ITCHY: absolutně nechápu tento požadavek "mravní čistoty" - tedy, že každý by se měl řídit nějakými zásadami, ve které věří. o to tu myslím vůbec nejde - hlídat mravnost těch druhých.
(např. kdo věří ve volný trh, ten by si měl uvědomit, že takový trh by fungoval pouze, kdyby se všichni jeho účastníci na základě všech dostupných informací rozhodovali plně racionálně - což ovšem většina lidí nedělá a zdůrazňuje právo na emocionální rozhodnutí, apod. - pak se ovšem trh jako celek dostává do dost slepých uliček, protože jeho předpokladem je racionální chování jednotlivce, že ano)
nevím, kde jsem napsal, že
"NÁVŠTĚVA SUPERMARKETU JE ZLO A ČTENÍ KNIH DOBRO..." ... případně mi to připomeň. zmiňoval jsem, že nákup levného nekvalitního zboží v supermarketu, kam dojede jeden převážně iracionálně se rozhodující člověk (např. žena v domácnosti, matka dvou dětí, zoufale se snažící ušetřit, aby posílila svojí nezávislost na bohatém manželovi, nicméně činící v tomto ohledu jako hráč na trhu nakonec spíše emocionální, než racionální rozhodnutí) v autě se zbytečně vysokým výkonem motoru (protože 2. auto do rodiny bylo zakoupeno nakonec spíše na základě iracionálního, emocionálního rozhodnutí jejího bohatého muže), není možné posuzovat jako krok ke zvýšení kvality života. ani to, že v těch supermarketech jsou otevřené, energeticky neefektivní mrazáky, nebo že i přes den je tam použité umělé osvětlení není nutně součástí kvality života - ve skutečnosti, u převážně racionálně se rozhodujícího jedince (jako jsem třeba já) může takové prostředí ve skutečnosti vyvolávat úzkost a nepříjemné pocity a tím pádem objektivně snižovat kvalitu jeho života.
zdůrazňuji, že jsem nikde jsem nepsal, že
"NÁVŠTĚVA SUPERMARKETU JE ZLO A ČTENÍ KNIH DOBRO..." ... pojmy jako "zlo" občas užívám u příkladů nadměrné kumulace moci (a v podstatě je mi tam jedno, zda je o iránskou teokracii, severokorejskou dynastii, nebo o tržně nadměrně kapitalizované megakorporace typu Google, Facebook, Apple, Microsoft, apod.). neříkal jsem, že jsou supermarkety zlo - jistá konkurence tam existuje, přeci jen - říkal jsem, že na to, jak je supermarketový styl zbytečně energeticky náročný (a není to jen o těch autech, zdaleka), tak nepřispívá k racionálnímu rozhodování účastníků trhu (jako liberál přece musím vědět, že správné fungování volného trhu je podmíněné racionálním rozhodováním jeho účastníků), a není nikde psané, že je tento lifestyle tím tou nejúčinnější cestou ke zvyšování kvality života.
co se knih týče, vlastně ani poslední dobou moc nečtu. byl jsem nucen se nedávno přistěhovat ke zděděné obrovské knihovně, a to mě dost znechutilo :-)
ani nevím, kde jsem psal o něčem srovnatelném s hraním golfu. Golf nepatří ani náhodou mezi objektivní ukazatele kvality života. je všeobecně uznávané, že třeba (nízká) kojenecká úmrtnost víceméně ano. stejně jako pár dalších demografických faktorů. ve skutečnosti - možná se ukáže, že post-konzumní a post-energetická společnost (ke které ale vývoj dospěje kupodivu DOBROVOLNĚ - případné dodatečné zdanění neekologických technologií v tom nebude hrát až tak velkou roli) prostě posune ty relativně-objektivní ukazatele kvality života zase o něco dál. to je celé.
Dost možná je to celé prostě omyl - něco v tom smyslu, jako že Římané sice vynalezli akvadukty a vodovod - ale už neměli potřebné znalosti ohledně toho, že by se vodovodní trubky neměly dělat z olova. prostě vcelku maličkost - asi kdyby věděli, že je olovo toxické, tak by už i tehdy dokázali najít alternativní materiál, ale jim se s ním prostě dobře pracovalo, tak to neřešili.
a ty nadávky do hovadin si nech od cesty. neúčastním se těhle debat proto, abych si nechal nadávat.