• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DANKLARPejsci a pejskari - pohled z druhe strany

Pořídili byste si psa kvůli testu rodičovství?

48 hlasy od 48 respondentů

Chapu, ze spousta lidi ma ke psum kladny vztah, nejakeho treba vlastni, povazuji ho za clena rodin za sveho pritele atd. Ne vsichni jsou ale takovi, a tak to, co muze pripadat pejskarum normalni (nebo je aspon tolik nehoporsi), muze jinemu cloveku vyslovene vadit, a nemusi jit jen o hromadky na chodniku. Tato diskuse se ma tykat toho, jak by se pejskari meli zaridit, aby svymi milacky neobtezovali ostatni. Flejm v rozumne mire povolen ;)
      Tato diskuze není určena pro pejskařské onanisty.

ad pejskaři - už dlouho v tomhle klubu definujeme pejskaře jako pejorativní pojem, tzn. pejskař = špatný majitel
      rozbalit záhlaví
      DAN9K
      DAN9K --- ---
      DANKLAR: děkuji :-)

DAN9K
      DAN9K --- ---
      ANABEL_LEE: šlo by prosimtě něco, co se můžu ověřit teď?
      ANABEL_LEE
      ANABEL_LEE --- ---
      Kynologie; Sebkova, Hartl, CZU 2007, 130 s., ISBN 9788021316171
      DAN9K
      DAN9K --- ---
      ANABEL_LEE: tak místo téhle arogance nabídni svůj zdroj chytrolíne. Anglickou wikipedii kontroluje takovejch lidí, že kdyby to byla jenom trochu nepravda, tak to okamžitě zpochybní, zvlášť, když je to hned v první větě.
      ANABEL_LEE
      ANABEL_LEE --- ---
      PATISLAV: ano, za b
      DAN9K
      DAN9K --- ---
      PATISLAV: no jo, výborně napsáno, už nemusíme nic řešit...smazat klub! :-)
      YENNEFER
      YENNEFER --- ---
      PATISLAV: hezky jsi to napsal... ano, pridavam dalsiho kamarada, ktery chodil behat a taky skoncil s prokousnutyma nohama...
      PATISLAV
      PATISLAV --- ---
      svobody jsme se zřekli ... pardon
      PATISLAV
      PATISLAV --- ---
      DIVA: Jak jsem psal ve svém monstr příspěvku - svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého. Zkus tento princip, který je vlastní naší civilizaci, přijmout za svůj ;)
      PATISLAV
      PATISLAV --- ---
      DIVA:

// Sorry za délku, ale pokusil jsem se to obsáhnout celé

Na první bod ti odpověděl Dan9K. Jenom bych podotkl, že mě hluboce znepokojuje, že s tvým ne zcela rozvinutým smyslem pro kontext a smysl jazyka (což jsi zde nade vší pochybnost prokázala svým absolutním nepochopením) si troufáš někoho osočovat ze špatné logiky. Když jsem viděl, jakým způsobem jsi interpretovala mou větu, doslova mi poklesla čelist údivem. Snad to byl od tebe jen humor.

V druhém bodu s tebou souhlasím v tom, že zákony nás nespasí - naopak, čím více zákonů, tím více chyb, čím detailnější zákony, tím (paradoxně) více děr. Jsem liberál, není potřeba mě osočovat ze sklonů k fašismu jen proto, že nechápeš, o co mi jde.

Bude pro mě velmi těžké ti vysvětlit, kde vidím logiku v tom, že mám právo na to se nestresovat. Připadá mi to totiž tak očividné, že jen stěží tuším, kde začít. Zkusím to (spíše kvůli sobě, než ostatním) rozdělit do bodů:

1) Tvé srovnání s dopravou je zavádějící, protože dopravní systém je systémem veskrze totalitním - moderní společnost to tak na sebe víceméně dobrovolně ušila, protože jak vidno z východnějších států, kde na ulicích vládne anarchie, dopravu je třeba vést pevnou rukou. Proto, když jdu po silnici, nebo na přechodu, nebo řídím, vím, že se jede podle trochu jiných pravidel, jsem ostražitější, počítám s tím a řídím se tím. Když jdu po chodníku, přestávám se starat - jistě, taky mě může sejmout vykolejená tramvaj nebo Olga Hepnerová, ale normální člověk (aspoň myslím) se tímhle netrápí. Chápeme se potud?

2) Chci se ohradit proti tomu, že jde o iracionální fobii. Jistě, u někoho ano. Setkal jsem se s lidmi, kteří mají strach i z prakticky neškodných plemen. Já se nebojím ani jezevčíků, i když je to rasa, která dokáže pěkně rafnout - nemám z ní strach, protože vím, že nějaké kousnutí mě nezabije. Na druhou stranu, psi, jakými jsou třeba rotvajleři, dobrmani, dogy nebo pitbullové, mě při volném pobíhání vysoce znepokojují proto, že vím, že když se něco semele, můžu být já nebo třeba někdo jiný z mých blízkých, kdo je třeba menší postavy, ohrožen i na životě - je to jako se strachem z výšek - moje máma se bojí i když jde po mostě a vidí skrz příčky dolů na zem - já se bojím, když vím, že se stačí pustit a zemřu. Co z toho je fobie? Vnímáš ten rozdíl?

3) A teď se konečně dostávám k tomu právu nestresovat se. Jak jsem již naznačil - pochopitelně, že člověk se kvůli všemožným faktorům stresuje neustále - jak kvůli nebezpečí v dopravě (rozdíl jsme si již vysvětlili), tak kvůli práci, nebezpečným lidem apod. Jak ale jistě víš, obecná poučka svobody zní: svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého. Na silnicích jsme se svobody zřekly ve prospěch pevného řádu, proto je opět vyjměme, na chodnících, parcích apod. jsou však mantinely volnější a proto se tam toto obecné pravidlo musí uplatnit. Pes, kterého majitel nechá běžet volně způsobí, že se musím vydat jinou cestou (nechci-li zbytečně riskovat), nebo mi poskočí srdce do krku a nebo mi (v krajním případě) něco udělá. Dám ti příklad mého otce, který byl pejskaři donucen k tomu, aby přestal v hlavním městě běhat (musí jezdit do vzdáleného lesa). Víš proč? 80% všech volně puštěných psů totiž na běžícího člověka zaútočí. Věděla´s to? Pejskaři tímto omezují svobodu člověka, který chce běžet (ať už kvůli sportu nebo ze spěchu), protože prostě nestihnou běžícího člověka zaregistrovat včas. A já se tě ptám, proč musí běžec, který nikoho neomezuje, ustoupit pod diktátem lehkomyslných pejskařů? Proč tak musí činit chodec mající racionální strach z velkých a nebezpečných plemen? Proč musí mít zodpovědný rodič hrůzu z toho poslat své dítě samotné do školy?

4) Namítneš jistě znovu, že psi nejsou jediným nebezpečím. Pochopitelně. Zpochybňovat toto by mohl jen blbec. To samé by se ale dalo říci lidem, kteří kritizují například rizika nelegálního ozbrojování, agresivní fotbalové výtržníky, nácky či nezodpovědné řidiče - Jsou tu přece vážnější problémy, než nějaké to, že vás přepadne skupinka grázlů za bílého dne - ty nejvážnější zločiny mají většinou na krku příbuzní a blízcí obětí!! . Vidíš tam tu absurditu? Přítomnost jednoho problému nemůžeš přehlížet tím, že řekneš, že není jediný. Zároveň nemůžeš řešit všechny problém naráz, musíš to brát pěkně po jednom, abys odstínila všechny jeho aspekty. Shrnuto: nebezpečí ze strany nevycvičených psů a bezohledných psovodů nelze omlouvat nebezpečím jiným (ať už větším nebo ne).

5) A aby bylo jasno. Nikde jsem nikdy nenapsal, že by mělo být vodítko přikázané zákonem či vyhláškou. Pro mne by bylo ideální, kdyby sami majitelé psů pochopili, v jakých situacích a místech je možné nechat psa proběhnout a samo město by hlavně mělo jít pejskařům vstříc a vystavět plochy pro podobné účely určené.

Vyjasnili jsme si tedy tu mojí logickou souvztažnost?

DIVA: Ach, Divo. "Nebudu nic promýšlet..." . Dočti tu větu do konce. Nebudu nic promýšlet, dokud druhá strana neargumentuje a tepe pouze do diskutéra, nikoliv do obsahu. Snad jsem ti teď dokázal, já rozhodně nejsem ten, kdo by uhýbal z "bitvy" argumentů a uchyloval se k laciným útokům nebo zkratkám.
      YENNEFER
      YENNEFER --- ---
      tak ja hlavne znam spoustu pripadu, kdy kamaradi, co vlastni psa s nim byli venku a napadl je nejaky volne lozeny nevychovany bud pitbul, stafford, rotvik, atd... kamarad skoncil s prokousnutou nohou, segra taky, kamaradce potrhal psa... nastesti neznam zadne podobne postizene dite...

ted je velke mnozstvi lidi, kteri si porizuji psa nad sve pomery (nemohou mu zajistit dostatek pohybu, potrebnou vychovu, atd) asi modni vlna nebo co a celkem se i divim chovatelum, kteri psa prodaji cloveku, ktery s chovem takoveho plemene nema zadnou zkusenost, nerikam, ze nejake zakony a zakazy neco vyresi, ale pokud si tohle pejskari neohlidaji mezi sebou, tak vzhledem k rostoucimu poctu psu s tim stejne nekdo neco driv nebo pozdeji udela...

chapu, ze pes potrebuje pohyb a ze neni mozne ho mit permanentne na voditku, ale dost mi vadi, ze si nemuzu jit do parku jen tak sednout na travu...
      DAN9K
      DAN9K --- ---
      DIVA: kdo tu mluvil o právu na vyznávání fašismu a kradení? Vedle práv taky existují zákony a vyhlášky...
      LOPIK
      LOPIK --- ---
      DIVA: První odstavec píšeš úplně o něčem jiným než na co jsem narážel já, nevím co má společnýho to že se někdo chce procházet v zeleni s tím, že si někdo pořídí třeba brazilskou filu do žižkovskýho činžáku.

Plošnej nařízení vodítek je asi opravdu přehnaný, ale na druhou stranu opravdu není moc fér nechat pobíhat nějaký obludy po v centru města po parcích - když se tak potřebujou proběhnout, tak je může pořád paníček vyvízt někam na louku a jestli je to pro něj problém, tak si takovýho psa nemá pořizovat... Když to doženu do extrému, tak majitelé tygrů taky nebojujou za to, že se potřebujou proběhnout, tak jaktože je nemůžou pustit před barákem..

No a s těma dětma - malý dítě se uhlídá možná ještě hůř než ten pes a jestli ho nějakej pes kterej někde volně běhá pokouše , tak za to prostě vždycky může ten pes, nebo spíš ten kdo ho nechal puštěnýho než to dítě.... Dítě nemusí mít rozum z toho, že ten pes někomu patří nebo že může bejt zlej (nebo že má ten svůj charakter jak o tom píšeš....)
      DIVA
      DIVA --- ---
      tak se ale bavme o lidech potom :) jestli máš nárok se opíjet, vyznávat fašismus, nepracovat, rodit a krást.. :) pak snad máš právo i mít psa a netýrat ho zákazem pohybu, ne? ale snad to bylo myšleno ještě jinak ;)
      DAN9K
      DAN9K --- ---
      DIVA: Nerad bych mluvil tady za Páťu, ale myslím, že to myslel tak, že psi jsou v naší společnosti vnímáni jako stvoření podřízené člověku a tudíž je ho možno omezit v jeho právech zvláště v případě, že ohrožuje stvoření nadřazené - člověka. Kdežto lidé si udělali listinu, ve které je zaručeno každému člověku (a to i opilcům, holohlavým mladíkům či cikánům) jistá základní lidská práva, která, i přesto že je ten člověk opilý a zlý, nemůžeš odebrat. O tom, že by psi porušovali lidská práva, jsem se v jeho příspěvku nedočetl, ale zároveň to nepopírám ani nepotvrzuju :-)
      DIVA
      DIVA --- ---
      DAN9K: ráda si to poslechnu :)
      DAN9K
      DAN9K --- ---
      DIVA: ta listina základní práv a svobod byla samozřejmě myšlena jinak, než jaks to pochopila...
      DIVA
      DIVA --- ---
      LOPIK: pf, to je tak jako když ačkoli bydlím ve městě, stejně chci mít park a projít se mezi stromy. jak bys tvrdil, že kdo chce procházky v zeleni má jít bydlet na vesnici, do města patří beton a hotovo.. každému vyhovují jiné záliby, eventuelně jiná psí povaha. pořídit si čivavu nemá nic společného s životem s chrtem. každého věc. nemyslím, že chrta si mají pořizovat výhradně lidi s několika akry pozemku.

většina psů potřebuje pohyb, na vodítku ten pohyb nemají. z toho mi jasně vychází že úplný zákaz pohybu bez vodítka je psovi týráním. imo o tomhle nejde s úspěchem pochybovat.

s děckem "co si ho chce pohladit" - k tomuhle jsem se už vyjádřila. pokud si někdo (nebo jeho dítě) chce osahat něco co patří mi, předpokládám, že se zeptá. obzvlášť když to něco je živé zvíře s ostrými zoubky že ;) aspoň já bych své dítě sahat na cizí psy nenechala. ne bez jasné ochoty ze strany majitele i zvířete. prostě mám dítě, tak se starám. aby nevešlo do cesty, nespadlo do potoka, netahalo psa za ocas atd. nevím proč to něco z toho některým lidem přijde jako přehnaná péče ;)
      LOPIK
      LOPIK --- ---
      DIVA: Jo, to je fakt... ale pak neruzumím tom, proč si nějaký hlídací tele pořizuje člověk do Prahy, aby ho potom vodil někam do Riegráčů, kde ho může na chvíli pustit. Pak už stačí doufat, že si ten pes nesplete nějaký děcko co si ho chce pohladit s něčim co má zakousnout (když ten pes tu svojí povahu, žejo...).
      Moc prostě nechápu tyhle velký psy ve městech a o to víc nechápu námitky, že kdyby museli být pořád na vodítku, tak jsou týraný..
      DIVA
      DIVA --- ---
      LOPIK: je spousta takových plemen. navíc jsou to často právě vlastnosti, pro které ta plemena byla šlechtěna.

myslím, že by se dala najít paralela k chování lidí. budeš odvážněji hájit svoje (názory třeba, u psů teritorium nebo kýhovýra), pokud jsi ve skupině "svých" lidí (lidí které znáš a u kterých máš jistou podporu) než když jsi sám. vodítko psu dává zrovna tenhle pocit. plus klasický výcvik.. pes (obvykle) se na vycházce nestará, baví se, venčí se a podobně. když ho vedeš u nohy, je spíše nastavený přijímat povely a pracovat. když je to hlídací pes tak hlídat. hlídat je i zakročit proti zdroji eventuelní hrozby.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam