• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COOKMoldova - Moldavsko - Moldávie


    tak co? byli jste v tyhle malinky chudy zemi? okostovali jste vynikajici konak a vino? libila se vam nikdy neustavsi hudba v marsrutkach? nebo se moldavii jinak zabyvate? sledujete deni v moldavske politice, podnestri nebo gagauzii? mate na nej nazor? narazili jste na zajimave zdroje? sem s tim.


    spriznene: [ Rumunština ]
    [ Rumunsko - informace, postrehy z cest, tipy a zajimavosti...uz jste tam byli? ]
    [ CCCP - Sovetsky Svaz v obrazech 1917-1991 (fotografie, design, architektura a jine umeni) ]
    [ Ruska Federace - udalosti a vyvoj dnes a zitra... ]
    rozbalit záhlaví
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    COOK: Přečti si Ogniemi mieczem. Měl jsem staré vydání od Kvasničky a Hampla, byly tam ilustrace Věnceslava Černého a té Bublikově skále se to dost podobalo.
    COOK
    COOK --- ---
    GUYVER: No to teda umíš. O ničem takovém jsem neslyšel. Sory.
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    Vzhledem k tomu, že v klubu o Ukrajině probíhá mazec, třeba uspěju tady. Rád bych se dozvěděl něco víc o místě, které leží nedaleko vesnice Valea Adinca v Transnistrii kousek od Raškova. Je to Čertova rokle, o které píše Szenkiewicz v Ohněm a mečem. Nejvíce jsem našel tady: http://www.kresy.pl/zobacz-kresy?zobacz/od-raszkowa-do-jahorlika Ale žádné fotky. Kus oblasti, co se v knize popisuje, leží u Zahnitkiva na Ukrajině. To, čemu se v knize říká "Vraže uročište" je s největší pravděpodobností Bublikova skala na Ukrajině. Ale ze samotné rokle žádné fotky na netu nejsou. Dost by mě to zajímalo. (koukám, že si umím vybrat místo!)
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    ahoj, tak jsem v Kišiněvě a budu zde dobrejch 12 měsíců.. kdyby se sem někdo chystal nebo třeba potřeboval poradit, tak v rámci možností rád pomůžu .)
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    KATKA119: dobrej tip, díky
    KATKA119
    KATKA119 --- ---
    SPIPI: byla jsem tam v létě na letní škole, pojem vegetarián chápou tak, ze ti k příloze nedají maso, tudíž jsem často obědvala pouze vařenou pohanku nebo bramborovou kaši.ale mají i jídla bez masa- La placinta- placka plněná zelím nebo sýrem, ta je výborná. Podle ní se jmenuje i restaurační řetězec, kde se dá poměrně levně a dobře najíst
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    DEJV: doufám, že to tak nějak bude.. 200€ by bylo cajk. Na jejich dobroty jsem vůbec zvědav. Vegetariánům tam ale asi moc pšenka nekvete, co? :) I když předpokládám, že zeleninu i ovoce nebo mléčné výrobky tam maj fajn.
    DEJV
    DEJV --- ---
    SPIPI: ja bych se vsadil ze do 200 eur sezenes paradni bydleni i jako cizinec a samozrejme se da jit i niz. Je to precejen nejchudsi zeme Evropy.

    Pivo vetsinou nic moc, casto ale najdes i Kozla (vyrobeneho v Bukuresti). Vina delaji i spickove, jen je treba jit mimo takovou tu mainstreamovou produkci. Konaky jsou asi to nejzasadnejsi: hodne proflaklej je Kvint, ja si pak na radu jednoho someliera dovezl Bucuria.
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    COOK: na ten koňak jsem docela zvědavej, ostatně i na to víno, i když to co jsem zatím měl, tak jak říkáš - sladký :) to pivko asi nebude žádná sláva no.. zase Rumuni nemaj zas tak špatný pivovary, tak se i tam třeba něco najde.. snad.
    COOK
    COOK --- ---
    SPIPI: Pivko nic moc, ale vynikající a levnej koňak. Taky spoustu vína, ale skoro všechno sladký.
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    COOK: jojo, na tu se určitě taky obrátim, respektive budu s nimi časem asi i nějak v kontaktu. dík

    DEJV: díky, tak nějak jsem si to představoval, snad z toho bydlení nebude nijak vybočovat.. btw. jaký tam maj pivko? :)
    DEJV
    DEJV --- ---
    SPIPI: je to necely tyden co jsem se z Kisineva vratil. Byl jsme tam jen tak cestovat, takze co se najmu bytu tyce netusim, ale co se zivotnich nakladu tyce tak obed v centru Kisineva kolem 75 korun, pivko v lepsi hospode kolem 25kc, mashrutka po meste za necelych pet korun, stakan vodky kolem 15. Celkove je tam zhruba tak o polovinu levneji nez u nas, drtiva vetsina lidi tam preziva za 4000/mesic a min.
    COOK
    COOK --- ---
    SPIPI: Zkus naši ambasádu, tam by ti mohli poradit: http://www.mzv.cz/chisinau/cz/o_velyslanectvi/index.html
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    COOK: mno, tak to už je pár let :) jedu tam na konci zimy pracovat pro OSN a tak sonduju kde se dá..
    COOK
    COOK --- ---
    SPIPI: Čau, bohužel jsem tam byl jen pár dní v létě na koleji a už je to 6 let. Co tam jedeš dělat?
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    Zdravíčko, najde se tady někdo, kdo pobývá/pobýval delší dobu v Moldavsku? Ideálně v Kišiněvě? Zajímaly by mě nějaký informace ohledně životních nákladů, jak to funguje s pronájmy bytů a pod. Díky!
    COOK
    COOK --- ---
    KATKA119: suchdol? Tak pak napis co te tam zaujalo a tak.
    KATKA119
    KATKA119 --- ---
    COOK: nevadí, snad třeba někdo jiný. je to na místní zemědělská univerzitě, naše fakulta s ní dlouhodobě spolupracuje. hlavním cílem je seznámit se s místními studenty a zlepšit mezinárodní vztahy:-)
    COOK
    COOK --- ---
    KATKA119: Cau, s Dolnou ti bohuzel neporadim, tam to vubec neznam. Jaka letni skola te v Kisineve ceka?
    KATKA119
    KATKA119 --- ---
    nevím, jestli to tady někdo sleduje, ale zkusím to. jedu na letní školu do Kišiněva a asi budu mít volný víkend, ráda bych jela do NP Dolna, ale nedaří se mi nikde sehnat podrobnější informace- jak se tam dá chodit, jestli se tam dá ubytovat na tu 1 noc apod..poradí někdo?
    COOK
    COOK --- ---
    DIAGONAL: Jel jsem takhle před třemi lety (Oděsa - Kišiněv - Jasy) a není to snadné. Na ukrajinsko-podněsterské hranici nejsou moldavští celníci, takže moldavské razítko do pasu nedostaneš, jen ukrajinské výjezdní. Jsou tam jen podněsterští a ty ti budou dělat problémy a možná tě tam vůbec nepustí. Já měl kontakt na tehdejšího náměstka ministra zahraničí Podněstří a dokonce se mi koukali do mobilu aby si ověřili, že jsme s ním fakt mluvil. To je nakonec obměkčilo. Rok předtím jsem se tam chtěl dostat z druhé strany (z Moldavska) a nepomohl ani pokus o úplatek a musel jsem se vrátit. Možná už je to dnes jinak, uvidíš.
    Na podněstersko moldavské hranici taky nejsou moldavští celníci (tím by hranici uznali, což nemůžou), takže tam taky razítko nedostaneš. Zato podněsterští se tě i při výjezdu pokusí o něco stáhnout. Mně se ptali co mám v báglu, když jsem řek, že hlavně knížky, začali něco o tom, že to se musí proclít atd., tak jsem jim začal povídat, že píšu o Podněstří diplomku, což na ně zapůsobilo a hned otočili, že jak se mi tam líbilo a abych o nich napsal jen to nejlepší a proč si vezu jen jednu lahev koňaku.
    V Kišiněvě jsem se nijak neregistroval a na moldavsko rumunské hranici jsem se trochu obával jak to bude bez vstupního razítka a stale se bizarní věc: moldavský celník si ode mně v maršrutce zapoměl pas vzít, takže žádný problém. Ten ale přišel na rumunské straně, kde se divili jak to, že nemám razítko, když jsem tam byl před minutou a mému vysvětlení o opomenutí moldavského celníka nevěřili. podezřívali mě, že mám dva pasy a asi na dvě hodiny zastavili celou maršrutku a nějak to tam řešili. Vliv na to určitě mělo, že tam zrovna měli rakouský celníky na inspekci. Po těch dvou hodinách mě nechali ať si jedu a bylo.
    Takže tak.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam