• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DANKLARPejsci a pejskari - pohled z druhe strany
    PRASTAMAN
    PRASTAMAN --- ---
    he he koukám že todle by mohli přejmenovat na klub dementů, bohužel mám jako pejskař ( ten typ co má puštěný kdykoli a kdekoli oba psi ) stejně špatný zkušenosti s pejskařema, jako spousta lidí tady, nechápu lidi kteří ač moc dobře vědí že je pes neposlouchá dovolí ssi ho pustit z vodítka. Pak nám které naši psi 100% poslouchají akorát dělají problémy viz níže. Auto které 100% nebrzdí není bezpečné a nebudu ho používat, ale psa kterej mě neposlouchá budu pouštět mezi cizí lidi a zvířata ? Většina a to naprostá pejskařů by se měla zamyslet nad sebou a výběrem pejska především.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    ARIELKA: někdo je možná hysterický (říká se tomu kynofobie, fyi), někdo má zase bolševickou dikci a chová se jak nevychovanec, to si nevybereš.
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    ARIELKA: Prosim te, kde byl Patislav hystericky? Nejak to nemohu najit... Diky.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    muj prispevek asi moc intelektualni vahu mit moc nebude, ale abych prihodil navrh na jedno z kriterii na vlastnictvi psa, kazdej pejskar by mel bejt aspon 2x pokousanej od neznamyho psa, kterej zdanlive vypada docela mile.
    snad by si ta pocetna banda ignorantu (myslim ty, ktery do se psama na volno kdekoli a kdykoli) pak uvedomila, ze proste pes, kterej vybehne zneznamakde, moc duvery nebudi a u vetsiny lidi se spatnejma zkusenostma to asi taky nevyvola uplne nejvhodnejsi reakci. a nasledujici kecy typu "von je hodnej, von vam nic neudela, von si chce hrat" sou stejnak pak platny jak mrtvymu zimnik.
    ARIELKA
    ARIELKA --- ---
    KOMIAU:
    KOMIAU:

Konečně konstruktivní příspěvky, které ostře kontrastují s hysterickými výlevy Patislava, který má panickou hrůzu, že na něj za každým rohem číhá pejsek :)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KOMIAU: Nedělám to nijak často a už vůbec ne v bezprostřední blízkosti psa. Když jde proti mě na úzkém chodníku pes sice na obojku, ale bez náhubku, tak mám tři možnosti - buď věřit, že mě nerafne, a dělat že tam není, nebo mu ustoupit, nebo si ověřit, že je to pes vychovaný - pohledem. Většinou to řeším prvníma dvěma způsobama, tím třetím už dlouho ne.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PATISLAV: Děláš se větší než seš, zastrašujěš ho a hrozíš mu že ho napadneš.
    KOMIAU
    KOMIAU --- ---
    PATISLAV: Jasně, to si myslí většina lidí. Ve škole nám přece říkali, že když pes vrtí ocasem tak má radost, nebo nás vítá. Není tomu vždy pravda.
    Byl případ kdy páníčkové vážně uvažovali o tom, že svého bígla utratí, protože je údajně nevypočitatelný. Situace byla následující. Pes stál na svém křesle, na křesle hromadu oblíbených hraček, vrtěl ocáskem. Páníček:"Jé to je roztomilé, chce si hrát." Pes při pokusu o přiblížení se páníčka kousnul.
    Co je špatně? A, Pes by nikdy neměl mít svůj prostor na vyvýšeném místě, kde má moc dobrý přehled o všem co se děje. Jednoduše, postaví se na obdobnou pozici ve smečce jako páníček. Začne víc hlídat, bránit si svoje a nakonec je vhodné vzít v úvahu, že pes nikdy není v žebříčku smečky na stejné pozici. Vždy je buď dole nebo nahoře. Takže preventivně pro psa žádné křeslo, žádná postel, gauč, okno.
    B,Páníček nerozpoznal vrtění ocasem. Ocas je taková psí vlajka která na dálku signalizuje. Velmi praktické :) Záleží na postavení ohonu, jeho mávání-intenzita, rozptyl mávnutí, rychlost a dokonce a to je v tomhle případě důležité kterou částí ohonu pes mává.
    Bígl rychle kmital jen špičkou ocasu který navíc byl napružený tak že dělal jakési esíčko. Varovný výhružný signál před útokem, asi tak jako když na poušti překvapíte chřestýše:D
    O psím ocasu je to fakt na dlouho.
    Spíš by mě ale zajímalo, proč toho psa jak ty říkáš "zkoušíš" ? Provokuješ ho. Chceš aby se bál on tebe. Ten pes může být bojácný a labilní. Zvíře v ohrožení zaútočí. Bojíš se preventivně jeho útoku? Nebo proč to děláš? Když psa ignoruješ-tzn. nezíráš na něj a jsi v klidu, nebude se o tebe zajímat. Samozřejmě jiná situace je pronásledování, hon na cyklistu, hlídání nebo když pes začne šéfovat bytu.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KOMIAU: Díky za zajímavý příspěvek.

O tom dívání se do očí vím, snažím se tomu vyhýbat. Občas ale záměrně psovi do očí koukám, právě abych zjistil, jestli mi od něj hrozí nebezpečí nebo. Když uhne pohledem, jsem klidnější, když ne (to se stává jen občas), tak si dávám pozor.

O tom ocásku slyším prvně. Vím, že když kočky mávají ocasem, je lepší je raději nehladit, ale myslel jsem si, že u psů je mávání ocasem vždy dobrým znamením.
    KOMIAU
    KOMIAU --- ---
    PATISLAV: Výhružné chování vůči psovi. Zní to paradoxně, dítě radostně mává a pes to vnímá jako varování před přicházející agresí.
    Psi "mluví" z 90% svým tělem. Porozumět psí řeči může být trochu složité, protože gesta které dělají můžou trvat jenom krátký moment. Páníčci málokdy umí "psí řeč".
    Další výhružné chování je dívat se psovi do očí. Jako páníček se svýmu psovi podívám do očí jako tiché napomenutí, ona odvrátí oči na znamení toho, že šéf jsem já a že chápe. Dále není třeba trestat, napomínat. Cizímu psovi bych se nikdy do očí nepodívala. Nejsem jeho šéf a ujasňovat si kdo má převahu a je dominatnější, eh... O kousanec nestojím. Proč ho provokovat k útoku. Pokud bych ho měla na hlídání, převahu si získám chytřejším způsobem.
    Vím, že tohle fórum není pejskařsky naladěné a je to zpravidla díky pitomým páníčkům. Ale přece, kdo by měl zájem zjistit, proč například pes vrtí ocáskem a následně kousne, doporučuju knihu "Co má pes na jazyku"od Stanley Coren.
    Pak mě ještě baví výcvikářská serie dílů pořadu "Buď já nebo pes" na youtube. Jsou tam hodně zlobiví pejskové a jedna důsledná cvičitelka, která psům moc dobře rozumí a ví jak na ně bez použití síly.
    Obecně bude stačit když cizí psy budete ignorovat. Což ovšem dost dobře nejde, když ta slepice od vedle si před šestou hodinou ranní povídá se sousedkou, přímo pod vašimi okny a pes pobízí paničku, aby už šli dál. A tak štěká, vyje a čím déle to jejich vykládání trvá, tím intenzivněji na sebe pes upozorňuje. Psa lze umírnit povelem ticho, pokud ho ti dva umí. Paní ho neumí, takže kdyby na něj začala opakovaně ječet ticho výsledek by bylo dvojnásobné řvaní pod okny. Co mě je ale po tom? Z okna jsem zařvala já. A jestli ještě jednou přijde s tím psem mi řvát ráno pod okno vyleju na ně kýbl vody. Na psa to zabere. Na paničku, no kdo vi?:D
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    KOMIAU: odpověděla bys laskavě na
    PATISLAV:

Díky
    DIVA
    DIVA --- ---
    takové fikce nejsou k ničemu. líp zabývat se uskutečnitelnýma zlepšovákama
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    To nevím ani já ve třicíti.. hloupý děcka. :)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KOMIAU: co pro psa znamená jejich mávání rukama s nataženýma prstma nad hlavou?
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    KOMIAU: Když říkáš přání nahlas, tak se nesplní.
    KOMIAU
    KOMIAU --- ---
    Moc bych si přála aby celá společnost, nejen pejskaři byli vzdělanější a měli více informací. Pejskaři i nepejskaři se neumí ke psům ve valné většině chovat, správně přistupovat a pak vznikají konflikty. Chtěla bych, aby bylo snadnější psa majiteli odebrat a pod vysokou pokutou zakázat chov. Něco jako psí sociálku která by dohlížela na to zda psi jsou ve vhodných podmínkách, zda a jak se s nimi pracuje. Majitel by musel skládat zkoušky. Ve školkách by se děti dozvěděli co pro psa znamená jejich mávání rukama s nataženýma prstma nad hlavou. Bylo by méně nedorozumnění a jak věřím více vychovaných páníčků. Protože výchova psa je jen a pouze odrazem toho jak je páníček důsledný a jak se umí/neumí ovládat. Trestat majitele, psovoda až se prostě něco stane podle mě nikam nevede.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    DAN9K: vytrhat zoubky, aby byl do konce života na kašičkách...
    DIVA
    DIVA --- ---
    DAN9K: :) vyčinila sem mu, tj, zasloužil
    DAN9K
    DAN9K --- ---
    DIVA: a doufám, že si ho pak pořádně odhodila a vzteky rozkopala na kousíčky
    DIVA
    DIVA --- ---
    a tak mě poprvé co pořáně pamatuju pokousal pes .) v kohoutku asi 30 cm :)) ale bolelo to a nechtěl se pustit a "hnilo to" fakt dva dny než se rány zavřely. no mordor .) anyway, potvrzuju statistiky že nejagresivnější a nejnezvládnutější sou malé plyšové roztomilé společenské plemena. jen jsem procházela :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam