• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARCHNATONASteampunk
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    SOMBRA: Ideálně, ale to je spíš pro pokročilé… Případně kdysi v ČR pár lidí stavělo jednoduché mechanické automatony…

    Nicméně úvod by měl asi obsahovat popis typického odívání a typické stylizace "zdrojového období" s tím, že není nutné se toho držet do písmene, ale styl a vnitřní integrita by měly být zachovány u odívání i předmětů denní potřeby - hezky je to trefeno třeba v Genius Girl, což je kreslený gaslamp fantasy (= steampunk s nadbytkem magie) komiks, odehrávající se v takové zvláštní Evropě…

    + u borderline věcí je důležité naladění - Steampunk/Gaslamp fantasy jsou optimistické (FOR SCIENCE!), Dieselpunk/Decopunk jsou pesimistické.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    MAWERICK: "Dear Locus,

    Enclosed is a copy of my 1979 novel Morlock Night; I'd appreciate your being so good as to route it Faren Miller, as it's a prime piece of evidence in the great debate as to who in ‘the Powers/Blaylock/Jeter fantasy triumvirate’ was writing in the ‘gonzo-historical manner’ first. Though of course, I did find her review in the March Locus to be quite flattering.

    Personally, I think Victorian fantasies are going to be the next big thing, as long as we can come up with a fitting collective term for Powers, Blaylock and myself. Something based on the appropriate technology of the era; like ‘steampunks,’ perhaps..."
    K.W.Jeter, první steampunker, 1987
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    ale asi dost debaty... jako kdyby nestacilo ze mame kolem sebe hromadu demagogie "v realnem svete".... nevim proc by se mela rozsirovat i do toho vymysleneho.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    COMODOR_FALKON: ja ti nejak nevim.. zrovna tohle je celkem trefna ukazka Shadowrunu... Coz je teda jako cyberpunk celkem dost uspesna znacka :)) ale jako priklad je to nepouzitelne extremni :)


    COMODOR_FALKON: doporucuju si part tech definic precist... nejlepe v puvodnim zneni... pak zjistis ze "inspirovany" je presne to slovo ktere je tam pouzito...

    proto taky jsou stempunk dila ktera se odehravaji v postapo svete (klidne tisice let v budoucnosti - nektera japonska anime napr), na jinych planetach nez je zeme (tudiz tam jaksii viktorianska anglie neexistuje, vetsinou tedy) atd atd apod...
    SOMBRA
    SOMBRA --- ---
    a mě by zajímalo, co by jakože "správně" podle gatekeepera měla obsahovat taková sbírečka steampunkových návodů pro začátečníky; co by tam mělo být? návod na funkční paromobil? (otázka zcela vážně míněna)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    SATAI: Mrtvý (zatím) není, ale ubíjí ho právě to pozérství a "tematická rozpatlanost" jdoucí občas až do extrému typu "všechno je steampunk, co je za něj prohlášeno"

    MAWERICK: Ano, klidně můžeš napsat epickou ságu o elfích assasinech s čipem v mozku vrhajících firebally za jízdy na Harlejích a vaporizujících nepřátele ufoblastery - a hodit si kostkou, jestli to prohlásíš za steampunk, dieselpunk, raypunk, fantasy nebo cokoliv co vyleze z generátoru náhodných názvů žánrů…
    …ali asi se to nesetká nikde s úspěchem…
    SATAI
    SATAI --- ---
    Vzpomínám, jak nám kdysi Denisa definovala blogerství ;-)

    COMODOR_FALKON: Pokud je hotový, tak už je mrtvý. Sice jsem ho očividně neznal ale RIP.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    hezky zaskatulkujeme, vyhlasime rigidni pravidla a jak vystrcis ruku ze skatulky tak te pres ni prastime... to je moc fajn pristup... to urcite pomuze novackum se tomu danemu stylu priblizit nebo se do "nej ponorit"
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    ATLAN: Ačkoliv se v určité fázi dá hovořit o souběhu cyberpunkové literarury a "literatury se steampunkovými rysy", tak samotný žánr "steampunk" byl definován až v roce 1987 v doprovodném dopise k rukopisu novely Morlock Night.
    Steampunk vznikl z cyberpunku jako jeho retro protipól.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    ATLAN: Áha, asi tuším, odkud vítr vane…

    1) Steampunk "hotový" je - je to žánr, který má poměrně jasnou definici vyplývající přímo i nepřímo z jeho původu.

    Jistě, může se vyvíjet i mimo definici, sle pak už to není steampunk, ale třeba "Gaslamp Fantasy" nebo úplně něco jiného…
    (Jakkoliv se pak můžeme bavit o míře steampunkové inspirace - třeba u Exile)

    "Kolečka jen pro kolečka" tak je spíše důsledkem ignorantství a pozérství, které se v průběhu času stalo jakýmsi žánrovým mainstreamem.

    2) Steampunk není "inspirovaný" historií. Steampunk je definovaný jako alternativní historie v poměrně velmi konkrétním historickém okně - konec 19. století a počátek 20. století a ranná industrializace - cca 1920-1950 už je historický předobraz Dieselpunku/Decopunku
    ATLAN
    ATLAN --- ---
    COMODOR_FALKON: Ještě jednu připomínku si dovolím. Jsem spíš v té názorové skupině, že steapunk a cyberpunk se vyvíjejí pospolu, ne jeden z druhého. Nymslím, že je možné mezi nimi dělat natolik jasnou vývojovou linku jak popisuješ, jsou časové příliš blízko sebe.
    ATLAN
    ATLAN --- ---
    CORNHOLIO: Pro mě je to hlavně módní a umělecký styl. Hlavní pro mě je, že jako každou záležitost vkusu, to považuji za absolutně subjektivní téma, které nemá žádná SPRÁVNĚ, nebo ŠPATNĚ. Pouze LÍBÍ a NELÍBÍ. Proto se spíš v případných komentářích soustředím na kritiku řemeslného zpracování, použitých materiálů, maximálně hodnotím barevné kombinace.

    Add repetice - vím, ale řekl jsem si proč ne. Debata je co posouvá civilizaci kupředu a tady se toho teď moc jiného neděje. A opakování je, jak jsem slyšel, děvče se zajímavými příbuznými. ;-)
    ATLAN
    ATLAN --- ---
    COMODOR_FALKON: Dvě věci, kterých jsem si všiml v tvém příspěvku a jsou pro mě hlavním zdrojem nesouhlasu vůči němu.

    1) Celkově se vyjadřuješ o steampunku jako o něčem hotovém, něřkuli dokončeném. Steampunk je aktuální, živý kulturní fenomén, který se proto už z principu stále vyvíjí a transformuje. Jakákoli definice, se kterou teď pracujeme, je proto přinejlepším jen průběžné hodnocení do bodu nedávné minulosti. Není možné kategoricky prohlásit co steampumk JE, pouze čím doposud BYL. Obávám se, že na to abychom ho mohli jednoznačně definovat, musí napřed pominout a stát se součástí mrtvé minulosti. Teprve zpětné hodnocení nám umožní jednoznačně rozhodovat, co spadá do definice steampunku a které jeho subžánry se od něj oddělili, stali se samostatnými, a už se do něj nepočítají. V tomto směru bych rád řekl, že "kolečka jen pro kolečka" považuji za jak legitimní volbu módní dekorace, tak dostatečně rozšířené estetické cítění, abych to uznal minimálně jako podkategorii, ne-li rovnou za součást hlavního stylu.

    2) Tvoji argumentaci historickým kontextem shledávám zbytečnou a nepodstatnou. Protože ačkoli je nostalgie bezesporu palivem pod kotlem, na kterém steampunk jede, nikdy jsem se nesetkal s někým, kdo by ho prezentoval jako historicky akurátní. Vždy jen historií inspirovaný. Nevidím nic špatného na tom, když někdo používá dobové reálie jako podkladovou barvu na plátně obrazu, který tvoří. Můžeme si možná přát, aby se lidé řídili více tím co o historií víme, a sami se podle toho můžeme řídit, ale to je vše. Cokoli víc mi přijde jako zbytečně arogantní přístup, který ničí lidem nadšení a zájem o věc, a který jsem si navykl asociovat se skupinou lidí, které označuji jako LH fašisty (LH - Living History). Možná je jsem v tomto směru vůči tobě nefér, ale kategorická prohlášení typu "tak to nebylo" mě prostě už začínají spínat. Maximální co můžeme i o takto nedávné historii říct je, že nemáme dostatek evidence, nebo že je něco velmi nepravděpodobné. Vždy jsem limitováni zachovanými prameny a naší znalostí. Když máme štěstí, rozrůstá se časem obojí. Poslední co steampunk potřebuje je další GATEKEEPER.

    Za sebe musím říct, že jsem ještě před 7 lety nevěděl o Viktoránských reálicích ani tolik co se zpívá v této písničce:
    Horrible Histories - Victorian Inventions Song | Horrible Songs | Vile Victorians
    https://www.youtube.com/watch?v=N9g6kWoMHHs&ab_channel=HorribleHistories

    a není to ani 5 let co jsem inernalizoval že N.Tesla a A.C.Doyle se narodili 3 roky od sebe (Nikola je ten starší).
    ---
    #FLAME-ON, byli jste varováni.
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    CORNHOLIO: (kočky patří do každého žánru, o tom netřeba pochybovati)
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    Tahle debata se v tomhle klubu periodicky opakuje každých několik let:) Co jsem se díval, poslední proběhla v roce 2017, předtím 2014...
    Za mě je steampunk záležitost estetiky (tedy rekvizit), nikoliv žánru, kde i dějové prvky typu dělnických bouří jsou používány čistě esteticky jako radost z dobových klišé. Dohadovat se, jestli tam patří ozubená kolečka nebo třeba mechanické kočky poháněné hodinovým strojkem je irelevantní.
    SATAI
    SATAI --- ---
    ATLAN: full steam ahead!
    ATLAN
    ATLAN --- ---
    COMODOR_FALKON: Tohle vypadá jako začátek internetové debaty, které se chci účastnit, ale předem upozorňuji, že moje latence odpovědí se bude pohybovat v rámci 12-45 hodin! Každopádně, přehazuji páčku do pozice FLAME-ON. ;-)
    Uvidíme se večer.
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    SATAI: ty si stěžuj, ale já mám díky tuhle komodorovi jako tester zakázaný třicítku klíč - čím teď budu ten zatracený UNIAC mlátit, aby se ta kola otestovala? Kladívkem pro koloťuky?
    SATAI
    SATAI --- ---
    COMODOR_FALKON: Ted mi snad jeste reknes, ze jako programatori nenosime zrcadlovky a ze na cyberdecku by se nepohodlne psalo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam