• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHČeskosaské Švýcarsko (Zadní země) nejdivočejší kout v cz
    ALTHAR
    ALTHAR --- ---
    TSOH: O menhiru nic nevím, ale existuje v Růžové zahradě skála která se jmenuje Hlava a je to takové mystické místo. Jednou jsem spal v Růžové zahradě v kempu "U Pánaboha" tak jsme tomu říkali, protože tam bylo spostu svatejch obrázků psanejch německy. Večer přišla bouřka a do tý Hlavy musel mydlit blesk každou chvíli protože všude byla cítit statická elektřina až nám vstávaly vlasy na hlavě. Kámoši z toho měli srandu, ale já z velkejch hor vím, že v tuhle chvíli se zbejvá jenom modlit, protože se připravuje další ionizační kanál pro pořádnej blesk. Asi proto tam byly ty svatý obrázky a já se fakt začal tak nějak svým způsobem modlit. Růžová zahrada je fakt moc zajímavý místo. Mimochodem, myslím že je to jeden z mála vrcholů Zadní země ze kterýho večer není vidět ani světýlko, ať se koukáte kam chcete. Další super místečko je Verstecker Kögel (Ztracený kužel). Taková skála za Vogel Koppe anóbrž Ptačím kamenem. Jednou jsme na něj s kámošem vylezli a podle vrcholovky tam před náma nikdo nebyl několik let. A na vrcholku týhle skály jsme našli brutální dravčí obětiště. Spousta roztrhanejch ptáků, hrabošů zajíců atd. Dokonce jsem tam našel holubí kroužek a po dlouhým pátrání našel i majitele toho mrtvýho holuba. Bydlel asi dvěstě kilometrů daleko a dokonce si pamatoval kdy ho pouštěl na přelet. Byl to takovej pohanskej oltář oprostřed divočiny. Pak Fógla nahoře vykáceli a za rok už tam nic nebylo...
    OKEYA: Když už jsi to nakousl s těma ochranářema tak se taky musím k něčemu přiznat. Jelikož provádíme jako jeskyňáři například sčítání netopýrů nebo záchranu jejich lokalit musíme mít vyjímku ze zákona abychom s nima mohli manipulovat. Je to dneska docela složitý vyřizování takže abysme si to trochu ulehčili přihlásili jsme se s kámošem do stráže přírody a už pár let mám taky tu placku a průkazku co s ní dělají ochranáři bu bu bu na trempíky. Je jenom škoda že ochranáři nerozlišují co je a co není pro přírodu škodlivý. Když například vidím partičku přiožralejch individuí jak si rozdělávají v největším suchu vatru mezi stromama tak bych taky vyletěl z kůže. No doufám že mě kvůli tomu odznaku neodepíšete, ale jen aby bylo jasno.
    SAJAGI: Úžasnej je průstup Ferdinandovy soutěsky ze Srbský k Doláku, nebo Křinice od Černý brány do Zadních jetřichovic. Nebo a to je to nejkrásnější, vylez k Eustachovi otoč se na sever a jdi "rovně" a zapomeň na cesty. Jooo vem si asi tak 30m lana a nějaký slaňovátko. Myslím že narazíš na takový věci jako je Teufels Loch, Ludwigs Loch, divočáky a než dorazíš do Brtníků budeš mít focení až nad hlavu :-) Jestli chceš fakt tůňky, bahno a pořádnej humus běž od Eustacha kousek zpátky k Tokání a před prvníma schodama se vrhni doleva tam je dolina Meister Loch který pak ústí do Volfs Graben (Vlčí rokle) ktrá taky končí u silnice z Doubice. Fakt Brutus, ale tankrát před tím asi tejden pořádně lilo.
    TSOH: Oheň je super... Ono jen stačí naučit se ho rozdělávat po setmění a zhasínat před rozedněním. Pak nebudeš mít problémy. Ale kdo dneska umí vstát ve čtyři ráno že? Uf to jsem se zase rozepsal...
    Glück a gut nigt mit bethupfer.
    Aladar
    TSOH
    TSOH --- ---
    OKEYA: to sice jo, ale co se tyka me tak mam obcas potrebu bejt v prirode u ohně... což uz muze dneska bejt skoro problem... ale co si clovek stežuje že ? žijeme v dobe, kdy krb je ve vetsine pripadu nahrezen TV ....
    SAJAGI
    SAJAGI --- ---
    Ahoj, chtěl jsem se zeptat na nějaký tip na neznámá fotogenická místa v ČSŠ. Mám prolezlé všechny turistické trasy, a několik, ehm, neoficiálních (od Dolského mlýnu k Divoké soutěsce podél kamenice, z Hájenek strží horem k vodopádu u boudy u Tiché soutěsky). Pořád ale zbývá spousta míst, kam se podívat, zvlášť ve východní části. Čím divočejší a odlehlejší, tím líp :)

    Mimochodem, pokud budete mít v plánu cestu po žluté od Úzkých schodů do Doubice, zkuste, hned jak dojdete na silnici, zkusit starou zapomenutou cestu, která je na mapě značená takovým U, končící (na mapě) u kapličky jižně od Doubice. Moc krásná cesta, plná tůněk, mechu, apod. A u kapličky si dát při západu slunce svačinu stojí za to :)
    OKEYA
    OKEYA --- ---
    No .. však nebuďte na ty ochranáře tak nabručený. Je sice pravda, že tam bývaly kempy, ale ne každej tramp je fajn tichej člověk, kterej miluje přírodu a umí se v ní chovat... pokud chceme, aby tam byly zase původní druhy zvířat, tak je určitá přísnost potřeba... ne?
    TSOH
    TSOH --- ---
    ALTHAR: tak se pomalu začinam těšit na tu mapu... :)
    vzhledem k tomu, že to tam znas jak sve boty zeptam se zda nevis o nejakem menhiru v tehle oblasti ? (nikdy sem ani nezaslechl ze by zde neco bylo, ale trebas...) takova mista maji take neco do sebe...
    ___
    jeste jsem si vybavil jeden zapis z te knihy navstev v poustevne... kdosi tam psal ze i mnoho studanek s pitnou vodou je již skoro zapomenuto... což by určitě te mape take slušelo...
    ALTHAR
    ALTHAR --- ---
    Jo ještě k tomu Königsteichgrundu, samozřejmě to může bejt i obyčejnej Královskej kámen :-))) Jinak jsem ještě rozhodil kontakty na ty rytiny a mám jednoho známýho kterej by taky mohl něco přihodit do placu. Tak se necháme překvapit.
    ALTHAR
    ALTHAR --- ---
    HEULWEN: No mrkně te se sem, tady je ještě něco o tom projektu.
    http://www.muzeum.clnet.cz/pracoviste/arch/projekty.htm#zacatek2
    ALTHAR
    ALTHAR --- ---
    TSOH: Jojo Digitalis Purpurea je krásná kytka, ale opravdu stačí málo a člověk je tuhej. Jednou s náma byl na čundru maník se psem ktereje furt šmejdil kolem Náprstníků a "lovil" tam čmeláky. Asi u toho zblajznul i kousek týhle bylinky a cestou zpátky totálně zkolaboval a ještě večer se motal jako opilec. Od tý dody se k tý kytce nepřiblížil. Abych řekl pravdu, já moc ty kempy neznám podle názvu, protože dost často se stávalo, že sice nějaký vybavení v kempu bylo, ale žádnej cancák, nebo info, Dobře znám třeba jeskyně nebo štoly a nejvíc se zajímám o starý mapy a pomístní, hlavně německé názvy. Třeba ta dolinka naproti "kapací" studánky, co je v ní vytesanej Stormův kříž se jmenuje Königsteichgrund, což v otrockém překladu znamená Dolina králova rybníka. Ale nikde žádnej rybník. Jenže na jedný mapě jsem viděl u Rudolfáku nápis Königstein, což znamená středový kámen (ten výraz prý používají kameníci pro hlavní klenbový kámen). Tady už to spíš dává smysl zvlášť když n a ch se dá ve švabachu někdy zaměnit. Ne že by si byly podobný, ale při přepisu starých a nečitelných map se to může přihodit. Takže asi to dřív byla "Dolina u středového kamene". Ty názvy jsou fakt zajímavý, no napadko by vás pojmenovat kopec "Sýr a chléb"? Má sice takový dva vrcholky ale??? no a hned za ním je kopec "Máslo" Buďto staří mapaři občas uzobávali toho náprstníku (i když kdoví jestli tam tehdy byl - no nebyl protože se sem rozšířil až v 18. století) a měli veselé nápady (no roste tam i Rulík :-) nebo měli fakt smysl pro humor. Teď mě tak napadá, kdy ochranáři po akci "pryč s Vejmutovkou" vyhlásí akci "pryč s Náprstníkem".
    HEULWEN: Fotky těch rytin zkusím pohledat, ale u těch asi nebudu moc zveřejňovat přesný místo, aby tam nenaběhli nějaký detektoráři a nezačali orat. Některý jsou v pytlácký rokli a tam je první zóna, takže nechci dráždit. Tím končím s rytinami, ale abyste věděli, že jsem hodný, opět napovím. Hledejte tady:
    Dokumentace historických skalních rytin v Labských pískovcích v letech 2001 - 2002 / Vladimír Peša, Petr Jenč
    In: Porta bohemica : sborník historických prací.s. 139-145
    Historické skalní rytiny v Labských pískovcích: (1. etapa dokumentace v okolí Jetřichovic) / Petr Jenč, Hana Pátková, Vladimír Peša
    In: Porta Bohemica : sborník historických prací.s. 149-166
    Myslím, že ta mapa, kterou bych chtěl s vaší pomocí udělat bude fakt dobrá. Na internet nepůjde samozřejmě ZDALEKA všechno, ale kdo pomůže, tomu se dostane zasloužené odměny :-)
    Glück...
    Aladar
    P.S. Podepisuju se Aladar páč je to moje přezdívka. Nick Althar jsm zvolil kvůli obsazenému Aladarovi :-(
    TSOH
    TSOH --- ---
    ALTHAR: urcite dobrej napad... vono jde o to ze to jsou kouzelna mista... a převis se znicit neda... :) vybavuji se jednu storku kdy jsem tam byl na letnim vejlete... Tenkrat jsem navstivil K9 a pod timto previsem ktery je v urovni korun stromu byla rodinka cikanu... po 14 dni tam byli na ,dovce, jejich deti maximalne stastni a z tech lidi uplne ,vyzarovala, svoboda...
    jeste si vybavuji jeden kemp - Ztracenka... byl jsem tam jen jednou... urite se pokusim nejak mrknout na mapu a sesumirovat to info... nebo spis pockam az zda budou vubec nejake kempy co znam, ktere se neobjevi na Tve mape... nejsem az zas takovy znalec techto mist... jo jeste je zajiavej skaln utvar- hřib se jmenuje... na nekterych mapach je označen... (od Stulpnerky max cca 5 km).
    ____
    jinak mail prisel a vcelku me prekvapilo info ze staci 2 listy te nadherne rosliny a clovek muze koncit...
    HEULWEN
    HEULWEN --- ---
    ALTHAR: Snad jo...
    Tohle byvalo vychozi misto pro hony v 18. stoleti a je to pod Marijankou. Tamto jsem nevidela, pastovals nekde fotky?
    WYMA
    WYMA --- ---
    ALTHAR: sice OT, ale v českým ráji a v lužickejch sem taky narazil na pěkný rytiny....
    ALTHAR
    ALTHAR --- ---
    HEULWEN: No pokud by tam bylo výslovně uvedeno, že ty kempy už neexistují, tak co by tom kdo hledal? Ještě bych tam napsal že do první zóny je vstup zakázanej pod pokutou bla bla. To ovce odradí... Rytiny jsem stáhnul přes pravý tlačítko myši a uložit, takže OK. Ale tohle jsou myslím novější věci. Ty starý znamení co prý pocházi od Vlachů jsou kolem stříbrnejch stěn, Pytlácký rokle a pod Rudolfákem. Ono stačí chodit pomalu a dívat se kolem sebe. O Eliu psal Nevrlý ve svých "Chválách"
    TSOH: Nemůžu ti poslat PM pořád se mi to vrací jako nedoručitelný. Ještě zkusím zítra.
    HEULWEN
    HEULWEN --- ---
    ALTHAR: Ja bych do toho klidne sla, ale ta mista jsou mimo znacene trasy a np by nam asi moc nepodekoval, kdybychom tam privedly nejaky turisty. I kdyz je pravda, ze nejaci bordeldelajici sustaci si tezko budou hledat na netu takova mista a pak tam chodit..
    A takhle? 1, 2, 3.
    (kliknes levym na ikonku a das "odpovedet")
    Elio mi nic nerika, ale muzu se optat mistnich vyzilych trampu :)
    ALTHAR
    ALTHAR --- ---
    Tak já mám nápad, co kdybysme se pokusili udělat takovou encyklopedii zaniklejch kempů. Mám takovouhle představu. Zkuste zapátrat v paměti kam jste jezdili, co je už zničený a jestli tam odtud máte nějaký starý, ale taky třeba i nový fotky (po zlikvidování kempu). Pak skočte na http://geoportal.cenia.cz/mapmaker/cenia/portal/ kde je free mapa 1:10000 tam najděte to místo kempu, přes tačítko PrintScreen okopírujte obrazovku a pak to v nějakým grafickým programu ořízněte a udělejte puntík. Pak mi to pošlete na můj mejl (aladar@aladar.cz) s pár řádkama textu o co se jedná a já to hodím na web, kam se stejně chystám dát odvar z tý mý mapy co připravuju. Ať je vidět kolik toho zmizelo. Můžeme z toho udělat takový malý "Zmizelý Sudety". Já taky neznám všechny kempy co byly ČSŠ, ale pokud bychom to dalli dohromady, tak by to mohlo stát za to. Kempy, který ještě existujou a těch už bohužel není moc si nechte pro sebe a svý kamarády.
    HEULWEN: ty rytiny mi nejdou otevřít :-(
    Kurňa, jak děláte aby ty jména při odpovědi byly zvýrazněný...
    P.S. Ještě jednu věc jsem hledal a nenašel. A to Kemp Elio, prý někde u Martinovy stěny, ale nevím jestli ještě existuje...
    HEULWEN
    HEULWEN --- ---
    TSOH: Btw, nad Dolákem je camp zvany Rodina,ale ten je moc blizko a leta uz tam nic neni. Ten s vyhlidkou na reku se jmenuje Mysarna a je o kus dal, jeste pred par lety tam bylo vybaveni, ale ochranari jsou byvali trampove a vsechno to znaj a nicej :-( Nejhezci byl asi Tichac v korytu ricky pod Kamenickou Strani, dalo se tim korytem dojit az k tomu mistu mezi Tichou a Divokou souteskou. Dokonce znam jedno misto, ktere jeste neznicili, ale mam o nej strach, takze nic prozrazovat nebudu...
    ALTHAR: A co Branco, znas? Aspirin byl na blbym miste blizko turisticke znacky, navic kdyz se tam zapalil ohen, bylo to videt dole z tabora. A po tom vyrezu vejmutovek to tam ztratilo snad i kouzlo :-/

    Btw. o jakych rytinach ve skale je rec? Me napadly tyhle...
    HEULWEN
    HEULWEN --- ---
    ARKIN: Paraada, kdyz tam jmenuji ta nemecka jmena, zabery jsou ze hrbitova ve Vysoke Lipe a ukazuji tam podobizny. Nevite, jestli to sou jmena jen lidi z Vysoke Lipy? Franz Schubert je totiz muj prapraded a bydlel v Ruzove, mame doma taky jeho podobiznu timto stylem nakreslenou, ale Schubertu bylo plne pohranici, takze je mozne, ze ve Vysoke Lipe zil jiny Schubert.

    A nemate nahodou taky ten film o Kamenici? S lososy a tak…
    ALTHAR
    ALTHAR --- ---
    U těch pramenů jsem nebyl, tak nevím. My spíš navštěvujeme oblasti s nějakou důlní činností. Co se týká těch skalních rytin něco nafocený mám z dřívějška ale většinou je to na diákách nebo na starým čb filmu, takže bych to musel někde vyhledat. O víkendu se na to mrkni. Za to info o Stülpnerově poustevně bych byl vděčný, když tak ho pošli na soukr mejl aladar@aladar.cz
    Díky
    TSOH
    TSOH --- ---
    ALTHAR: ty jo... fakt koukam jak to tam znas... no jasne Aspirin se to jmenovalo... skoda jen ze to clovek pise v minulem case... nemas nejake fotky tech rytin na skalach ? budu tam asi zase muset nejak na vejlet... Doma mrknu do mapy a poslal bych nejak to info k te Stulpnerce... odtamtud je nadhernej vyhled na more lesu... jeste pred par lety tam byla kniha (od TO Red River) kam se lidi psali a od roku 1981 tam bylo psano do cca 2000 jen asi 300 lidi... vic takovejch mist by to chtelo... :)
    k tomu Rumunsku - delta Dunaje je moc pekna... take sem dle knihy od Nevrleho navstivil ty termalni prameny v Rum. lesich, ale jiz tam nebyly... pokud bys znal nejakou zajimavost ohledne tech pramenu kdekoliv urcite posli info...
    ALTHAR
    ALTHAR --- ---
    Jojo knížka od Steina vyšla a je hezká. Dá se objednat na armillaria@volny.cz nebo na telefonu 485 109 741. Co se týká Rumunska, tak tam si to docela užívám. V květnu jedeme zase, teď do Rosia Montany v Muntii Metaliferi. Super bomba, samá díra do země a pivo za osum kaček :-) Ty kempy u Doláku ti trochu napovím úryvkem z popisu jednoho tábora skautů tuším ze Slanýho. Cituji: "Nesmím zapomenout ani na trampské kempy, které byly v okolí, např: Aspirin, přímo ve skalách nad táborem (snad nejhezčí kemp, který jsem kdy viděl, s výhledem do korun vysokých borovic a smrků, s překrásným západem slunce a přítulným Plchem nebo Orlí hnízdo ve skalní stěně naproti přes řeku. S trempy, kteří většinou o víkendech v těchto kempech tábořili, jsme neměli nejmenší problém". Konec citátu. Stačí? Ne? zbytek je tady http://www.stopari.pc-slany.cz/tabor01.htm Co se týká Tokání (Mimochodem chata vzadu co je ta hospůdka s baňatejma kamnama byla postavena začátkem 30. let a ne v roce 1905 jak se všude píše a to kvůli tomu aby si pan hrábě uchoval soukromí kvůli přílivu turistů.) ta stará paní se jmenovala Luisa a byla to myslím neodsunutá němka. Ale s tou jsem se setkal asi jen dvakrát. Po ní to tam měla pronajaté Helča která bohužel před pár lety zemřela. Řeknu vám že lepší smaženici jsem nikde nejedl. Vždycky jsme večer přinesli koš huba a ráno došli na smážu. Měla tam i psa Baryka kterej s náma vždycky chodil na čundry po roklích. Myslivci vyhrožovali Helče že ho zastřelí, ale nevím jak to dopadlo. O tom střílení na lesní zviřátka nic nevím, ale srnky nám jedli z ruky na Tokání ještě před pár lety. Teď tam postavili čističku a je tam kupodivu větší smrad než dřív tak tam už na zvířata narazíte málokdy. Zvlášť co tam teď řádí s těma pilama kvůlivá vejmutovce. Jinak za komančů se tam střílelo na vysokou dost často. Vždyť tam sídlili poliši, tak kdo by je kontroloval. Současní nájemci jsou v naprostý pohodě a Tonda co tam vaří nás normálně hodil na vlak páč lilo. Prostě se mi tam furt líbí. Jestli chcete řešit něco citlivějšího tak napište na aladar@aladar.cz Jinak jsem prostě čundrák, jeskyňář a štolař a bydlím v Liberci. Glück...
    TSOH
    TSOH --- ---
    ALTHAR: Nevrlej umi pekne psat... sem si vybavil storku z Rumunska.. precetl jsem si od nej knihu o Rumunsku a jednim z cilu vejletu bylo jezero Laku Rosu (Červene jezero - prej skoro narodni symbol..) po prijezdu byl nalezen hnedej rybnik a na brezich hafo vykalu od výletníku.... casy se menej asi... ale jeho knihy maj neco do sebe... neb i ze snu muze clovek být živ....
    ___
    ale k tomu Hrensku...prej nekde u Dolskyho mlejna byl kultovni kemp nahore ve skalach.. hafo starejch placek z potlachů... a vyhled sterbinou ve skale na reku.. (jiz pry take zniceno) nikdy sem tam nebyl - neznas nahodou ? Na Tokani > neznal jsi tu starou ženu pred lety co se o tu hospudku starala... v zime mela naucene srnky ze ji zraly chleb z ruky kdyz stala v okne... po jeji smrti zver prej vystrileli m!slivci z oken teto hospody (pribeh znam jen z doslechu).
    Odkud jsi ? rad bych si nejake info vymenil... (take se me nechce popisovat cestu k poustevne na netu..)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam