• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COOKMoldova - Moldavsko - Moldávie
    DEJV
    DEJV --- ---
    PEDRONITOS:
    - pred dvema lety se do Podnestri poustelo na 24h. Zvaci dopis neni potreba, ale je rozumne nechat v pase nejaky ten drobak.
    - do Odesy se dostanes i vlakem z Tiraspolu
    - marsrutky a busy jezdi casto, jediny problem je s jazykem: chce to umet alespon Rusky.
    PEDRONITOS
    PEDRONITOS --- ---
    Zdravím lidi znalé moldavských poměrů!
    Zhruba za měsíc bychom se asi ve třech lidech rádi vydali cca na dva týdny do Moldavska. Rád budu za jakékoliv poznatky. Například co si myslíte o takovémto plánu cesty, dává smysl?:

    Z ČR vyjet vlakem směr Budapešť - Oradea - Cluj-Napoca - (případná zastávka na den a noc někde v rumunské Moldávii) - Iasi. Pak busem třeba Iasi - Balti a pak to vzít nějak severojižním směrem s jednou či více zastávkami v Podněstří. Doputovat na jih (Moldavska, ne Podněstří) a z něj přejet moldavsko-ukrajinské hranice (taky busem?) do Oděsy, tam pobýt dvě noci a odletět letadlem Oděsa-Praha...

    Pár hloupých otázek:
    - Na jak dlouho nás jednorázově pustí do Podněstří, pakliže nás pustí vůbec? Je tam teď nějaké časové omezení? Kdysi jsem kdesi zaslechl/četl, že snad jen na 24 hodin to lze a ještě s pozvánkou - tak ostré to asi nebude, nebo jo?
    - Dá se po Moldavsku a Podněstří pohybovat mezi městy a vesnicemi nějakými busy, či maršrutkami, nebo něco na ten způsob, podobně jako jinde ve východní Evropě?
    - Dá se v pohodě a beze strachu stanovat za vesnicí/městem, v lese, v přírodě, u pole atd.? Existují ve větších městech nějaké hostely, ubytovny apod.? Ideálně si to představuju vždy tak dvě tři noci stanovat a pak se někde jednu noc vyspat "pohodlněji" se sprchou.
    - Jak je to v Moldavsku se stopem? Je to tam běžné, nebo na to nejsou zvyklí? Nebo jsou zvyklí brát za peníze?
    - Je v pohodě přejezd moldavsko-ukrajinské hranice směr Oděsa?

    Díky za jakékoliv poznámky a rady. Úplné lamy nejsme, projeli jsme na stopa Pobaltí, západní Ukrajinu, loni jsme byli dva týdny v Gruzii, takže zhýčkaní úplně nejsme - na druhou stranu, každý východ je v něčem specifický. ;)
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    GO ON. Fruits from Moldova.
    https://www.youtube.com/watch?v=HjAay_X5i9Q
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    Ilan Shor. Muž, který štípl moldavským bankám miliardu dolarů. Teď kvůli němu možná padne vláda
    http://zahranicni.ihned.cz/...ipl-moldavskym-bankam-miliardu-dolaru-ted-kvuli-nemu-mozna-padne-vlada
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    LOPIN: haha, tak už chápu, proč nechceš skládání talířů :)) tak ať vám to klapne a jsou všichni spokojení!
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    SPIPI: hehe tenhle clanek jsem cetl, kdyz jsem planoval nasi :)
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    LOPIN: pro mě to byl pekelnej zážitek :) já mám teda zkušenost jenom s jednou svatbou (v Bălţi), ale vzhledem k tomu, že mi všichni řikali, že to tam je takhle normální, tak jsem se z dalších pozvánek prostě vykroutil :) a taky jsem se z toho musel vypsat..
    Svatební moldavské šílenství | josef smida
    https://jsmida.wordpress.com/2014/09/22/svatba-moldavsko/
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    SPIPI: tak pul na pul, ja jsem byl tedka na svatbe setrenky nevesty, loni na svatbe brachy nevesty a to bylo na jihu u ceadir - lunga, oni pochazeji z bulharsky mensiny, tak to byla sranda. my to mama na chateu vartely, treba vrstveni jidla jsem zakazal a muziku budeme mit taky kombinovanou..
    normalni svatba na jihu vypada takhle: ten moderator tam jede vsechny svatby https://www.youtube.com/watch?v=gYlN-kXWhc4
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    LOPIN: dik. Ja si k tomu musim neco vic precist a taky se poptat tamejsich. Dlouho jsem to vubec nesledoval.

    Btw. svatbu budes mit v tom jejich pekelnym moldavskym stylu? :)
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    to moc nevim, tak porad se to tam meni, ale za nitky tahaj prorusaci myslim.

    SPIPI
    SPIPI --- ---
    LOPIN: vlada na to nejak reaguje? Respektive odrazi se to vubec nejak v real politice?
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    tak od sestenky ze dneska, ja mam ve stedu svatbu kousek od kisineva, je to tam poklidny, ale masivni



    LOPIN
    LOPIN --- ---
    ja byl pred ctrnacti dny, primo u palace jsem nebyl ale kisinev jinak funguje normalne.
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    Tania Dumbrava: Kišiněv: nelajkujte na Facebooku, pojďme protestovat! - Deník Referendum
    http://denikreferendum.cz/clanek/21256-kisinev-nelajkujte-na-facebooku-pojdme-protestovat

    někdo na místě, kdo by mohl poreferovat?
    ALEXANDRASAINT
    ALEXANDRASAINT --- ---
    Ty jo tak dekuji moc vsem za info. Kamaradka si tam jede pracovat a hnit mesic na jednom miste aby s eji nahodou nco nestalo v tak enbezpecne zemi, ja se vydavam do Portugalska, jelikoz ani vas eodpovedi a info co jsem si vyhledala na internetu ji nepresvedcilo, protoze vzdyt on tam zijea vi moc dobre jak to tam codi. Ja se tam poivam njspis pristi rok s mymi rumunskymi kmarady a jeste teda asi se tady objevim. Jeste jednou dekuji a snad pristi rok
    HOMBREEE
    HOMBREEE --- ---
    ALEXANDRASAINT: Já tam byl s přítelkyní před pár lety a jak se zde píše maršutky žádnej problém, stop byl taky v poho, ale spíše jsem stopovali mezi vesnicemi, než nějaké dlouhé trasy. Jinak lidi v poho, v buse jsem potkali baničku kluků, kteří si nás vazali domů a my s nimi 3 dny pili, zpívali karaoke a přežírali se. Podněstři jsem se vyhli, ale letos tam byly dvě kámošky stopem a dali i Podněstří a byly z toho našený, jen celníci na ně něco zkoušeli, ale když ji ukázali bágl špinavých věcí tak je nechali v poklidu odjet..
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    ALEXANDRASAINT: je to posera a xenofob :) Jak jiz bylo psano, v tomhle ohledu nic moc nehrozi. Navic marsrutkama se dostanete takrka vsude a ty jsou nebezpecny leda proto, protoze ridici jezdej jak hovada.
    COOK
    COOK --- ---
    ALEXANDRASAINT: Je to posera! V Rumunsku ani Moldavsku nic nehrozí, maximálně vás okradou, ale to se vám může stejně dobře stát v Ostravě. Bezpečno je i v Podněstří, ale tam vás tamní celníci nemusí pustit. Hrozí ještě úpltakůchtiví policajti a na to funguje mít kopii pasu a dát jim jen ji. Dokud nemají váš pas, prachy z vás nevytáhnou. Cestoval jsem po obou zemích busama, vlakama před asi sedmi lety a bylo to naprosto v pohodě. Jsem teda kluk a stop jsem nezkoušel, takže o tom nevím. Ani neni proč, busy (nebo tzv. maršrutky - linkové i nelinkové dodávky vozící lidi) jsou levný. Jo teď jsem si vzpomněl, že jednou ve vlaku to na mě zkoušel průvodčí, že si jako užijem, ale po rázném NE odešel z mého kupé odešel. Byl to vlak Bukurešť-Kyjev. To byla jediná taková nepříjemnost.
    Jaký máte plány?
    DEJV
    DEJV --- ---
    ALEXANDRASAINT: Jel jsem normalne busem z Rumunska (Brasov) a pak busem do Lvova. Po Moldavii jsem jezdil mashrutkama, vcetne Podnestri, a nikdy jsem ani nezahlidl nic co by vypadalo jako nebezpeci.
    ALEXANDRASAINT
    ALEXANDRASAINT --- ---
    Ahoj,
    chystala jsem se do Moldavie a Rumunska busama, vlakama, stopem, cimkoliv letos v zari s kamaradkou, ktera tam jede na mesic pracovat, nekam kousek od Kisinevu. Jenze vedouci jeji prace, kdyz mu nase plany rekla, se nad tim pozastavil a rekl neco v tom smyslu, ze to jsme teda pekne odvazne a ze to by si ani on nedal. Tzn, kamaradka se mi trhla, ze ne e nic takovyho podnikat nebude, jedine kdyz sezenu nejaky chlapi nejlip s autem. Ja se an to tesila ele leto ... a tak by me ted zajimal nazor od nekoho kde tuto krajinu jiz procestoval, je vedouci prace posera a nebo je to opravdu o hubu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam