• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MESKPeak Oil - zlom ropy
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    BIDAK: Ale aby to nebylo tak jasné:

"The release of the IAEA’s latest report on Iran’s alleged effort to build nuclear weapons has set off a new wave of charges, counter-charges and threats and counter threats. Israel is taking the lead by threatening to bomb Iran’s nuclear facilities. The US and EU are calling for harsher sanctions until Tehran fesses up as to just what it is doing. Russia and China are saying there is nothing new in the report and that Israel and the West are only making matters worse by threatening the Iranians. In the meantime, Tehran is denying everything and is threatening dire retaliation should anyone attack them.

To make matters worse, commentators already are talking about $200 oil if the situation deteriorates and some are talking about $300 or even $500 oil if the Straits of Hormuz and its 16 million b/d of crude shipments are ever closed."

Peak oil notes - November 10 | Energy Bulletin
    http://energybulletin.net/stories/2011-11-10/peak-oil-notes-november-10
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    BIDAK: Jo, velká volatilita. A pak růst, dost možná i strmý.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    Jojo, mě šlo o takový ten smysluplný horizont - do 3 let.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    MESK: Špatně. Recese v Evropě - pokud se prohloubí - stahne do recese i USA a překvapivě - i Čínu. Tady v USA se toho teď hodně bojej. A že se Evropská krize prohloubí, že jsme teprve na začátku, je myslím mimo debatu. Takže... já čekám ceny které budou stagnovat a pak pád. V dlouhodobém horizontu ale cena ropy opravdu poroste.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    MESK: Asi tak. Ona je totiž otázka o jakém časovém horizontu se bavíme. Pokud například o 5 letech, souhlasím s BIDAKem. 10 let, tam už na ty dopady dojde výrazněji. Vlastně už na ně dochází, obraty k nekonvenčním zdrojům, k rizikové hlubokomořské těžbě, upínání se s velkými nadějemi k Arktidě atdp.

A co k tomu říká IEA a OPEC? Asi toto: http://www.petrol.cz/ropa/clanek.asp?id=15687

a

[ VSOUKOLOHLOR @ Peak Oil - zlom ropy ]
    MESK
    MESK --- ---
    BIDAK: Vetsi recese v Evrope, pokracovani rustu v Asii a USA ve stagnaci, z toho mi vychazi stabilizovana spotreba na dnesni urovni, tudiz i cena ropy v rozmezi $100-$120 a vzhledem ke stagnaci nebo rovnou utlumu v tezbe bude cena dlouhodobe spis rust. Tot muj nazor.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    VSOUKOLOHLOR: No to máme daleko palčivější a bezprostřednější starosti před sebou.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    VSOUKOLOHLOR: Mě na to zaujalo, jak i insideři najeli na hodně tvrdé predikce. Jinak souhlas. Až na to, že po oil glut se za nějaký čas pravděpodobně dostaví oil scarcity.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    By mě zajímalo, proč ta cena ropy teď skáče v dvouměsíčních intervalech?
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    VSOUKOLOHLOR: Úplně mimo. Větší recese, nižší spotřeba, nižší cena. Pokud vzrůst, tak bublinového typu, nepodpořený spotřebou. Potom oil glut.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Cena ropy do konce března vlivem vývoje ve světě dosáhme maxima v úrovni:

do 150 USD/barel
    75%
    do 200 USD/barel
    15%
    nad 200 USD/barel
    11%

Anketa na petrol.cz
    BORDIGA
    BORDIGA --- ---
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    BBC News - The cost of petrol and oil: How it breaks down
    http://www.bbc.co.uk/news/business-15462923
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Before the pré-sal finds, which started in 2007, the country’s total proven and probable reserves were 20 billion barrels. Conservative estimates for the total recoverable pré-sal oil now come in at 50 billion barrels: a little less than everything in the North Sea, all in the waters of one country. Optimists expect three times as much. “In the pré-sal area, our exploration has a success rate of 87%, compared with a world average of 20% to 25% for the industry,” says Sergio Gabrielli, the president of Petrobras, Brazil’s state-controlled oil company.

Brazil’s oil boom: Filling up the future | The Economist
    http://www.economist.com/node/21536570?fsrc=scn/tw/te/ar/fillingupthefuture
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Ropa udělá z Američanů rukojmí, varují generálové - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/zahranici/amerika/clanek.phtml?id=720040
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    The Automatic Earth: October 27 2011: How I prepared my family for peak oil
    http://theautomaticearth.blogspot.com/2011/10/october-27-2011-how-i-prepared-my.html
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    BIDAK: Nikoliv, poněvadž blisty překládají a opisují pro mne zajímavá články, o nichž se touto cestou leckdy dovídám, navíc se dllouhodobě věnují kauzám, které mnohá česká média opomíjejí. A občas publikují též zajímavé autorské texty, zrovna příspěvky Karla Dolejšího mám v oblibě (a ne snad proto, že bych se považoval z levičáka), ale těch autorů je vícero (mohu uvést, pokud libo). Navíc jsou to noviny, které dávají velký prostor občanskému protestu, jednotlivcům, kterým se dějí zjevné křivdy a tito se na ně mnohdy obracejí jako na poslední možnost, leckdy ani tito ne, nýbrž jiní odkazují tyto na blisty. Kotrba dělal poměrně kvalitní investigativní žurnalistiku, ovšem jeho zaprděné, národovocky konformní levičáctví mi krajně lezlo krkem, jeho články jsem nikdy moc nečetl a jeho styl mě iritoval. Takže ještě jednou: na české poměry je úroveň blistů velmi vysoká, přičemž je zjevné, že mimo jiné vlivem omezeného rozpočtu nikdy nebudou s to dělat žurnalistiku na světové úrovni.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    VSOUKOLOHLOR: Tedy s tímhle: BIDAK - vlastně souhlasíš.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    BIDAK: Nikolvěk, já jsem se však bavil o českých médií. Že jsou BBCm Al-Jazeera, Guardian a spol. na daleko vyšší úrovni než libovolné české médium a že ta česká od nich v mnoha případech akorát opisují, netřeba dvakrát rozebírat. Bavil jsem se o českých médiích, o tom, kolik které z nich má zaměstnanců (náznakem), jaká je úroveň jimi zveřejňovaných článků. Takže lidově řečeno: blisty předvádějí - na české poměry - za málo peněz poměrně hodně dobré muziky - opět na české poměry. A zejména si jich vážím pro jejich otevřenost jinakosti názoru (i když ta taky má své meze).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam