• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GOBERSČokoláda - Läderach, Toblerone, Lindt, Nestlé a spol.
    MASOO
    MASOO --- ---
    MASOO
    MASOO --- ---
    ja sem byla dneska v krame desne statecna, nechtela sem utracet a ted trpim...a slintam
    DEEKEY
    DEEKEY --- ---
    NEFRIT: Žádná čokoláda u nás nevydrží déle než 2 dny, tudíž se nestačí opotit:-)
    NEFRIT
    NEFRIT --- ---
    DEEKEY: Já i čokišku dávám do lednice. Pak se mi nestane, že se opotí a zůstane bílá. Vždy lepší vyndat ji kousek dřív před konzumací, než ji mít seschlou.
    DEEKEY
    DEEKEY --- ---
    NEFRIT: To s tím vínem znám dobře:-) V okolí jsem za prudiče, když pokaždé vytýkám teplotu červeného vína, kdy všichni za pokojovou považují teplotu okolí a fakt se ty teplý chc.... nedají pít (ostatní ale blaženě pomlaskávají:-))
    Zapomínají, že pokojovou teplotou se rozumí pokojová teplota z hradů, kde opravdu nijak teplo nebylo. Ale to je jen odskok od čokolády:-) Sorry.
    U pralinek si vážně myslím, že a zejména u domácích , je dobré je uchovávat v chladnu.
    NEFRIT
    NEFRIT --- ---
    OLIII: Pokojová teplota? To je jako pokojová teplota u červeného vína. Venku třicet, pingl ti dovalí červený teploty moči a povýšeně tě poučí, že červené se nechladí. Tam jsem už víckrát nepáchla, a byl to lokál na Národní třídě :-(
    18 stupňů je pořád jenom 18 stupňu u vína i pralinek.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    DEEKEY:
    OLIII: já bych se dle navodu Leonidas moc neřídila, imho fakt používají nějaké stabilizatory atd. Rozhodně třeba pan cukrář z saint tropez o nich nemluvil moc hezky - prý nepoužívají vždy kvalitní ingredience. A je pravda, že rozdíl v pralinkách ze saint tropez a z leonidas je propastný...
    DEEKEY
    DEEKEY --- ---
    OLIII: Zajímavé. Přesto se při uchování domácích pralinek (s jakoukoliv náplní) chladničce nevyhnu snědla bych je co nejdřív (to ostatně pro mě není problém:-)). Možná jsem moc úzkostlivá, ale i plněné cukroví plním maximálně den předem, bojím se, že máslo žlukne (rostlinné tuky nepoužívám) a způsobím zdravotní problémy sobě i druhým. Přitom žádný špatný zážitek nemám, ale asi jen tak- pro "sichr":-)
    OLIII
    OLIII --- ---
    DEEKEY: Tak jsem koukala na stránky leonidasu a pravda je taková, že záleží na náplni:
    How do I best store store Leonidas chocolates?
    If you want to enjoy the Leonidas chocolates containing alcohol or butter cream at their best, we recommend storing them in a cool place and eating them cool (straight from the fridge). Our pure chocolates and those with pralin, ganache, cream, liqueur cream or almond paste fillings, and our truffles are best stored at temperatures of between 15 and 18 C.
    DEEKEY
    DEEKEY --- ---
    OLIII: U receptů na ručně vyráběné pralinky, pokud se zmiňujou o uchování, je vždycky nasměrování do chladu. Ke konzumaci, pro rozvinutí chutí a vůní je určitě dobrá pokojová teplota. Koukala jsem teď na web výrobny pralinek, bez barviv, umělých tuků, sušeného mléka a aromat. Používají máslo, šlehačku atd. (O použití či nepoužití přípravků na udržení trvanlivosti ani slovo) Ale píšou, že všechny pralinky mají omezenou životnost, maximálně 6 týdnů.
    OLIII
    OLIII --- ---
    DEEKEY: Pokud vím, pralinky rády pokojovou teplotu. Na chodově se rozhodně nechladilo, ale teplota se hlídala dosti pečlivě.
    DEEKEY
    DEEKEY --- ---
    V souvislosti s tím si vybavuji, že když tady před lety začínal Leonidas, pralinky byly pěkně v chladu a byla v nich náplň s kávovou šlehačkou a když si koupím tytéž pralinky dnes, tak např. na Chodově mi ty pralinky chlazené nepřijdou vůbec a náplň není šlehačková, ale krémová a jak z umělého tuku, takže chemie a náhražky jistí trvanlivost.
    DEEKEY
    DEEKEY --- ---
    NIKUSKA: Není možné, že by se smetanové náplně zkazily, vždyť pralinky se snědí hned:-) Popravdě řečeno, pokud bych to dávala někomu jako dárek, vzhledem k tomu, že nemáme nechceme chemii na udržení trvanlivosti, doporučila bych pobyt pralinek se všemi náplněmi v ledničce a ty máslové, smetanové a šlehačkové sníst nejpozději do druhého dne. Alkohol je asi dobrá volba, ale já alko v čoko nemusím, takže jsem nezkoušela.
    CNV
    CNV --- ---
    Panáček koňaku do náplně to jistí :)
    NIKUSKA
    NIKUSKA --- ---
    holky kdyz delate pralinky, jaky delate naplne? ja zatim vzdycky delala jen s nutelou, orechy, mandlovou hmotou.. nevim, jestli ty smetanove naplne vydrzi a nezkazi se?
    SIBYLA
    SIBYLA --- ---
    tady me zaujaly nejake recepty ;) http://www.cukrar.cz/show.asp?id=529
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    v praze maj valrhonu v té cukrárně, jak jsem psala o pár přízpěvků dál Café saint tropez- udělali z ní nějakou rekordní tabulku (asi rekord čr? nevim), velká cca 2x1m, tlustá tak 30cm? A člověk si z ní může nechat ukrojit kolik chce a vytěžek jde na charitu...
    DEEKEY
    DEEKEY --- ---
    NEFRIT: To se mi zase povedlo:-) Dík za info. Aspoň se pokochám pohledem na www.
    Se smetovostí čoko neporadím, tolik jsme jich zase "nenachutnala":-) Vím, že Varlhonu hodně používají cukráři, ale tím moje znalost končí, nkdy jsme ji neochutnala (i když konkrétně v Tesco (My) ji měli a asi mají pořád. Ale ne tedy na bloky, na to bude asi nějaká special. prodejna.
    NEFRIT
    NEFRIT --- ---
    DEEKEY: Dee. Lazaretská je v Bratislavě! V Praze Pentolandii prodejnu myslím nemají, jenom v Brně. Když si vygůglíš Pentolandia, máš to hned nahoře. Hezké, ale ceny fakt mastné.

    Ještě jsem neuvažovala, kterou blokovou koupím. Která je nejlepší? Chtěla bych co nejsametovější.
    Doteď jsem dělala pralinky z hořké Lindtky, vůbec nebyly špatné. Zvlášť ty s francouzským koňakem ,-) A pak takové obyčejnější z Figara na vaření, to taky dopadlo dobře. (Figaro koupili Švýcaři a řáděj u kontroly jak tyfus!) Z ní taky dělám lanýžový dortík, celá rodina a všechny kamarádky mě za něj zbožňují. (Nejdřív jsem si myslela, že kvůli mé povaze, ale pak jsm se vzpamatovala chichi:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam