• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DANKLARPejsci a pejskari - pohled z druhe strany

Pořídili byste si psa kvůli testu rodičovství?

48 hlasy od 48 respondentů

Chapu, ze spousta lidi ma ke psum kladny vztah, nejakeho treba vlastni, povazuji ho za clena rodin za sveho pritele atd. Ne vsichni jsou ale takovi, a tak to, co muze pripadat pejskarum normalni (nebo je aspon tolik nehoporsi), muze jinemu cloveku vyslovene vadit, a nemusi jit jen o hromadky na chodniku. Tato diskuse se ma tykat toho, jak by se pejskari meli zaridit, aby svymi milacky neobtezovali ostatni. Flejm v rozumne mire povolen ;)
      Tato diskuze není určena pro pejskařské onanisty.

ad pejskaři - už dlouho v tomhle klubu definujeme pejskaře jako pejorativní pojem, tzn. pejskař = špatný majitel
      rozbalit záhlaví
      PATISLAV
      PATISLAV --- ---
      PATISLAV: Ekvivalentně tomu si dávám velký pozor na přechodu - a to navzdory tomu, že mám přednost a že lidé, kteří řídí, by měli mít platný průkaz. A nikdo mi nikdy nevysvětlí, že bych si tam pozor dávat neměl a že bych se projíždějících aut neměl bát. Nevidím totiž těm řidičům do hlavy a nevím, jak jsou dobří (= vychovaní).
      PATISLAV
      PATISLAV --- ---
      TYNA_DOLITA: Představ si, byli jsem teď nedávno v Řecku a s přítelkyní jsme šli kolem nějaké farmářské chýše, blízko které odpočívali dva velcí kozlové. Když nás zpozorovali, okamžitě vstali a začali na nás funět, ukazovat rohy a škubat řetězy. Kdyby nebyli připoutaní, rozhodně vyvázneme nejméně s modřinami na zadku, moje nepříliš vzrostlá přítelkyně možná s rozdrcenou hlavou. Jak v tomto případě funguje argument s domestikací? Kozel se navíc nedá ani považovat za šelmu, takže nefunguje ani argument, že šelmí instinkty jsou již potlačeny. Přitom nelze popřít, že vůči majiteli byli kozlové loajální (minimálně je musel někdo připoutat).

Stejně se to má se psy. Až na výjimky pes nenapadne svého majitele (když o něm ví a když není zahnán do úzkých, případně neselhala-li totálně výchova), jelikož ho bere jako vůdce své smečky, nenapadne ani ostatní členy své smečky, které "vůdce" přijímá za své (tzn. rodinu přátele) - každý rozumný člověk ví, že nemá vstupovat na pozemek, který hlídá pes, dokud nepřijde majitel a psovi jasně neukáže, že tenhle člověk "patří do smečky". Problém je v tom, že vůči cizím lidem psi zcela jednoznačně (a pochopitelně) cítí přinejmenším nedůvěru. Záleží pak na individuální osobnosti a výchově kterého psa, jak se bude vůči cizím chovat. Majitel zřejmě osobnost svého psa zná. Cizí člověk ale psovi do hlavy nevidí a řítí-li se na něj pes, který je sice možná ochočen (to se v tu chvíli neví), zcela prokazatelně má ale všechny ostatní znaky šelmy (zuby, drápy apod.), je ostražitost (ne-li přímo obava) na místě. Máš pocit, že ne?
      DANKLAR
      DANKLAR --- ---
      PATISLAV: jo, to mě taky...
      PATISLAV
      PATISLAV --- ---
      Zajímalo by mě, jestli všichni ti, co odpověděli v anketě "ne", někdy podobnou situaci zažili, třeba s rotvajlerem nebo dobrmanem.
      DANKLAR
      DANKLAR --- ---
      TYNA_DOLITA: Když nepočítáš GIO, která se z ankety sama vyřadila, je to skoro půl na půl...
      DOCKINEZ
      DOCKINEZ --- ---
      OK, v tom pripade NO FEAR :-)
      DANKLAR
      DANKLAR --- ---
      DOCKINEZ: Budeš se muset narvat do již zveřejněných možností, nějak jsem neobjevil tajemství editace ankety...
      DOCKINEZ
      DOCKINEZ --- ---
      DANKLAR: No, taky dost zalezi na tom, jestli si to napr. svistim na bicyklu :)
      DANKLAR
      DANKLAR --- ---
      DOCKINEZ: myslíš podle stavu zhulenosti:o)?
      DOCKINEZ
      DOCKINEZ --- ---
      Uvital bych nejakou zcela obecnou moznost "jak kdy" :)
      DANKLAR
      DANKLAR --- ---
      Je na nástěnce, jasně...
      DANKLAR
      DANKLAR --- ---
      Nová anketa, dokonce je veřejná!
      DIVA
      DIVA --- ---
      danklar je takový selektivní gentleman, jen pro vip ;)
      ..takže když někdo nění gentleman, chová se jak hovado i ke svým blízkým? :)
      DANKLAR
      DANKLAR --- ---
      GIO: Jasně, ty víš prd, jakej jsem gentleman. Možná proto, že se tak chovám jen k dámám, takže jsi to nepoznala na vlastní kůži:o)
      GIO
      GIO --- ---
      DANKLAR: ty a gentleman? hehe, no minimalne jsi pobavil.
      :-)

jinak pojem nadsazka nutne neznamena cynicky pseudohumor, jen tak pro uplnost.)
      DANKLAR
      DANKLAR --- ---
      TYNA_DOLITA: OK, ale jistě budeš souhlasit, že je vhodné a přirozené mít strach ze psa na volno, kterýho neznám a který mě reálně může ohrozit, že?

ad jinak teda promin, ale ty s tvejma radama ve stylu "pokud na tebe pes zavrci, musite ho nechat utratit"
      Jestli máš na mysli, jak jsme "radili" kachně, co se psem... v tom případě nepoznáš nadsázku. Ale abys viděla, že jsem gentleman, PROMÍJÍM TI.
      DANKLAR
      DANKLAR --- ---
      TYNA_DOLITA: Pokud bys věděla něco o psech, tak např. je velice důležité při jejich výchově k nim přistupovat jako k šelmě... musíš respektovat jejich přirozenost. Ty jsi asi jedna z těch, kdo si myslí, že pes je hračka, viď? Ne, opravdu není. Je to šelma, se všemi znaky šelmy, včetně začlenění ve smečce a chování šelmy ve smečce. Takže zase nemáš pravdu...

A mě to naopak přestává bavit, vysvětlovat ti věci, které inteligentní a průměrně vzdělaný člověk zná.
      DANKLAR
      DANKLAR --- ---
      TYNA_DOLITA: Podívej, je vidět, že nechápeš základní vztahy v přírodě... ale jinak samozřejmě právo na svůj názor máš...

Hele, co teda je podle tebe pes, když to není šelma? Hm? Povídej!
      DANKLAR
      DANKLAR --- ---
      TYNA_DOLITA: No, já se každýho neleknu (nebojím), ale pitbulla zrovna jo. A ano, je to velmi přirozená reakce se bát šelmy, nad kterou nemám kontrolu a která mě může ohrozit na životě, ev. na zdraví... nepřirozené je, když se nebojíš... A dokážu pochopit lidi, co se bojí i malých psů, ne každý má moji fyzickou zdatnost, že se třeba ubrání nasranýmu pudlovi:o) (např. stará babička). Takže má samozřejmě právo na to, nepřijít do styku s takovým zvířetem bez vodítka.
      DANKLAR
      DANKLAR --- ---
      DAN9K: Přesně tak. Přirozená reakce, stejně tak, jako když vidím cikána, držím si peneženku v kapse:o)
      DAN9K
      DAN9K --- ---
      Dávat paní za vinu, že se lekla, je blbost. Já se leknu každýho psa, co je bez vodítka...přirozená reakce :-)
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam