• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MESKPeak Oil - zlom ropy
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: a celkově je to nepochopení. EU šlápla zcela mimo, když začala uznávat i importovaná biopaliva (on celkově koncept soběstačnosti jde jen špatně dohromady s jakýmkoliv globálním volným trhem, když jsme u toho...). v důsledku toho se pak biopaliva začala ve velkém pěstovat v různých rozvojových zemích, kde právě měli místo toho pěstovat něco k jídlu.

toto ovšem není specialita biopaliv: stejný efekt mělo předtím v rozvojových zemích už třeba pěstování kávy nebo čaje: prostě vždy tam jakákoliv specializovaná "nejedlá" zemědělská produkce jde na úkor méně ziskové produkce potravin pro místní obyvatelstvo. když ti vadí biopaliva, měl bys protestovat i proti kávě a čaji (resp. nakupovat jenom fair-trade dovoz...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: jenomže snad jenom asi 20% řepky se používá na výrobu toho metylesteru, který se přidává do nafty, ty experte. dělají se z toho oleje, ale zřejmě používané i na něco jiného.http://en.wikipedia.org/wiki/Brassica_napus

Rapeseed is grown for the production of animal feed, vegetable oil for human consumption, and biodiesel

... víš ono dobré EROEI asi svědčí nejen traktorům, ale i prasatům.
    GRENDAL
    GRENDAL --- ---
    E2E4: Jake opatreni proti PO? Ono je neco takoveho mozne? Prestan laskave provokovat.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    A pořád mi tu chybí návrhy opatření proti peak oilu od MESKa a DIODa (u něj ještě z jakých axiomů vychází při důkazu peak oilu)..

E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: pořád nechápeš ten nepoměr.. minulý víkend jsem jel po venkově. na asi 100 km jsem viděl jenom jedno pole, na kterém rostlo něco zeleného. všude jinde řepka.. a do nafty se přidává jen cca 5% MEŘO.

prostě ropy je potřeba o jeden-dva řády víc než alkoholu a potravin..

a pár dalších hořkých pilulek:

http://en.wikipedia.org/wiki/Food_vs_fuel
    http://en.wikipedia.org/wiki/Issues_relating_to_biofuels
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: no si z toho dělej prdel, no... ale je to vážná věc, dějí se kolem toho velké excesy.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: ano. pokud se v daném regionu těží více bioetanolu než ropy, tak důsledky nebývají tak hrozné (a ostatně já vás zval na výlet někam do oblasti lednicko-valtického areálu.. tam bys viděl, že ropa se těží docela stranou od těch vinic... je to asi tak 20 km cesty na kole)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: ..na Moravě vinné sklípky? (kam jdeš starej? ale těžit ropu babo..)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: no koukám co udělala, dokonce i retroaktivně..

nebo se snad ve starověku těžila ropa?

je fakt, že v helénistické době měli i jakýsi plamenomet na ropu (byť zdaleka nebyl běžný, byla to záležitost jednoho rodu).. ale to je daleko mladší, než kamenování žen.. viz např. http://en.wikipedia.org/wiki/Stoning#Stoning_in_Judaism
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: děsně vtipný. jsem zvědavej, kam půjdeš ropu těžit příště - vždyť se na to podívej: do Nigérie abys pro ní poslal armádu, na Blízkém východě se kvůli tomu z lidí stávají fanatici kamenující ženy za nevěru, v Azerbajdžánu už asi sto let všechno ovládá mafie...

pochop, já spíš DOUFÁM, že ropy není dost: protože podívej, co to s lidmi či přírodou udělal všude tam, kde se těžila !
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: naopak, jaké je EROEI ropy která vyplave na moře? stačí přece jenom dělat díry a pak to nahoře chytat :)

nechápu že tý ropy je tam tolik, že stačí jen bodnout a ona v kvantech vytéká.. :)

a farmaceutický průmysl spotřebuje asi tak 0.01% světové produkce ropy - srovnej kolik kg paliva propálíš měsíčně a kolik mg účinných látek léků sežereš.. (nevážit celé tablety - většina je pojivo)

zkrátka, pořád je to jako polom na šumavě zdraží jitrnice (dřevo na špejle je drahé)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    XCHAOS: Ještě že ethanol je obnovitelnej zdroj... ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (doufám, že tady nikdo nezačne vykládat, že za těžbu ropy na stále šílenějších místech a stále riskantnějšími postupy vlastně můžou peak oil doomsayeři.... a pochopitelně, když dostanete z ekologických katastrof deprese, tak nezpomínejte, že vstupem pro farmaceutický průmysl je taky z velké části ropa...).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ropa z Mexického zálivu začala devastovat vzácné mokřady - ČeskéNoviny.cz
    http://www.ceskenoviny.cz/svet/zpravy/ropa-z-mexickeho-zalivu-zacala-devastovat-vzacne-mokrady/479761
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: no... Petr Muk se prý předávkoval "léky proti depresím"... dnes to hlásili ve zprávách... lithium a deprese jsem nikdy popravdě moc nepochopil, no. to bych už doporučoval helium, na deprese.. to má docela zábavný účinky :-)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: I like it I'm not gonna crack? :]
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Elektrický skúter Vectrix je späť, presedlal na lítium | Hybrid.cz
    http://www.hybrid.cz/novinky/elektricky-skuter-vectrix-je-spaet-presedlal-na-litium
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DIOD: ale chápej... "hromadění" materiálních statků aspoň nebylo tak energicky náročné jako jejich "spotřebovávání" .. uvědomuješ si, že tyhle dva přístupy jsou v protikladu ?

lidstvo se celá staletí snažilo _uchovávat_ nějaké nadčasové hodnoty... a to bylo ono hromadění. ale tím pádem se přikládala hodnota produktům s velkou trvanlivostí.. i u potravin se ta trvanlivost cenila (za války, neúrody, apod.). předpokládalo se, že existují umělecké předměty s nadčasovou hodnotou, které budou symbolem sociálního statutu i v budoucnu, a ne že vyjdou z módy.

kritizovat spotřebu je jistě ok... ale spotřeba je v podstatě opakem "hromadění" něčeho - jakékoliv "hromadění" je postavené na víře v trvalost nějaké hodnoty v čase... odpadky nikdo hromadit nechce...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: jsem uplně offtopic z několika důvodů :-) a kdyby moje auto bylo momentálně pojízdný, tak mimo město sežere 4l/100 km (odzkoušeno), ve městě potom asi jako ty (záleží na průměrných délkách tras a stylu jízdy, samozřejmě....)
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: A já pitomec si mylsel že vymírání souvisí jak s mortalitou,tak natalitou, vida jaký jsem bloud.
    uchlastání k smrti je sice v rusku oblíbený a častý způsob odchodu z našho slzavého údolí,hlavním důvodem je neobyčejně vysoká potratovost..
    rusky prostě upřednostňují zábavu a užívání si života před dětmi

ad moje potřeba konzumace ropy je možná menší než tvoje, divil by ses, apropos můj současný vágn má spotřebu 5l na 100km.co ten tvůj???
    Jo a kompy konzumujou ropy jako sviň. páč jsou celýz plasty,zakázal by ch počítače...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam