• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MESKPeak Oil - zlom ropy
    Baktérií v Petriho misce exponenciálně přibývá, ale jen dokud nespotřebují všechny zdroje potravy. Od tohoto bodu se celá jejich populace zhroutí. Přitom je polovina dostupných zdrojů spotřebována jen jednu jedinou generaci před tou poslední, která skončí kolapsem. Baktérie nevnímají ani náznak nastávajícího problému až do okamžiku, kdy je zřejmé, že všechny vyhladoví.

    Rozbor problematiky v angličtině - www.lifeaftertheoilcrash.net
    www.energybulletin.net
    Dokument Oil Crash Movie- www.oilcrashmovie.co/
    Wiki - en.wikipedia.org/wiki/Peak_oil
    Cena ropy - www.petrol.cz
    Cena ropy - www.oil-price.net
    Oil market report - omrpublic.iea.org
    Kurz dolaru - kurzy.divoch.net/usd.php
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: tak tohle už je vyslovenej flejm. já hlásám poměrně hladkou substituci ropných paliv např. v dopravě za CNG - což je zřejmě ještě snadnější a perspektivnější, než jsem si myslel. problém řešení peak oil to odsouvá o cca 10-15 let - takže žádný katastrofismu.
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    DIOD: tuhle pí*** tu nikdo netvrdí....
    vy ale tvrdíte už umírám
    měl bych si hodně rychle obstarat hrob
    resp.
    umřu zítra
    když nevyjde - tak pozítří
    atd

    já tvrdím ano jednou umřu ale nebude to nejspíš teď z hlediska pravděpodobnosti a teď to řešit nebudu,naopak ty nic jiného než svoji smrt řešit nehodláš...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: jó kdybych věděl, jaká bude úroveň produkce v budoucnosti, tak asi nejsem na nyxu, ale na Bahamách :)

    ale fakt si myslím že se mýlí, ti, kteří už desetlet říkají, že peak bude napřesrok.. :) kromě toho teorie peaku nesedí na některé země a už vůbec ne na produkci zemního plynu v USA.. (ta bude po peaku v 80. letech /nebo kdy/ zažívat napřesrok další peak, resp. teď se k němu už dost blíží)

    Vy si ale nějak neuvědomujete, že nejde jen o nabídku ropy (kolik se dá vytěžit a za jak draho), ale i o poptávku po ní.. Kvůli krizi klesla produkce, ne kvůli tomu že by už víc ropy nešlo těžit..

    Kromě toho, OPEC má kvóty, kterými uměle omezuje těžbu aby zvýšil cenu. Samozřejmě jako každý kartel, je pro jeho členy tyhle kvóty překračovat, což dělají.

    Pochybuju, že kdokoliv z tohoto fóra ví, jaké jsou kvóty OPECu a jak jsou překračovány.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: myslím, že to zbytečně bagatelizuješ.

    v současnosti to prostě už vrchol těžby bude. lišíme se pouze v míře neschopnosti přesně předpovědět jeho časový průběh.

    ty se takové předpovědi vyhýbáš... ale současně uznej, že nemůžeš tvrdit, že VŠICHNI se mýlí, pokud každý říká něco jiného, a dohromady pokrývají prakticky všechny možné průběhy tvaru křivky produkce.

    co tedy tvrdíš ty, pokud "vyvracíš peak oil" takto všeobecným a rozmlženým způsobem ? předpovídáš, že třeba produkce ropy v příštím roce překoná tu letošní, nebo tu z roku 2008 ?

    tvá řeč budiž ano ano - ne ne :-)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DIOD: myslíš, za dobou levné ropy? :) a bude o to více podnětů vyrábět energii jinak.. :)

    jinak jak vidno záleží to na technologii - která je zjevně u hlubokých vrtů teprve v začátcích.. není divu že jim to žuchlo. technologie se zlepší, a chm.. "3 billion barrels" stojí za trochu snahy dopilovat technologii, ne? :)
    DIOD
    DIOD --- ---
    Probihajici havarie tezebni veze v Mexickem zalivu je takovou peknou teckou za obdobim levne energie.

    http://industry.bnet.com/energy/10004113/peak-oil-era-why-the-cost-and-risk-of-oil-exploration-will-keep-rising/?tag=content;selector-perfector
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VSOUKOLOHLOR: no ty říkal, že ty co jsem citoval nejsou největší peak oil odborníci, tak jsem to musel zúžit. Přitom třeba toho Simmonse za odborníka největšího kterému věří považuje např. [ DIOD @ Peak Oil - zlom ropy ] - jak on se vyrovnává s jeho neúspěšnými předpověďmi, netuším :)

    ty aspoň prohlásíš ty neúspěšné věrozvěsty za nedůvěryhodné, a vybereš si radši ty, kteří jen obecně straší..

    ale i tak, která peak oil předpověď (ve smyslu dojde ropa bude katastrofa - ne "v zemi XY vytěžili co se dalo") teda vyšla?

    mně přijde že v peak oilu je prostě moc hádání budoucnosti, a to nejdůležitější (technologický pokrok, strana poptávky) peak oil teorie ignoruje..
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DIOD: to byla jen reakce na téma proč píšu "můj názor je, že..". odděluju fakta a názory, což považuju za správné :)
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    E2E4: "Ergo, Peak Oil jsou spekulace o téměř nulové hodnotě." Nepřekrucuj. To za prvé. Za druhé jsem se vyjádřil ne úplně přesně, nemá smysl špekulovat o tom, kdy přesně byl peak oil či kdy přesně bude, má však smysl celé toto uvažovat v širokých souvislostech, jaké to bude/mělo dopady na cenu ropy, na průběh těžby v jednotlivých ložiscích, jak se takové dosažení vrcholu těžby mohlo/nemohl podepsat, podepsalo/nepodepsalo na ekonomice atp.

    "žádná peak oil předpověď (z těch co jsem psal níže) nevyšla" - no, ale ono v závroce obsažené je vcelku pozoruhodné upřesnění, protože jinak ses tu opíral o všechny předpovědi peak oilu a že žádné zatím nevyšly! Takže si prosím tebe nejdříve ujasni, o čem nám tu chceš psát, a pak něco sepisuj, protože jinak plýtváš časem a trpělivostí druhých.

    Ad Tainter. - Usuzuješ tak jenom proto, že narozdíl od Diamonda neklade takový důraz na environmentální katastrofy a na limity prostředí? - Musím tě zklamat. M. Kašík na jednom fóru píše: "V rijnu lonskeho roku se v Syracuse konala Druha konference o biofyzikalni ekonomii poradana Charlesem Hallem. Nektere presentacce vcetne hodinove zvane prednasky Taintera jsou k nalezeni zde http://web.mac.com/biophysicalecon/iWeb/Site/BPE%20Conference.html .
    Neni prekvapive, ze Tainter prece jen posunul vyznam energie a (ne)dostupnosti energertickych zdroju na jeden z hlavnich a nejdulezitejsich pricin civilizacnich kolapsu. EROEI je dulezitym tematem jeho prednasky.
    Na konfereci byla spousta dalsich zajimavych prispevku z ruznych pohledu a oboru. Za pozornost take stoji Jack Alpert (viz jeho prispevek na konferenci a jeho stranky http://www.skil.org/) . Jack Alpert na svych strankach pomerne presvedcive ukazuje, ze pocet populace se ustali (pokud vubec) nekde na 50 milionech. Sam jsem si delal modelovani dynamickeho vyvoje populace a zavery nejsou hezke."

    ITCHY: "tak jinak JAK EROI menší jak 1 a je jedno jestli to bude 1,3 nebo 5 OVLINÍ to zda jsme či nejsme schopni fyzicky=technologicky=dostupnými prostředky zvýšit PŘÍPADNOU sestupnou tendenci TEORETICKY maximální možné těžby=klesající objem JAKKOLIV (nerovná se snadno dostupných) zásob" - Nebudu ti odpovídat na otázky, na které si snadno můžeš odpovědět sám, když si nastuduješ základní literaturu, jelikož jsi tak zatím neučinil, tak kladeš slušně řečeno neobeznámené dotazy.

    - Eroei ropných písků není možné jako i jiné eroie dost dobře počítat.

    The issue of EROI is different from most other fuels because the energy source for the process is from the resource itself and it has no other alternative economic uses. This is different from “diverting” energy either from society (e.g. to mine coal or grow a biomass fuel) or from a situation where the energy could be immediately used by society (natural gas used at a petroleum well to run a pump vs being piped to society). The oil sand EROI is calculated by the following formula, although only direct and indirect input energies tend to be used by most analysts:



    Where: Eoutput = Eboe = Energy content of one barrel of oil equivalent (6164 MJ)
    Einput = Total energy input (MJ/boe)
    Edirect = Direct energy demand (only the energy flows) (MJ/boe)
    Eindirect = Indirect energy demand (e.g. energy to make capital equipment) (MJ/boe)
    ELabor = Labor energy demand (Includes labor and maintenance) (MJ/boe)
    Eenv. = Environmental energy demand (Kyoto protocol, others) (MJ/boe)

    In this case the energy output is relatively simple to calculate as it is equivalent to the energy content of one barrel of crude oil. The energy input, however, is more complicated. We determined the energy content of the different processes involved within the research boundary (extraction, separation and upgrading) separately by a “bottom-up” accounting framework approach. The direct energy is efficiency corrected (i.e. primary electricity is multiplied by three) and calculated in MJ. It is not calculated back to all primary energy used e.g. if diesel was used in the process, the energetic extraction, refinery, and transportation cost of that fuel is not calculated. Rather only the energy content of diesel is used as a parameter. Thus the EROI numbers we generate are conservative (i.e. higher than if more comprehensive boundaries are used).

    We determined the indirect, labor, and environmental components of the EROI, used in sensitivity analysis, by calculating the total dollar costs per barrel for each of these sectors (see Figure 2) per boe and then multiplied by the energy value per USD2006. Indirect energy includes capital costs per boe (corrected for the capital recovery factor). Labor includes only the direct labor and maintenance per boe. Environment costs include the CO2 emission trading cost per boe (from the Kyoto protocol) as an indicator for the GHG emission costs, and anassumed socio-environmental costs for the impacts to the direct surroundings.

    By our admittedly incomplete calculations the EROI depends mostly upon the direct energy used and which alone suggests an EROI of about 5.8:1(Figure 1). Including indirect energy decreases the EROI to about 5.2:1, and adding in labor and environmental costs have little effect. A comparison with the limited other data out there indicates that our analysis generates a somewhat higher EROI than others (Table 1). Nevertheless it appears that tar sands mining yields a significantly positive EROI.





    "EROI

    Reported EROIs (energy return on investments) are generally in the range of 1.5:1 to 4:1, with a few extreme values between 7:1 and 13:1. The main difference between oil sands and oil shale is that the oil sands are particles of sand, surrounded by a microscopic layer of water that is itself surrounded by heavy bitumen (thick oil). Separating the oil from the oil sands is much easier because of this water layer, since the oil is ‘‘suspended’’ in the water/sand layer and not directly stuck on or in the sand as is the case for oil shale. This makes oil shale much more energy intensive to separate (Ibid). As such, shale oil production - whether through surface retorting or ICP - is more energy-intensive than conventional oil production or from tar sands, and even enhanced recovery from oil fields. In fact, upstream energy consumption per unit of final fuel delivered is roughly 1.75-2.75 times that of conventional petroleum production (Brandt 2007). Tar sands and oil shales seem to be in the same “EROI ballpark”.

    Shell reports that in their ICP in situ process they consume 1 Btu for every 3 Btu’s of energy produced, corresponding to an EROI of 3:1 (Ibid). However, if the energy input is electricity and the output oil this would imply a quality-corrected EROI of close to unity. On the other hand the utilization of natural gas produced during the ICP in-situ process doubles the energy efficiency to 6 Btu of energy produced for each Btu consumed corresponding to an EROI of 6:1. In addition shale oils are a special case, like tar sands, where a large proportion of the energy can be generated from the resource itself (Ibid).

    For the mining and retort process, the net energy return (NER) is very low if total energy inputs are counted (NER lower than 1.5) (Brandt 2006, 2007). In a more recent study, Brandt concludes that the EROI for shale oil production using an ATP retort (a method reported to have the highest conversion efficiency – 88%) is somewhere between 1.9 and 2.5 (2007). However, based on a study in Kentucky USA, if some of the measurable environmental costs associated with shale oil production are included, the EROI drops another 3-9% (Lind and Mitsch 1981). Furthermore, Cleveland concludes that the EROI for shale oil ranges above and below the break even point, depending on assumptions regarding location, resource quality, and technology characterization (2005). The use of microwaves, an old technology with new enthusiasts behind it, supposedly would generate higher EROIs but there have been studies of this yet in actually field conditions. "



    ...

    CONCLUSION

    In conclusion, tar sands are an economically and energetically viable, although hardly ideal, approach to maintaining liquid fuel supplies. The most severe problem is probably their local and global environmental impact, and they are already impacting Canadian CO2 releases significantly. But the tar sands are unlikely to make a large impact on overall supply of liquid fuels because their supply is likely to be rate, rather than total resource limited. If the maximum rate were to grow to about 2 billion barrels a year this would approximately meet Canada’s demand and could leave relatively little for export if Canada’s production of conventional oil continues to decline. Achieving even this rate of production from tar sands is uncertain because of growing concerns about environmental impacts downstream and insufficient hydrogen and water.
    ...
    In conclusion, although shale oils represent a huge potential resource they have a history of “always a bridesmaid and never a bride” because as prices for oil increase the prices for extracting shale oil have increased as well. This history represents the very real problems of generating a useful product from the resource. The main problems include the distance of the shale from both the water and labor needed to extract it, the large environmental impact compared to conventional oil and the relatively low EROI . In addition, with both shale and tar sands there is some disagreement whether the in situ should be charged as an energy opportunity cost, (in the same sense that bagasse could be in sugar cane ethanol). Ultimately, the question is, if conventional oil becomes very scarce whether a resource such as shale oil will be developed regardless of cost.
    DIOD
    DIOD --- ---
    E2E4: To je porad ta znama polamana logika:

    Fakt: Nikdy jsem dosud neumrel
    Nazor: Nikdy neumru

    Za domaci ukol - kde je v uvaze chyba?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VSOUKOLOHLOR: jo tohle - no že se předpovědi peak oilařů stále ještě nesplnily.. zatím.

    já se snažím oddělovat fakta od názorů - malý příklad:

    fakt: žádná peak oil předpověď (z těch co jsem psal níže) nevyšla
    názor: peak oil jsou bláboly


    ad Taitner - zase argumentuješ knihou kterou jsi nečetl? :)

    ale odvádíš pozornost, já mluvil o historickém nahrazování zdrojů energie jinými, ne o kolapsech civilizací vyčerpáním zdrojů (ať už lidských, politických, morálních, organizačních, apokryfně Archimédovského "síla se váže" apod.)


    ad poslední - proč se tedy lidi, kteří o peak oilu vědí jistě i podle tebe mnohem víc než ty, pouštějí do spekulací o téměř nulové hodnotě? a to ať už v konkrétní formě (peak tehdy a tehdy na takovém a takovém objemu) nebo v mlhavém strašení "dojdou zdroje, nastane katastrofa" ?

    Ergo, Peak Oil jsou spekulace o téměř nulové hodnotě. Jsem rád že jsme se nakonec shodli. :)))))
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    VSOUKOLOHLOR: tak jinak JAKEROI>1 a je jedno jestli to bude 1,3 nebo 5 OVLINÍ to zda jsme či nejsme schopni fyzicky=technologicky=dostupnými prostředky zvýšit PŘÍPADNOU sestupnou tendenci TEORETICKY maximální možné těžby=klesající objem JAKKOLIV (nerovná se snadno dostupných) zásob
    PS:těžba ropných písku vykazuje eroi kolem 3 aneb stále je to 3* více než vstup,byť několikanásobně níž než u lehké ropy

    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    ITCHY: Ad eroie a peak oil, argumenty nemá smysl udávat, protože vás z valné části nezajímají. Proto jsem to nerozváděl.

    Fráze "že ti něco přijde", "podle mého soudu", "zdá se mi", "podle mého názoru", "domnívám se", nejsou než vycpávací fráze, které říkají to, co je přece naprosto a zcela implicitně jasné, totiž, že zde vystupuješ sám ze sebe, necháváš zaznívat svůj vlastní postoj. Pokud se máš zapotřebí věnovat v diskusi nějakým svým dojmům, o nichž sám jsi přesvědčen, že to jsou tak možná dojmy jen velmi mrzce podložené, tak tím akorát již tak zaplevelenou diskusi zapleveluješ ještě víc.

    "Tom Standing is an engineer with 44 years of experience in the energy sector in both chemical and civil disciplines. He continues to use his background to assess many developments taking place in the energy sector. He has contributed numerous Commentaries to Peak Oil Review." - Ale nejde o to, kdo si co myslí, přece.

    "Faktem je, že netradiční ropa plynule nahrazuje tradiční, a proto liquids nepeakují. To se ovšem peakařům nelíbí, tak předpovídají, že netradiční ropa taky dojde. To že předtím předpovídali že dojde lehká ropa a že to bude problém, se nějak zapomnělo.." - Pořád dokola, z předchozího ti neulpělo nic.

    "A trh efektivně alokuje zdroje, to je všechno. Když je něco drahé, tak se ti vyplatí investovat do výroby něčeho alternativního. To samozřejmě neříká, že to vyřeší vše, ale pořád je to něco, co nemůžeš ignorovat.. " - Nic takového neignoruju, to bys ale musel pořádně číst, co jsem psal např. u subsalt.

    "Ale to úplně překrucuješ a vsouváš chudákovi ITCHYmu do úst něco co neřekl.. Právě delší historie ti budiž inspirací - Podívej se na využití energie z různých zdrojů - dřevo, uhlí, ropa, jádro, renewables.. Nic? Předpovědi že dojde uhlí a že nedošlo, protože bylo nahrazeno něčím ještě lepším.. Nic? No tak nic." - Ano, podsouvám nepodloženosti, ačkoliv v podobné duchu se nesla jeho argumentace. Právě delší historie mi budiž inspirací. Těší mě, že něco takového připouštíš. - http://www.dokoran.cz/index.php?p=book.php&id=469 http://www.ekolist.cz/recenze.shtml?x=2180829

    E2E4: Psal jsi "furt nějak není".

    "Jo a kdy podle tebe nastane peak oil podle libovolné definice kterou si určíš?" - Odpověď by byla než spekulace o téměř nulové hodnotě. - Takže samozřejmě, že význam to má, ale nemá moc smyslu spekulovat o tom, kdy přesně to bylo. Ačkoliv i v tomto se mohu plést, hovořím samozřejmě že úzce za sebe rozhodně ne z pozice tiskového mluvčí peak oilerů, ať už jsou kýmkoliv (to platí pochopitelně pro vše, co tady píšu).
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    E2E4: enem esli to nebude nějaká diverzní akce,aneb hackers attack nějaké té ropné lobby:-)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    a vůbec, víte že bylo objeveno nové ložisko povrchové ropy ? :)
    http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/americas/8650620.stm
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VSOUKOLOHLOR: a kdo je ten Tom Standing co si to myslí?? Faktem je, že netradiční ropa plynule nahrazuje tradiční, a proto liquids nepeakují. To se ovšem peakařům nelíbí, tak předpovídají, že netradiční ropa taky dojde. To že předtím předpovídali že dojde lehká ropa a že to bude problém, se nějak zapomnělo..


    ITCHY: Já opravdu miluji, když si někdo výhledy do budoucna dokáže představit pouze podle průběhu svého dosavadního života. A taky velmi pěkné a konejšivé úsloví praví, trh vyřeší vše.

    Ale to úplně překrucuješ a vsouváš chudákovi ITCHYmu do úst něco co neřekl.. Právě delší historie ti budiž inspirací - Podívej se na využití energie z různých zdrojů - dřevo, uhlí, ropa, jádro, renewables.. Nic? Předpovědi že dojde uhlí a že nedošlo, protože bylo nahrazeno něčím ještě lepším.. Nic? No tak nic. :)

    A trh efektivně alokuje zdroje, to je všechno. Když je něco drahé, tak se ti vyplatí investovat do výroby něčeho alternativního. To samozřejmě neříká, že to vyřeší vše, ale pořád je to něco, co nemůžeš ignorovat..

    Jo a kdy podle tebe nastane peak oil podle libovolné definice kterou si určíš?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VSOUKOLOHLOR: kde jsem psal "pořád není" ??

    já jsem psal, že argumentuješ něčím, cos ani nečetl..
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    VSOUKOLOHLOR: jo a v úvodu jsem napsdal
    MĚ TO PŘIJDE
    viz ITCHY:
    takže to cos napsal tak jak tak padá pod stůl
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    VSOUKOLOHLOR:
    JÁ - z hlediska pojmu PEAK OIL je EROI nepodstatné
    TY - jak se to vezme

    ANO to je vskutku hodnotný a relevantní názor podepřený argumenty..no tak na takovou debatu fakt nemám
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    E2E4: Ježkovy zraky, ježkovy zraky, to je pořád dokola. Jak to víš, že to "pořád není"? Jak to panenko skákavý teď dokážeš říct?

    Jo, a moc nechápu, proč zaměňuješ Blackout za Searching for Miracle.

    Druhá demagogie: "těžit ropu z písků je fakt nemožné - natolik nemožné, že dnes tvoří většinu stále stoupající produkce kanadské ropy :))" Nic takového jsem tady nepsal, psal jsem že je těžba z ropných písků je náročná a kdyby sis klikl na ten první odkaz, tak se tam dozvíš: "What’s a reasonable forecast for tar sands oil production? Under favorable economic conditions the industry could maintain the annual growth rate that they achieved during 1995-2005, about 65,000 b/d per year. But they’ll need a growing supply of natural gas for fuel. Eventually the rate-limiting bottlenecks of natural gas, water, and diluent will place a ceiling on synthetic oil production. My view is that the industry will have difficulty sustaining production much beyond 2 million b/d, and will not likely reach that lofty level until 2020." No, a kolik je 2 miliónů ropy barelů denně stávající světové produkce? Asi tak 1/42...

    ITCHY: Já opravdu miluji, když si někdo výhledy do budoucna dokáže představit pouze podle průběhu svého dosavadního života. A taky velmi pěkné a konejšivé úsloví praví, trh vyřeší vše.

    Co to tady plácáš, prosím tebe? "mě přijde že zastánci peak oilu prostě myslí že okamžité drakonické úspory prostě něco vyřeší,tzn musíme nechat nerostné bohatství našim potomkům" Cožpak ty něco o zastáncích peak oilu víš? Horuješ tady proti vlastním projekcím. Jsou to bojůvky proti větrným mlýnům, přinejmenším trapné, nemyslíš?

    Kdyby sis aspoň ten Nejasný plamen od Cílka a Kašíka přečetl, ušetřil bys nám tu některým spoustu zbytečných vypisování.

    Ad ekonomie. Výborně, tys konečně vzal v potaz argument, na který jsem tě tu upozorňoval v souvislosti s Petrobrasem? Takže ses konečně dopracoval alespoň k jednomu vyslechnutí si druhé strany? Takových pokroků bych se od tebe byl nenadál.

    "Z hlediska definice peak oilu jako pojmu je EROI NEPODSTATNÉ." - Jak se to veme.

    -----

    Sorry, pánové, ale končí s vámi debatu, jelikož ta je veškerá žádná. Neustále tady někomu něco podstrkujete, překrucujete, vystupujete proti vlastním přeludům, chimérám a větrným mlýnkům, což je sice úsměvné, ale mě nebaví porát a dokola na to reagovat, neboť je to porát a dokola a vy navíc ani nemáte potřebu se tím poctivě prokousat.
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    E2E4: mě přijde že zastánci peak oilu prostě myslí že okamžité drakonické úspory prostě něco vyřeší,tzn musíme nechat nerostné bohatství našim potomkům
    JE TO KRAVINA,lidstvo vždy laborovalo se zdroji které objevilo a mohlo zužitkovat, kvantitativní a kvalitativní přechod na jiné zdroje sebou většinou nesl pokrok a zejména celková energetická náročnost, která vždy JEN POROSTE,zastánci peak oilu si možná myslí že lze snižovat energetickou náročnost a zároveň zvyšovat technologickou vyspělost a blahobyt-což je rozpor

    navíc ropa skutečně jednou dojde a je ÚPLNĚ JEDNO jestli za 50 nebo 100 let, prostě tak jak tak bude třeba přejít na zdroje jiné,ale to si ošéfuje trh a ne banda rozummbradů co by chtěla šéfovat zeměkouli z pozice musíte šetřit jinak BUBUBU armagedon
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam