• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COOKMoldova - Moldavsko - Moldávie
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    Tania Dumbrava: Kišiněv: nelajkujte na Facebooku, pojďme protestovat! - Deník Referendum
    http://denikreferendum.cz/clanek/21256-kisinev-nelajkujte-na-facebooku-pojdme-protestovat

    někdo na místě, kdo by mohl poreferovat?
    ALEXANDRASAINT
    ALEXANDRASAINT --- ---
    Ty jo tak dekuji moc vsem za info. Kamaradka si tam jede pracovat a hnit mesic na jednom miste aby s eji nahodou nco nestalo v tak enbezpecne zemi, ja se vydavam do Portugalska, jelikoz ani vas eodpovedi a info co jsem si vyhledala na internetu ji nepresvedcilo, protoze vzdyt on tam zijea vi moc dobre jak to tam codi. Ja se tam poivam njspis pristi rok s mymi rumunskymi kmarady a jeste teda asi se tady objevim. Jeste jednou dekuji a snad pristi rok
    HOMBREEE
    HOMBREEE --- ---
    ALEXANDRASAINT: Já tam byl s přítelkyní před pár lety a jak se zde píše maršutky žádnej problém, stop byl taky v poho, ale spíše jsem stopovali mezi vesnicemi, než nějaké dlouhé trasy. Jinak lidi v poho, v buse jsem potkali baničku kluků, kteří si nás vazali domů a my s nimi 3 dny pili, zpívali karaoke a přežírali se. Podněstři jsem se vyhli, ale letos tam byly dvě kámošky stopem a dali i Podněstří a byly z toho našený, jen celníci na ně něco zkoušeli, ale když ji ukázali bágl špinavých věcí tak je nechali v poklidu odjet..
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    ALEXANDRASAINT: je to posera a xenofob :) Jak jiz bylo psano, v tomhle ohledu nic moc nehrozi. Navic marsrutkama se dostanete takrka vsude a ty jsou nebezpecny leda proto, protoze ridici jezdej jak hovada.
    COOK
    COOK --- ---
    ALEXANDRASAINT: Je to posera! V Rumunsku ani Moldavsku nic nehrozí, maximálně vás okradou, ale to se vám může stejně dobře stát v Ostravě. Bezpečno je i v Podněstří, ale tam vás tamní celníci nemusí pustit. Hrozí ještě úpltakůchtiví policajti a na to funguje mít kopii pasu a dát jim jen ji. Dokud nemají váš pas, prachy z vás nevytáhnou. Cestoval jsem po obou zemích busama, vlakama před asi sedmi lety a bylo to naprosto v pohodě. Jsem teda kluk a stop jsem nezkoušel, takže o tom nevím. Ani neni proč, busy (nebo tzv. maršrutky - linkové i nelinkové dodávky vozící lidi) jsou levný. Jo teď jsem si vzpomněl, že jednou ve vlaku to na mě zkoušel průvodčí, že si jako užijem, ale po rázném NE odešel z mého kupé odešel. Byl to vlak Bukurešť-Kyjev. To byla jediná taková nepříjemnost.
    Jaký máte plány?
    DEJV
    DEJV --- ---
    ALEXANDRASAINT: Jel jsem normalne busem z Rumunska (Brasov) a pak busem do Lvova. Po Moldavii jsem jezdil mashrutkama, vcetne Podnestri, a nikdy jsem ani nezahlidl nic co by vypadalo jako nebezpeci.
    ALEXANDRASAINT
    ALEXANDRASAINT --- ---
    Ahoj,
    chystala jsem se do Moldavie a Rumunska busama, vlakama, stopem, cimkoliv letos v zari s kamaradkou, ktera tam jede na mesic pracovat, nekam kousek od Kisinevu. Jenze vedouci jeji prace, kdyz mu nase plany rekla, se nad tim pozastavil a rekl neco v tom smyslu, ze to jsme teda pekne odvazne a ze to by si ani on nedal. Tzn, kamaradka se mi trhla, ze ne e nic takovyho podnikat nebude, jedine kdyz sezenu nejaky chlapi nejlip s autem. Ja se an to tesila ele leto ... a tak by me ted zajimal nazor od nekoho kde tuto krajinu jiz procestoval, je vedouci prace posera a nebo je to opravdu o hubu?
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    Dokumentarni film o Moldovasku (2013)
    Moldova - Lost in Transition
    https://www.youtube.com/watch?v=lly_FAAizi8&app=desktop
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    včera večer se zavlnělo
    В Молдове произошло землетрясение
    http://point.md/ru/novosti/proisshestviya/v-moldove-proizoshlo-zemletryasenie-6
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    The Moldovan Diaries (2014)
    http://vimeo.com/90340423


    THE MOLDOVAN DIARIES by Paolo Paterlini - Cesare De Giglio — Kickstarter
    https://www.kickstarter.com/projects/1532095245/the-moldovan-diaries
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    Can LGBTQ+ community in Moldova become a new social movement? | josef smida
    http://jsmida.wordpress.com/2014/08/19/lgbt-moldova/
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    Mezinárodní politika 6, 2014 - Ukrajina a postsovětský prostor - Ústav mezinárodních vztahů
    http://iir.cz/article/stane-se-podnestri-moldavskym-krymem#
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    možná by se mohlo někdy někomu hodit: v centru Kišiněva jsou minimálně 2 místa, kde se dá pořídit většina vybavení do přírody

    http://www.limon.md/

    Cнаряжение для туризма и экстремальных видов спорта в Молдове.
    http://xstyle.md/
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    stručně z Tiraspolu
    Tiraspol Reloaded | josef smida
    http://jsmida.wordpress.com/2014/04/30/tiraspol-reloaded/
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    COOK: přijde mi, že se tady v tomhle ohledu nic moc neděje.. Podněstří tak nějak bublá a hodně se analyzuje, ale nepřijde mi, že by se kolem toho dělo něco vyloženě extra víc, než kdykoli před tím. Řek bych, že to teprve přijde, jednak s tím, jak se bude přibližovat datum podpisu asociační dohody a pak s volbami do parlamentu, které by měly být někdy na konci listopadu. Ale potřeboval bych si o tom promluvit s nějakým politologem asi - tu zdejší politickou realitu jsem ještě úplně nepochopil :))
    COOK
    COOK --- ---
    SPIPI: Dobrý. Co víkendové akce v Kišiněvě? Bylo to vůbec zaznamenatelné? A co ruští mírotvrci v Podněstří? Chystá se něco?
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    Moldova: 5th Anniversary of the Desperation of Justice/ OPINION | Moldova.org
    http://www.moldova.org/moldova-5th-anniversary-desperation-justice-opinion/
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    COOK: Přečti si Ogniemi mieczem. Měl jsem staré vydání od Kvasničky a Hampla, byly tam ilustrace Věnceslava Černého a té Bublikově skále se to dost podobalo.
    COOK
    COOK --- ---
    GUYVER: No to teda umíš. O ničem takovém jsem neslyšel. Sory.
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    Vzhledem k tomu, že v klubu o Ukrajině probíhá mazec, třeba uspěju tady. Rád bych se dozvěděl něco víc o místě, které leží nedaleko vesnice Valea Adinca v Transnistrii kousek od Raškova. Je to Čertova rokle, o které píše Szenkiewicz v Ohněm a mečem. Nejvíce jsem našel tady: http://www.kresy.pl/zobacz-kresy?zobacz/od-raszkowa-do-jahorlika Ale žádné fotky. Kus oblasti, co se v knize popisuje, leží u Zahnitkiva na Ukrajině. To, čemu se v knize říká "Vraže uročište" je s největší pravděpodobností Bublikova skala na Ukrajině. Ale ze samotné rokle žádné fotky na netu nejsou. Dost by mě to zajímalo. (koukám, že si umím vybrat místo!)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam