• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHfree community ☮ & traveller places
    JUDIY
    JUDIY --- ---
    KCE: :) hned po maroku snad:)
    KCE
    KCE --- ---
    JUDIY: do maroka jo?:)
    JUDIY
    JUDIY --- ---
    Sorry za OT...ale shánim maringotku za co nejmin:)
    kdybyste nekdo o něčem věděl....
    KARLOS
    KARLOS --- ---
    KCE: Presne tak. Obcas se zaseknes ve Spanu na tri mesice, nekdy zas v Jizni Australii na par let. Hlavni je dobrodruzstvi a poznani. ;)
    JAGULAR
    JAGULAR --- ---
    punk in not dead :D aneb tenkrat deset deka salamu to bylo salamu ...
    RFK
    RFK --- ---
    _A5_: ale hovno.byli jsme akorát menší sračky než jsme ted:)
    _A5_
    _A5_ --- ---
    RFK: to byla jina doba ale :)
    RFK
    RFK --- ---
    kdysi jsem byl ve špáňu s dodávkou a stálo mě to celý 400kč (a ty jsem utratil už v plzni):)
    EXX
    EXX --- ---
    STOOL: no jaky by to bylo .. drahy a pohodlny :-)
    STOOL
    STOOL --- ---
    KCE: byl, ale s báglem a stanem. nemám moc představu, jaký to je cestovat v autě s přespáním ;)
    KCE
    KCE --- ---
    no tak holt budes 3 mesice na jednom miste cekat, az budes mit na opravu ;)
    TSOH
    TSOH --- ---
    8000,-/měsíc si umim představit, že se dá v poho žít... akorát bych měl obavu v případě, že se podělá něco na autě... nebo tedy jsem nejak ve Spanelsku nepostrehl, ze by ceny v servisech/dílnách byly nejak v poho (a to jsem resil jenom upadlej vejfuk. kdy jsme kolem Malagy nejdriv objizdeli vrakoviste (bez uspechu) ohledne privareni se vsichni tvarili jako ze jsme z Marzu... nakonec jsme ho museli obednat a oprava stála 12000 v prepoctu... tedy na duchod aspon malou rezervu...
    KCE
    KCE --- ---
    STOOL: tak ono to jednoduche je:) si nikde nebyl...?;)
    STOOL
    STOOL --- ---
    WTG: hezké!ale zní to nějk až moc jednoduše. nemáš zdroj?
    CLOWN
    CLOWN --- ---
    WTG: mrkni na tohle video tam je trocha z americkyo spusobu v 55 prodat barak vysrat se na rodinu a koupit barak na kolech...

    BBC American Nomads - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=WzSQvamSfa4
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    WTG: už abych byl v důchodu :D
    KCE
    KCE --- ---
    ja mit 8k mesicne tak se ani nevracim snad ;)
    WTG
    WTG --- ---
    tip pro duchodce :)))


    JAK TRÁVIT V DŮCHODU CELOU ZIMU U MOŘE

    Mrkající

    aneb „Karavanisté penzisté nebo rentiéři pojeďte na celou zimu k moři do jižního Španělska!“

    Šest zim jsem strávil u španělského moře. I můj malý český důchod 8 tis. korun mi tam stačí ke krásnému životu bez odříkání. Jediné, co mi tam na jihu Španělska moc chybí, je československá komunita. Ostatní západní důchodci jsou tam bohatě zastoupeni.

    Co je k tomu třeba:

    - Karavan či auto s obytným přívěsem

    - Bankovní platební karta, na kterou si necháte zasílat penzi

    - Platný evropský průkaz zdravotního pojištění, který zaručuje bezplatné ošetření a základní zdravotní péči po celé EU

    - Držitelé platební karty se za 300 Kč ročně mohou připojistit na nadstandardní léčbu včetně operace


    Všechny ceny a životní náklady jsou cestou přes Itálii i Francii přibližně stejné jako v Čechách. Maximální rozdíl je 10%, mnohdy i 10% mínus. Nafta a plyn je ve Španělsku ze všech zemí EU nejlevnější. Cesta na jih Španělska je asi 2500 km. Jediným zvýšeným nákladem na zimní pobyt u moře je tedy palivo.

    Letos se takto chystám strávit společně s přítelkyní již sedmou zimu. Nejlépe je vyjet koncem září – celý říjen a listopad je stále 25 stupňů teplota moře i vzduchu. Po zbytek pobytu – od prosince do března - neklesá teplota pod 15 stupňů a 85-90% dni je slunečných.


    S mojí penzí se tam dá velmi dobře vyjít. Režie takového života je tak nízká, že se v ničem, a hlavně v dobrém jídle, nemusíme omezovat ani my ani náš malý pes. Navíc je tam takový přebytek pomerančů, mandarinek, hroznového vína, avokáda i např. ledového salátu, že část úrody zůstává nesklizená v sadech a nikdo z místních obyvatel vám nebrání v samosběru. Kvalita čerstvě utrženého ovoce je nesrovnatelná s tím, co se do Čech dováží.


    Zatímco většina českých důchodců tráví zimy v čekárnách ordinací s následky nachlazení, my chodíme celou zimu opálení, v šortkách a sandálech a ušetříme za léky.

    Trasa: Rozvadov, Mnichov, Innsbruck, Bolzano, Trento. První delší zastávka – jezero v Itálii – Lago de Garda – Toscolano Maderno, pak k moři na Francouzskou riviéru, kde se nikde, kromě St. Tropez, neplatí za parkování. Jedeme dál podél pobřeží San Remo, Monte-Carlo, Cannes, Ste Maxime – tam se dá pár dní odpočinout na parkovišti přímo na pláži.



    Další zastávka je v Séte, kde je parkoviště pro obytná auta. Pak už přejíždíme do Španělska. Krásná zastávka je u města Xabia –pláž la Granadella a la Vila Joiosa, Santa Pola, la Marina. La Manga – malé moře, kde je o 5 stupňů teplejší voda než ve velkém. Dále Aquilas na hranicích Andalusie, kde je nejtepleji. Nejhezčí pláž se jmenuje Higuerica , tam pobýváme nejdéle. Kolem Vánoc jedeme do Santa Fe u Granady, kde je přírodní termální bazén – vše zdarma, včetně parkování, 40 stupňů léčivá voda.

    Zpět opět do Aguilas, kde pobýváme až do dubna - podle českého počasí, dokud není v Čechách teplo i v noci.


    Tímto způsobem tráví zimy mnoho evropských důchodců. Jsou tam zastoupeny všechny národy, nejvíce Němci, Angličané, Holanďané a Francouzi, kteří jezdí až do Maroka.

    Všude se dá volně kempovat přímo na pláži, i přesto že tam jsou BU BU cedule a denně tam jezdí policie kontrolovat pláž - stará se o naši bezpečnost, nikdy nás nekontrolovala.


    Pitná voda se dá načerpat kdekoliv u benzínek i po zavírací době. Cena plynu je obdobná té naší a španělská plynová láhev se dá vypůjčit a vrátit také na kterékoli čerpací stanici.
    GIRK
    GIRK --- ---
    NABIDKA DNE: zpatecni letenky Karlsruhe - Tenerife 15.1. tam ... a 16.2. zpatky... dnes stale za 1550,- kc komplet... s Ryanair.. s tim ze jedem do Karlsruhe autem z Prahy... nechame ho tam a pak zas zpatky.. mame jeste 3 mista v aute.. prida se nekdo?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam