sám tak se hol nepoučí :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GOG23: je to dílem self-fullfilling propaganda, dílem vtip, dílem snaha dodat optimismus malověrným.

    (ve skutečnosti se protlučou asi i hypotékáři... ale budoucnost stejně patří svérázným druhům sociálních nepokojů... jako byl třeba ten protest proti 50ce na magistrále, apod..... samozřejmě z růstu cen pohonných hmot budou obviňování enviromentalisté, a pár evropských státečků postižených "finanční krizí" (rozuměj: nikdo jejich vlastní předměstkým hypotékářům už nebude ochoten prodat ropu na dluh) sklouzne k nějakým druhům fašistické diktatury (pod vedením takových, jako je tady ITCHY, apod.)

    samozřejmě to nepůjde vše hladce: ale já stejně hledím do budoucna s optimismem... a věřím, že peak oil nebude návrat do 18. století. máme tisíce nových postupů, jak využívat energii obnovitelných zdrojů efektivněji, než ji měla pre-industriální civilizace. industriální civilizace fosilních paliv byla přechodná fáze, kterou bylo nutné projít pro "kvantový skok na vyšší úroveň"... ale kromě skeptických rejpalů tomu skoku až tolik nebrání...
    GOG23
    GOG23 --- ---
    XCHAOS: tohle už je věštění budoucnosti
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PACHATEL: je to obrovská šance, kteří dokáží samostatně přemýšlet a vytvořit si vlastní vizi vlastního budoucího života, nezávislou na mainstreamových médiích.

    pochopitelně... lidi kteří si pořídí hypotékové bydlení 50 km od Prahy a k tomu dvoutunovou limuzínu se kterou potřebují jezdit každý den do nějaké nesmyslné práce, postavené na osobní fyzickém vlezdoprdelismu vůči šéfovi - tak ti nemohou říct, že jsme je nevarovali... podobný lifestyle bude asi stěží "trvale udržitelný" i po peak oilu.

    ale jinak nebude žádný hladomor a hromadné vymírání... a lidé, kteří se dokáží včas přeorientovat na alternativní způsoby přemýšlení nebo si ehm, ***SPAM pořídí webhosting či serverhousing u Arachne Labs / SPOJET.NET :-) SPAM*** budou spaseni a Web je ochrání od všeho hříšného :-) (a možná se dokonce budou moci hedgeovat proti sukúku, jak by pravil klasik)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: tak tohle už je vyslovenej flejm. já hlásám poměrně hladkou substituci ropných paliv např. v dopravě za CNG - což je zřejmě ještě snadnější a perspektivnější, než jsem si myslel. problém řešení peak oil to odsouvá o cca 10-15 let - takže žádný katastrofismu.
    PACHATEL
    PACHATEL --- ---
    Ale jako oddechova zabava dobry, jen Vsoukolohlor ma ty prispevky zbytecne dlouhy, to nectu.
    PACHATEL
    PACHATEL --- ---
    Me nejak unika smysl tohodle klubu.
    Dejme tomu ze se tu doberete k tomu kdy bude PEAK OIL -nedoberete, i kdyby ano, TAK CO?
    I kdyby byl uz ted - ptam se - KURVA A CO JAKO?

    Mam si vzit nozik, prodat auto a odejit se zakopat do zemljanky do hor? Psat do vsech auditorii at o tom vsichni vedi ze bude ...eee...co vlastne? Ja to proste nechapu..
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    VSOUKOLOHLOR: tak ještě jinak
    I KDYBY PEAK OIL NASTAL ZITRA
    ty s tím tak jak tak nic neuděláš, jiné zdroje nezařídíš ani nevyčaruješ ze vzduchu, už vůbec nic nezmůžeš nějakou byrokratickou zvůlí a násiným šetřením,takže ti nezbyde než plakat a lkát na lidstvem odsouzeným asi k zániku.
    ZAS A ZNOVU až prostě začne docházet ropa,tzn její cena bude příliš růst přejde se TRŽNĚ minimálně v dopravě na zemní plyn, až dojde zemní plyn řešit nehodlám, to by ses mohl dostat do stadia až dojde pitná voda....
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    DIOD: tuhle pí*** tu nikdo netvrdí....
    vy ale tvrdíte už umírám
    měl bych si hodně rychle obstarat hrob
    resp.
    umřu zítra
    když nevyjde - tak pozítří
    atd

    já tvrdím ano jednou umřu ale nebude to nejspíš teď z hlediska pravděpodobnosti a teď to řešit nebudu,naopak ty nic jiného než svoji smrt řešit nehodláš...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: jó kdybych věděl, jaká bude úroveň produkce v budoucnosti, tak asi nejsem na nyxu, ale na Bahamách :)

    ale fakt si myslím že se mýlí, ti, kteří už desetlet říkají, že peak bude napřesrok.. :) kromě toho teorie peaku nesedí na některé země a už vůbec ne na produkci zemního plynu v USA.. (ta bude po peaku v 80. letech /nebo kdy/ zažívat napřesrok další peak, resp. teď se k němu už dost blíží)

    Vy si ale nějak neuvědomujete, že nejde jen o nabídku ropy (kolik se dá vytěžit a za jak draho), ale i o poptávku po ní.. Kvůli krizi klesla produkce, ne kvůli tomu že by už víc ropy nešlo těžit..

    Kromě toho, OPEC má kvóty, kterými uměle omezuje těžbu aby zvýšil cenu. Samozřejmě jako každý kartel, je pro jeho členy tyhle kvóty překračovat, což dělají.

    Pochybuju, že kdokoliv z tohoto fóra ví, jaké jsou kvóty OPECu a jak jsou překračovány.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: myslím, že to zbytečně bagatelizuješ.

    v současnosti to prostě už vrchol těžby bude. lišíme se pouze v míře neschopnosti přesně předpovědět jeho časový průběh.

    ty se takové předpovědi vyhýbáš... ale současně uznej, že nemůžeš tvrdit, že VŠICHNI se mýlí, pokud každý říká něco jiného, a dohromady pokrývají prakticky všechny možné průběhy tvaru křivky produkce.

    co tedy tvrdíš ty, pokud "vyvracíš peak oil" takto všeobecným a rozmlženým způsobem ? předpovídáš, že třeba produkce ropy v příštím roce překoná tu letošní, nebo tu z roku 2008 ?

    tvá řeč budiž ano ano - ne ne :-)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DIOD: myslíš, za dobou levné ropy? :) a bude o to více podnětů vyrábět energii jinak.. :)

    jinak jak vidno záleží to na technologii - která je zjevně u hlubokých vrtů teprve v začátcích.. není divu že jim to žuchlo. technologie se zlepší, a chm.. "3 billion barrels" stojí za trochu snahy dopilovat technologii, ne? :)
    DIOD
    DIOD --- ---
    Probihajici havarie tezebni veze v Mexickem zalivu je takovou peknou teckou za obdobim levne energie.

    http://industry.bnet.com/energy/10004113/peak-oil-era-why-the-cost-and-risk-of-oil-exploration-will-keep-rising/?tag=content;selector-perfector
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam