TSOH: O menhiru nic nevím, ale existuje v Růžové zahradě skála která se jmenuje Hlava a je to takové mystické místo. Jednou jsem spal v Růžové zahradě v kempu "U Pánaboha" tak jsme tomu říkali, protože tam bylo spostu svatejch obrázků psanejch německy. Večer přišla bouřka a do tý Hlavy musel mydlit blesk každou chvíli protože všude byla cítit statická elektřina až nám vstávaly vlasy na hlavě. Kámoši z toho měli srandu, ale já z velkejch hor vím, že v tuhle chvíli se zbejvá jenom modlit, protože se připravuje další ionizační kanál pro pořádnej blesk. Asi proto tam byly ty svatý obrázky a já se fakt začal tak nějak svým způsobem modlit. Růžová zahrada je fakt moc zajímavý místo. Mimochodem, myslím že je to jeden z mála vrcholů Zadní země ze kterýho večer není vidět ani světýlko, ať se koukáte kam chcete. Další super místečko je Verstecker Kögel (Ztracený kužel). Taková skála za Vogel Koppe anóbrž Ptačím kamenem. Jednou jsme na něj s kámošem vylezli a podle vrcholovky tam před náma nikdo nebyl několik let. A na vrcholku týhle skály jsme našli brutální dravčí obětiště. Spousta roztrhanejch ptáků, hrabošů zajíců atd. Dokonce jsem tam našel holubí kroužek a po dlouhým pátrání našel i majitele toho mrtvýho holuba. Bydlel asi dvěstě kilometrů daleko a dokonce si pamatoval kdy ho pouštěl na přelet. Byl to takovej pohanskej oltář oprostřed divočiny. Pak Fógla nahoře vykáceli a za rok už tam nic nebylo...
OKEYA: Když už jsi to nakousl s těma ochranářema tak se taky musím k něčemu přiznat. Jelikož provádíme jako jeskyňáři například sčítání netopýrů nebo záchranu jejich lokalit musíme mít vyjímku ze zákona abychom s nima mohli manipulovat. Je to dneska docela složitý vyřizování takže abysme si to trochu ulehčili přihlásili jsme se s kámošem do stráže přírody a už pár let mám taky tu placku a průkazku co s ní dělají ochranáři bu bu bu na trempíky. Je jenom škoda že ochranáři nerozlišují co je a co není pro přírodu škodlivý. Když například vidím partičku přiožralejch individuí jak si rozdělávají v největším suchu vatru mezi stromama tak bych taky vyletěl z kůže. No doufám že mě kvůli tomu odznaku neodepíšete, ale jen aby bylo jasno.
SAJAGI: Úžasnej je průstup Ferdinandovy soutěsky ze Srbský k Doláku, nebo Křinice od Černý brány do Zadních jetřichovic. Nebo a to je to nejkrásnější, vylez k Eustachovi otoč se na sever a jdi "rovně" a zapomeň na cesty. Jooo vem si asi tak 30m lana a nějaký slaňovátko. Myslím že narazíš na takový věci jako je Teufels Loch, Ludwigs Loch, divočáky a než dorazíš do Brtníků budeš mít focení až nad hlavu :-) Jestli chceš fakt tůňky, bahno a pořádnej humus běž od Eustacha kousek zpátky k Tokání a před prvníma schodama se vrhni doleva tam je dolina Meister Loch který pak ústí do Volfs Graben (Vlčí rokle) ktrá taky končí u silnice z Doubice. Fakt Brutus, ale tankrát před tím asi tejden pořádně lilo.
TSOH: Oheň je super... Ono jen stačí naučit se ho rozdělávat po setmění a zhasínat před rozedněním. Pak nebudeš mít problémy. Ale kdo dneska umí vstát ve čtyři ráno že? Uf to jsem se zase rozepsal...
Glück a gut nigt mit bethupfer.
Aladar