PATISLAV: Výhružné chování vůči psovi. Zní to paradoxně, dítě radostně mává a pes to vnímá jako varování před přicházející agresí.
Psi "mluví" z 90% svým tělem. Porozumět psí řeči může být trochu složité, protože gesta které dělají můžou trvat jenom krátký moment. Páníčci málokdy umí "psí řeč".
Další výhružné chování je dívat se psovi do očí. Jako páníček se svýmu psovi podívám do očí jako tiché napomenutí, ona odvrátí oči na znamení toho, že šéf jsem já a že chápe. Dále není třeba trestat, napomínat. Cizímu psovi bych se nikdy do očí nepodívala. Nejsem jeho šéf a ujasňovat si kdo má převahu a je dominatnější, eh... O kousanec nestojím. Proč ho provokovat k útoku. Pokud bych ho měla na hlídání, převahu si získám chytřejším způsobem.
Vím, že tohle fórum není pejskařsky naladěné a je to zpravidla díky pitomým páníčkům. Ale přece, kdo by měl zájem zjistit, proč například pes vrtí ocáskem a následně kousne, doporučuju knihu "Co má pes na jazyku"od Stanley Coren.
Pak mě ještě baví výcvikářská serie dílů pořadu "Buď já nebo pes" na youtube. Jsou tam hodně zlobiví pejskové a jedna důsledná cvičitelka, která psům moc dobře rozumí a ví jak na ně bez použití síly.
Obecně bude stačit když cizí psy budete ignorovat. Což ovšem dost dobře nejde, když ta slepice od vedle si před šestou hodinou ranní povídá se sousedkou, přímo pod vašimi okny a pes pobízí paničku, aby už šli dál. A tak štěká, vyje a čím déle to jejich vykládání trvá, tím intenzivněji na sebe pes upozorňuje. Psa lze umírnit povelem ticho, pokud ho ti dva umí. Paní ho neumí, takže kdyby na něj začala opakovaně ječet ticho výsledek by bylo dvojnásobné řvaní pod okny. Co mě je ale po tom? Z okna jsem zařvala já. A jestli ještě jednou přijde s tím psem mi řvát ráno pod okno vyleju na ně kýbl vody. Na psa to zabere. Na paničku, no kdo vi?:D