ITCHY: ale to zvažujeme všichni, tu "míru pravděpodobnosti a relevantnost údajů"
jestli sis nějak dospěl k názoru, že já hlásám nějaké "zjevené pravdy o budoucnosti" se kterými je nutné nějak zarputile polemizovat, protože je třeba předvést, že já jsem blbec, zatímco ty jsi tady ten chytrý a rozumný, tak fakt ztrácíš čas.
podívej, tohle je klub o "konci éry levné ropy". existují zde zhruba tři základní skupiny (možná je na čase vyhlásit anketu, ale já nevím, jestli to umím nebo na to mám práva :-)
1) jedna skupina zhruba tvrdí, že konec éry levné ropy , který je velice blízko nebo už začal, způsobí obrovskou katastrofu - a to zejména proto, že lidé jsou blbí a odmítají si to připustit, že by k tomu mohlo dojít. do téhle skupiny zde patří zejména id DIOD.
2) druhá skupina zde tvrdí, že konec éry levné ropy je sice zřejmě blízko, a že lidé jsou skutečně hodně blbí - ale přesto se nic hrozného neděje, protože ropa není tak nesubstituovatelná, jak vypadá - a zejména zemní plyn způsobí odsun katastrofického dopadu peak oil minimálně o 10 až 20 let. a dále je lidská civilizace v současnosti postavená spíše na informacích, než na energii - a volný trh (skutečný volný trh - ne parodie na něj, se státem podporovanými spekulanty) by se dokázal s těmito výzvami velice rychle vyrovnat. a to třeba také pomocí (ale ne nutně a rozhodně ne výhradně) takových řešení, jako by byla třeba i volská spřežení, permakulturní zemědělství, apod. - ale to vše v kombinaci s naší vysokou technologií, kterou rozhodně není třeba zahazovat - pouze bude stačit, aby skončil nerovnoměrný přístup světové populace k těmto vysokým technologiím.
3) třetí skupina tak či onak tvrdí nesourodou směsici argumentů jako že konec levné ropy nenastane nikdy (to by veskrze odpovídalo tomu, že substituenty za ropu budou na trh nasazovány rychleji, než jak rychle bude klesat těžba ... tzn. ropa zůstane levná, protože poptávka bude klesat rychleji než nabídka), nebo že je vzdálen desetiletí daleko, apod. a tyto teze bůhvíproč musí být provázeny výkřiky o tom, že zastánci názorů ve skupině 1) a 2) jsou tak či onak blbí a je třeba jim v online diskuzích zarputile nadávat, aby si to uvědomili o ostatní účastníci diskuze, apod.