• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Já si snad toho Midletona naleju...
    LAKER
    LAKER --- ---
    tak právě piju The Balvenie PortWood 21yrs singlemalt. a musim konstatovat, ze je to nejlepsi whiska jakou jsem kdy pil, a to jsem o ní nikdy neslyšel. :o
    MIKEX
    MIKEX --- ---
    REAP: Je fakt že Famous Grouse, Whyte&Mackay nebo Bushmillskou s mixérem nikdy nepohrdnu, Jameson sem moc nedal ale dám mu ještě šanci.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Mikex: Po tom všem, cos pil ve skotsku, bych se docela divil, kdybys byl kdovíjak nadšenej irskejma... spíš bych takovej vývoj očekával.

    Osobně jsem ty irský tolik nestudoval, ale chutnal mi docela hodně 18tiletej Jameson a pak samozřejmě Midleton Very Rare. Kouknul bych se taky po topmodelu od Tullamore Dew a Bushmills, jestli nedělají něco drahýho a špičkovýho, to by mohlo těm skotskejm konkurovat. Jinak ty základní kdovíjaká palba nejsou, ale to ty základní skotský taky ne...
    REAP
    REAP --- ---
    MIKEX: Hoho, mně Jameson chutná a to i Busshimls malt, v drinku raději než skotskou.
    MIKEX
    MIKEX --- ---
    teď koukám že Ardbeg boduje! BBC:Island whisky wins top accolade[link]

    a ještě jedna zajímavost: Na trhu se pohybuje whisky pod názvem Serendipity (šťastná náhoda) která byla stočená do lahví ve stáčírně s názvem Bottling Hall Boo-Boo (aneb Chybova Stáčírna [volný překlad]). To co je v lahvích je omylem smíchaná dvanáctilétá Old Glen Moray (single malt ze Speyside) a velice velice starý Ardbeg (nepíšou jak starý ale velice velice u whisky bude asi 20 a víc...) v poměru 2:8. Jelikož to technicky není Single Malt tak se nesmí jmenovat Ardbeg. Každopádně bych ji ochutnal (podařilo se mi ji najít na netu pod 100liber ještě zkusím prozkoumat místní whisky krám a zajít do lépe vybavených náleven třeba jenom na panáka)
    MIKEX
    MIKEX --- ---
    BOOOK!

    Sem teď momentálně v Irsku tak mám možnost porovnávat s mojí skotskou zkušeností

    Začínal jsem jako amatér na Glenfiddich, Glenmorangie a do teď k nim mám vřelý vzath (spíš tedy Glenmorangie) a nakupuju je jako dárky které nezaskočí a neurazí řekl bych ideální dveře do dobrodružného světa ostřejších chutí. Pokud je vidím někde za slušnou cenu tak taky neodolám. Obzvláště mě potěšilo když jsem měl možnost ochutnat jejich jinosudovky Glenfiddichu (Grand Reserva v sudech od kubánského rumu, Ancient - americký burbon, a Solar což už si nepamatuju ale nějaká kombinace s tím že se to po pár let přelilo někam jinam), které jsou zajímavé a vynalézavé.

    Pak nastalo dobrodružné období kdy jsem se potkal s Ardbeg, Arran, Balvinie, Crraganmore, Glenlivet, Dalwhinnie, etc.. (asi třicet kousků co měl v mé oblíbené hospodě na topshelvu a pravidelně je obměňovali...)

    To co mě nejvíc zaujalo byl Laphroaig, Ardbeg, Talisker, Lagavulin asi ne náhodou jsou tři z nich z Islay a Talisker ze Skye. Tudíž Ardbeg pro jeho jemnost, Lagavulin pro vyváženost chuti, Talisker ani nevím proč asi proto že jeho chuť je prostě trochu jiná (budu muset nakoupit a znovu prozkoumat) no a Laphroaig protože to není hračka pro děti :))) s ním sem měl asi štěstí že mi byl doporučen whisky znalcem, vychválen a několik jeho variant darováno (10, CaskStrenght, 15, nedávno i QuaterCask) tudíž jsem měl prostředky i čas se tomu věnovat a teď na něj nedám dopustit.

    Irsko... abych pravdu řekl tak Irská je pro mě spíš zklamáním (dalo se to i tušit když moje nejoblíbenější nejsou zrovna z Highlands). Základní Jameson je patok, Bushmills o něco lepší, BlackBush už se dá, Bushmills Malt a Jameson 15 lepší, Redbreast mi docela chutí a Middleton jsem ještě neochutnal ale chystám se. Nevím nevím ale něco mi na nich prostě nesedí, možná ta jejich lehká chuť a jemný dojezd, jsem v Irsku teprve chvilku takže se tomu budu určitě ještě věnovat a kdyžtak podám report.
    Pokud má někdo doporučení pro starého whiskymila jak najít to pravé ve whiskey, poraďte rád ozkouším :-)

    REAP
    REAP --- ---
    MACHALIK: Tuzemák je fajn ;)...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Reap: Ale neprd, nejde to docela dobře pít. Než to, to si radši dám rum z brambor. Přijde mi fakt hodně špatnej.

    Tamtu: On mi teda Laphro nepřijde nijak výrazně rašelinitej, spíš jak uzenka.

    Speedy: Masakr, ta cask strenght. Ta se rovnou ředí prej, má to hrozný volty. Tu jsem ještě nikdy nepil. Musel to bejt krásnej výlet.
    Já byl na exkurzi v Jamesonovi a odvezl jsem si Midleton. Taky dobrý :)
    REAP
    REAP --- ---
    MACHALIK: Ale prd, jde to docela dobře pít ;). Nesmíš být náročný, pak se ti nejdražší whiska stane tím, čím je pro mě Chivas ;)
    SPEEDY
    SPEEDY --- ---
    MACHALIK: Ted v lete jsem se byl podivat v destilerii Talisker. Vyborny zazitek. Uz jen ta cesta tam, ponevadz lezi na zapadni strane ostrova Skye, takze nejprve trajektem a pak single track silnickou pres dramaticky Cuillin Ridge. Palirna me prekvapila svoji automatizovanosti a rovnez tim, ze tam neprobiha uplne cely proces, ale nechavaji si dovazet uz ususeny slad a zacinaji az fermentaci. Pouzivaji pet replik tradicnich kolon, ty puvoni vyhorely, a destiluji 2x. Na zaver ochutnavka a ac whisky nepiji, neodolal jsem a dal si 18 letou, ktera letos vyhrala cenu The World's Best Single Malt Whisky, pekna sila tedy. No, jeste ze v UK maji ridici nejaka ta promile toleranci. Tata si pak koupil 25 letou 57.8% cask strength ze sudu od sherry (to je neredena a nefiltrovana whisky).
    TAMTU
    TAMTU --- ---
    MACHALIK: jo tak to můžu potvrdit, ten ve mě spolehlivě vyvolává dávicí reflex... hmm možná přeskočim pár lekcí a půjdu se rašelinit rovnou, když o tom takhle básníš :-D
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Laphroaig je výtečná, nejsem žádnej znalec teda, ale nechutná nebo už vůbec nejnechutnější mi fakt nepřišla, naopak je zajímavá, uzená jak jodová tinktura, přezdívám jí soukromě klobása. Výborná, dokud člověk nepotká Lagavulin.
    Nechutnej je základní Johnnie Walker, to se fakt nedá pit.
    TAMTU
    TAMTU --- ---
    MACHALIK: btw nějaké info z Islay :-)

    Nejznámější románová whisky: Laphroaig
    Nejnechutnější whisky (aspoň pro začátečníka): Laphroaig
    Nejkratší vzdálenost z palírny do palírny (cca 2 kilometry): Lagavulin - Laphroaig
    TAMTU
    TAMTU --- ---
    ty rašeliny mě taky lákaj, ale nepřipadám si ještě dost připravenej :-) já budu pokračovat ve skromnejch výletech do skotska pozdním dárkem Glenlivet 18y :-)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Udělal jsem včera velký test whisek. Porovnával jsem Laphroaig 10 single malt s její o něco dražší kolegyní ze stejného ostrova Lagavulinem 16 single malt a když už jsem v tom byl, tak jsem si do toho strouhnul ještě Hennessy XO, což je teda koňak za tři tisíce, a musím říct, že Lagavulin je naprosto neskutečný pití, protože uzenej Laphroaig se po něm skoro nedá pít a ten třikrát dražší koňak v zásadě taky nic novýho nenabízí, je samozřejmě skvělej a minimálně srovnatelnej, ale rozhodně ještě hodinu po dopití nezůstává na patře a v krku a v nose a prostě všude.
    Totální masakr, tahle skotská. Hned si půjdu po novým roce koupit další.
    Uvidím, co Talisker, ale bojím se, že přemožitel se bude hledat těžko. Snad Midleton, ale aby nebyl tak trochu prázdnej. Plus teda ty peníze.
    TAMTU
    TAMTU --- ---
    a co vy na whiskey s kávou? Na Boží hod jsem si dal po obědě Black Bush se silnou černou kávou (každé zvlášť) a je to moc příjemná kombinace, samotný Black Bush mě k tomu inspiroval svojí jemnou a nasládlou, skoro právě až 'kafovou' chutí :-) Přiznám se že irskou kávu jsem nikdy nepil, ale po včerejší zkušenosti to při první příležitosti napravím ...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    VALDA: Na to spoleham...:-D
    VALDA
    VALDA --- ---
    GOBERS: já si naopak myslím, že by ten zpěv po ochutnávce teprve mohl mít ten správný šmrnc :)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    MACHALIK: Ja myslim, ze na tom se shodneme. Led jenom do levne michane (kdyz neni nic jineho k piti), prave proto, ze tu chut takrka zabiji... ;-))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam