• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHfree community ☮ & traveller places
    EXX
    EXX --- ---
    STOOL: no jaky by to bylo .. drahy a pohodlny :-)
    STOOL
    STOOL --- ---
    KCE: byl, ale s báglem a stanem. nemám moc představu, jaký to je cestovat v autě s přespáním ;)
    KCE
    KCE --- ---
    no tak holt budes 3 mesice na jednom miste cekat, az budes mit na opravu ;)
    TSOH
    TSOH --- ---
    8000,-/měsíc si umim představit, že se dá v poho žít... akorát bych měl obavu v případě, že se podělá něco na autě... nebo tedy jsem nejak ve Spanelsku nepostrehl, ze by ceny v servisech/dílnách byly nejak v poho (a to jsem resil jenom upadlej vejfuk. kdy jsme kolem Malagy nejdriv objizdeli vrakoviste (bez uspechu) ohledne privareni se vsichni tvarili jako ze jsme z Marzu... nakonec jsme ho museli obednat a oprava stála 12000 v prepoctu... tedy na duchod aspon malou rezervu...
    KCE
    KCE --- ---
    STOOL: tak ono to jednoduche je:) si nikde nebyl...?;)
    STOOL
    STOOL --- ---
    WTG: hezké!ale zní to nějk až moc jednoduše. nemáš zdroj?
    CLOWN
    CLOWN --- ---
    WTG: mrkni na tohle video tam je trocha z americkyo spusobu v 55 prodat barak vysrat se na rodinu a koupit barak na kolech...

    BBC American Nomads - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=WzSQvamSfa4
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    WTG: už abych byl v důchodu :D
    KCE
    KCE --- ---
    ja mit 8k mesicne tak se ani nevracim snad ;)
    WTG
    WTG --- ---
    tip pro duchodce :)))


    JAK TRÁVIT V DŮCHODU CELOU ZIMU U MOŘE

    Mrkající

    aneb „Karavanisté penzisté nebo rentiéři pojeďte na celou zimu k moři do jižního Španělska!“

    Šest zim jsem strávil u španělského moře. I můj malý český důchod 8 tis. korun mi tam stačí ke krásnému životu bez odříkání. Jediné, co mi tam na jihu Španělska moc chybí, je československá komunita. Ostatní západní důchodci jsou tam bohatě zastoupeni.

    Co je k tomu třeba:

    - Karavan či auto s obytným přívěsem

    - Bankovní platební karta, na kterou si necháte zasílat penzi

    - Platný evropský průkaz zdravotního pojištění, který zaručuje bezplatné ošetření a základní zdravotní péči po celé EU

    - Držitelé platební karty se za 300 Kč ročně mohou připojistit na nadstandardní léčbu včetně operace


    Všechny ceny a životní náklady jsou cestou přes Itálii i Francii přibližně stejné jako v Čechách. Maximální rozdíl je 10%, mnohdy i 10% mínus. Nafta a plyn je ve Španělsku ze všech zemí EU nejlevnější. Cesta na jih Španělska je asi 2500 km. Jediným zvýšeným nákladem na zimní pobyt u moře je tedy palivo.

    Letos se takto chystám strávit společně s přítelkyní již sedmou zimu. Nejlépe je vyjet koncem září – celý říjen a listopad je stále 25 stupňů teplota moře i vzduchu. Po zbytek pobytu – od prosince do března - neklesá teplota pod 15 stupňů a 85-90% dni je slunečných.


    S mojí penzí se tam dá velmi dobře vyjít. Režie takového života je tak nízká, že se v ničem, a hlavně v dobrém jídle, nemusíme omezovat ani my ani náš malý pes. Navíc je tam takový přebytek pomerančů, mandarinek, hroznového vína, avokáda i např. ledového salátu, že část úrody zůstává nesklizená v sadech a nikdo z místních obyvatel vám nebrání v samosběru. Kvalita čerstvě utrženého ovoce je nesrovnatelná s tím, co se do Čech dováží.


    Zatímco většina českých důchodců tráví zimy v čekárnách ordinací s následky nachlazení, my chodíme celou zimu opálení, v šortkách a sandálech a ušetříme za léky.

    Trasa: Rozvadov, Mnichov, Innsbruck, Bolzano, Trento. První delší zastávka – jezero v Itálii – Lago de Garda – Toscolano Maderno, pak k moři na Francouzskou riviéru, kde se nikde, kromě St. Tropez, neplatí za parkování. Jedeme dál podél pobřeží San Remo, Monte-Carlo, Cannes, Ste Maxime – tam se dá pár dní odpočinout na parkovišti přímo na pláži.



    Další zastávka je v Séte, kde je parkoviště pro obytná auta. Pak už přejíždíme do Španělska. Krásná zastávka je u města Xabia –pláž la Granadella a la Vila Joiosa, Santa Pola, la Marina. La Manga – malé moře, kde je o 5 stupňů teplejší voda než ve velkém. Dále Aquilas na hranicích Andalusie, kde je nejtepleji. Nejhezčí pláž se jmenuje Higuerica , tam pobýváme nejdéle. Kolem Vánoc jedeme do Santa Fe u Granady, kde je přírodní termální bazén – vše zdarma, včetně parkování, 40 stupňů léčivá voda.

    Zpět opět do Aguilas, kde pobýváme až do dubna - podle českého počasí, dokud není v Čechách teplo i v noci.


    Tímto způsobem tráví zimy mnoho evropských důchodců. Jsou tam zastoupeny všechny národy, nejvíce Němci, Angličané, Holanďané a Francouzi, kteří jezdí až do Maroka.

    Všude se dá volně kempovat přímo na pláži, i přesto že tam jsou BU BU cedule a denně tam jezdí policie kontrolovat pláž - stará se o naši bezpečnost, nikdy nás nekontrolovala.


    Pitná voda se dá načerpat kdekoliv u benzínek i po zavírací době. Cena plynu je obdobná té naší a španělská plynová láhev se dá vypůjčit a vrátit také na kterékoli čerpací stanici.
    GIRK
    GIRK --- ---
    NABIDKA DNE: zpatecni letenky Karlsruhe - Tenerife 15.1. tam ... a 16.2. zpatky... dnes stale za 1550,- kc komplet... s Ryanair.. s tim ze jedem do Karlsruhe autem z Prahy... nechame ho tam a pak zas zpatky.. mame jeste 3 mista v aute.. prida se nekdo?
    SHULDAA
    SHULDAA --- ---
    pomooc anglicky auditko?? nemuzu najit, kamosce kleklo auto v OXFORDU potrebuje poradit ze servizem nocleh sehnaly ;)
    TSOH
    TSOH --- ---
    ORLIK : včera jsem se byl podivat u Vás na mlejně.... mate to tam fajn... musim říct, že poheld(poslech) na lidi večer v těch gaučích u krbu s hudebníma nástrojema byl hodně silnej... klid.
    KCE
    KCE --- ---
    he, spatna diskuze:)
    KCE
    KCE --- ---
    tak hlasim slusnou recyklaci u expres tesco u metra - haje, kousek od opatovske ul.
    spousta ovoce a zeleniny, pecivo a naky dalsi drobnosti... pobral sem do bedynky cca 10%, zbytek tam furt je, treba tak 30kg brambor, mrkve.. ;)
    MEZKALITO
    MEZKALITO --- ---
    CYBER_GEORGE: predpokladal sem, ze tam bude nejaka zpetna vazba mezi uradem...proto jsem to nejak neresil....ale pro jistotu sem jim napsal abych mel klid. kdyby..kdyby..nevim...kazdopadne dobry vedet jak to je...takze pro sichr to nahlasit jeste osobne
    CYBER_GEORGE
    CYBER_GEORGE --- ---
    MEZKALITO: a co kdyby nedostali, napr. kdyby se to nahodou ztratilo ci "ztratilo"? :) Nezapomen, ze ty od toho zadny doklad nemas, ale za to mas oznamovaci povinnost:

    Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky - Oznamovací povinnost
    http://www.vzp.cz/klienti/informace/oznamovaci-povinnost

    Myslim, ze je zbytecne na to spolehat a riskovat pripadnou pokutu. Skoro bych rekl, ze kdyby jednou chteli, tak to zruseni trvaleho pobytu se jim tam vejde ("zmena trvaleho pobytu"), ale nikdy jsem to v praxi neresil, tak nevim.
    MEZKALITO
    MEZKALITO --- ---
    jen teda jeste pro upresneni....jak ste tady resili, jestli se ma informovat pojistovna o zruseni trvalyho pobytu, tak sem projistotu napsal na vzp jak to je....a info o zruseni meho trvaleho pobytu dostali z registru obyvatel...takze opravdu staci jen dojit na urad...:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam