• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DANKLARPejsci a pejskari - pohled z druhe strany
    DIVA
    DIVA --- ---
    PLAVEVA: humus :( odchyt divokých zvířat sa mi něpáči, ale ještě je převézt stovky kilometrů a pak zblblé vypustit někam jinam, mazec.
    DIVA
    DIVA --- ---
    PATISLAV: kua tak jasně že je to mimo! :)) kdybych řekla dospělý jedinec namítl bys že tomu už vymyli mozek :) tak já nevím, za jakých okolností, nebo o jakých vlastně psech říkáš že by mohli být šťastní na volnosti?! vyžvejkni se konečně ;)
    PLAVEVA
    PLAVEVA --- ---
    mno sem si jen vzpomnela na knizku od Durrella , jestli racte znat, tusim Dvakrat do Kamerunu se to jmenuje... a tam on celkem fakt vtipne popisuje, jak provadel odchyt zvere pro ucely zoologicke zahrady...a to ruznejch levelu, od zab po opice...zvirat, ktera nikdy cloveka nevidela, byla zcela divoka, musela se slozite chytat a lapat a tak...pak par tydnu v kleci...nacez nektere druhy ci kusy byly prebytecne nebo zjistil, ze se mu nevejdou na lod...tak se je rozhodl vypustit zpet... a ejhle! ony ty zvirata nejen ze s vykrikem HURA! nezdrhkly rychlosti blesku zpet do pralesa, naopak!

zuby nehty se pokousely znovu a znovu vracet, nalitavat. podhrabavat se atp. do svych pohodlnych, bezpecnych a jidlem oplyvajicich kleci....takze je musel slozite a daleko vozit a opakovane nasilne vyhazovat " na svobodu"..

asi tolik k "nasili a domestikace"
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    opuštěné mládě kteréhokoliv (byť i divokého) druhu nechané napospas přírodě dost pravděpodobně nepřežije... argument zcela mimo ;)
    DIVA
    DIVA --- ---
    PLAVEVA: :)) "patrně nebude šťasten"

já upřímně myslím, že ani štěně vlčáka nechané napospas divočině přírody / ulice nebude učurávat blahem ;)
    PLAVEVA
    PLAVEVA --- ---
    ja teda nevim, ale mam dojem ze zapominame na duletiztou cast definice domestikace a to je(volne) to, ze domestikovany druh je clovekem zmenen na tolik, ze vytvari vuci puvudnimu druhu netotzne variety a razy.

takovej pes typu francouzsky buldocek napr. tezko bude sponatanne tvorit v dzungli smecky a vypustite-li ho v tajze, patrne nebude stasten.

ale mozna jo, priznivcum vsevolnosti a prirodniho pobihaneho stesti zdar.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    DANKLAR: To je otázka, co si představíš pod pojmem domestikace. Pokud bys jako jediný předpoklad bral to, že člověk dokáže zvíře odchovat, řídit jeho populaci, pak by byla domestikovaná kdejaká bakterie.
    DIVA
    DIVA --- ---
    PATISLAV: sardinka má CNS v pořádku :) btw domestikovat lze i takové včely, ty jsou na tom s gangii ještě o něco hůř ;)
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    PATISLAV: kapr už je taky domestikován...
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    PLAVEVA: viz DIVA, jinak jsem už psal, že předpokladem je určitá úroveň centrální nervové soustavy.
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    PLAVEVA: nešla domestikovat? kvůli rozmnožování? to by imho důvod byl... určitě je mnoho zvířat, která půjdou jen těžce nebo vůbec zdomácnět... ale člověk si s tím nějak poradí:o)
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    DOCKINEZ: jasně, to je jistá výhoda...
    Když nad tím přemítám, prase domácí je vlastně "lidský výrobek", takže tím, že mu zařídíme přežití, tím zajistíme přežití svého výtvoru... prostě bůh si hraje. Jinak si myslím, že domestikace v principu druhy ničí, k čemu nám je divočák, když máme doma prase větší a lepší...
    DIVA
    DIVA --- ---
    PLAVEVA: tys neviděla ty cvičené rybky u japančíků, že? ;) uměly plavat v neuvěřitelných choreografických sestavách
    PLAVEVA
    PLAVEVA --- ---
    DANKLAR: ja si nejak nemuzu vzpomenout...
    ...

sardinka?
    DIVA
    DIVA --- ---
    DOCKINEZ: sice to není vůbec romantické, ale vystihls pointu toho co píšu
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    DANKLAR: ad "vyhodnost pro obe strany" - premyslel jsem nad tim a napadlo mne tak akorat, ze je to pro danej druh "vyhodnejsi" z hlediska sireni genu a preziti druhu - takovy prase domaci jako zivocisnej druh sice zije v zajeti nepomerne kratsi zivoty, trpi nejruznejsima chorobama a o nejaky svobode si muze (obrazne receno) nechat jenom zdat, ale oproti blbounovi nejapnemu nebo ruznym druhum tunaku ma jistou vyhovu - jen tak nevyhyne a uspesne siri svoje geny i do mist, kam by se dostavalo za beznych podminek jen velmi tezko.

Chci rict asi tolik - za normalnich okolnosti je zivot v otroctvi fakt hnus, ale pokud je alternativou vyhubeni celyho zivocisnyho druhu, muze se zajeti jevit jako "vyhodnejsi".
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    JELLY: Nemohu souhlasit, že proces domestikace je výhodný pro obě strany, je to totiž blbost, jak jsi na to přišla? Můžeš mi to objasnit? Co podle tebe má prase z toho, že celý život žije v chlívku a pak jde na porážku? Radost ze své užitečnosti?

ad proč některý se nejaky druh domestikovat da a jiny ne... ty vis o nejakem, ktery se neda? ja si nejak nemuzu vzpomenout...

ad nerekla jsem ze domestikace bere ohled na prani zvirat... Ty dokonce tvrdíš, že si zvíře vybere, jestli se nechá domestikovat, tak nekecej - viz. zde to vysvětluji [ DANKLAR @ Pejsci a pejskari - pohled z druhe strany ] a co je jiného, jestli chci a nebo nechci domestikaci, než přání? Myslím, že překrucuješ svoje tvrzení, abys unikla vysvětlení, že jsou tvé názory nesprávné.
    DIVA
    DIVA --- ---
    PATISLAV: jsem si jist jsou tvoje slova, lásko, já o jistotě nic neřekla, prezentuju názor. ten je založen na vžitých teoriích, které tedy perfektně odpovídají mým představám o logice věci.

tendence k např. koukání na TV jsou u mě znakem toho, že dotyčný dobrovolně sleduje TV; tendence hrát PC hry člověka asi pořiměje k hraní PC her, načež si hráč imo nepřijde nějak v pozici oběti. tendence je vnitřní impuls, stojí v opozici vůči cizí moci a cizímu rozhodnutí, které jsme nuceni akceptovat. čili imho něčí tendence naopak hovoří o dobrovolnosti.

pokud tvrdíš, že svého miláčka trápím, řekni jak jednat, abych ho netrápila. když poukazuješ na špatnou situaci, nastiň taky jak sjednat nápravu. pomoz utnout to příkoří, když tě tak mrzí.

takže tvrdíš, že kdyby si osvícený pes měl vybrat, zvolí jakou alternativu pro život? eventuelně i ta kočka, jestli je to pro tebe snazší příklad :)
    JELLY
    JELLY --- ---
    PATISLAV: jj:) right
    JELLY
    JELLY --- ---
    ECLECTICA: džízs... tohle netvrdim...jen tvrdim ze se necejtim byt otrokarem kdyz chovam psa doma...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam