E2E4:
o tehle prednasce jsem se dozvedel uz pred delsim casem, ale v prvni casti se mi nelibil ten
vypocet 70=100*ln(2) (kde to vzal) a proc takhle kokotsky? Ted jsem to dokoukal cele nekde tam
mel nepresnosti ve vypoctu growth rate v radu promile. Ke elegantnimu tvaru vzorce "expiration
time of a non-renewable resource whose rate of consumption is growing steadily" jsem se
nedobral. Navic za nepopsany promeny by mel dostat vyprask ;).
Podle me by to melo byt takhle
dR(t)/dt=r
0*a
t/T po integraci podle t od 0 do n*T, kde
n je pocet let do kdy vydrzi zdroj
t cas
T perioda rok
R kapacita loziska
r
0 rocni tezba v case 0
a rocni rust tezby
Jinak on nic nerikal, ze populace v Bouldru bude rust nade vsechny meze. Rikal ze se rust musi
zastavit. Jeho trapi kde se rust zastavi a jaky bude prubeh kontrakce populace, vyvoj kvality
zivota a pokles svobody. Zajimave ze rikal ze demokracie v Bouldru klesla na 20% 5 nasobnem
narustem poctuobyvatel, protoze pocet clenu mestske rady, kteri tyto obyvatele zasupuji zustal
stejny. Dale se zastavoval nad tim ze visi hustota a pocet obyvatel prinasi jen problemy, ale
zadna pozitiva, coz je asi jediny rozpor v te prednasce.
Zajimave citaty:
Dr. Julian: We will never run out of copper because copper can be made from other metals.
Po tom co ho patricne informovaly.
Dr. Julian: Dont worry, if its ever important we'll figure out.
Dr. Julian Economy Profesor, policy adviser Washington DC
A dalsi perly v The Most IMPORTANT Video You'll Ever See (part 7 of 8) ve 3:51/9:29
ktere snad nemuzou byt ani pravda leda by byl Dr. Julian na drogach.
Central to the things that we must recognize that population growth is the immediate cause of
all of our resource and enviromental crises.
Dr. Albert Bartlett