VALDA: mnooo ... takže Laphroaig, oreginal cask strenght ... po prvním doušku jsem byl trošku na rozpacích. Ale to je jen moje chyba ... od předvánoc (byl jsem doma a má whisky byla tady :) jsem whisky nepil a "z mosta do prosta" se napít něčeho takového bylo nemoudré ... to jsem mohl tušit. Obzvláště když se většinou zabívám Glenmorangie, kterážto je o poznání jemnější.
Tak jsem začal odznova. Dal jsem na zahřátí skleničku druhé zmiňované a pak se vrátil k Laphroaigu. Bomba!
Kdysi jsem se se tu ptal na kombinaci doutníku a whisky ... s tímto pitím netřeba ... asi byste ten dodatečný kouř necítili. V jednom (prvním) doušku ho do sebe dostanete tolik, kolik se vám jinak asi nikdy nepodaří. Jinak je chut velmi silná ... předevčírem večer jsem měl asi dvě skleničky a celý včerejšek jsem ji cítil v puse :) ... a překvapivě jemná (mnoho odstínů, ale kromě toho kouře jsou to spíš takové podtóny).
Jsem zvědavý, jak dopadne ve srovnání s Taliskerem ... ten je hlavně po rašelině ... ale už jsem ho dlouho nepil ... (a těším se, že co nejdřív budu)
Poznatky: vzhledem k tomu, že je to oreginal cask strenght, tak má volume 55,7% tzn. je silná a ostrá (vůně i chuť) ... takže ji ředím balenou vodou ... vynikne jak vůně, tak i chuť. Oni doporučují dát dvakrát tolik vody co whisky - tuším jsem to prvně udělal a bylo to fajn, ale až moc vodové. Mé optimum je 1:1 první sklenička 0,5:1 každá další.
MACHALIK: ten Lagavulin a Midleton máš jaký? "Obyč." anebo nějakou specialitku? Už máš Taliskera? :)