• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MACHALIK: U tebe doma? :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Rekl bych, ze ocekavane chutnaji vsechny whisky z Islay + Skye, a rozmanitost chuti a vyraz je treba hledat jinde.
    Kupr. Highland Park ma taky vyraznou chut.

Priznavam, ze klasicka dvanactileta Auchentoshan je k nicemu, stejne jako levna Bowmore, Talisker a dalsi. Vyrazna zacina byt az od lepsich modelu (stejne jako ostatni).
    VALDA
    VALDA --- ---
    to já bych nikdy nespojil Auchentoshan se slovem vyrazny ... :)) přišela mi celkově nijaká (ale nepil jsem ten co máš/měls doma). Aneb tisíc lidí, tisíc chutí
    myslel jsem to asi tak, že mám skupinu, která chutná "očekávaně" a potom jsou tu takové, které jsou "jiné" ... výrazné oproti ostatním
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Talisker a Laphroaig bych nutně nespojoval s "výraznou chutí", spíš když už tak s uzenou chutí nebo ostrovní chutí (i když to taky není přesný, třeba Jura je taky ostrov).
    Každopádně "opravdu výraznou chuť" má leckajá whisky a nemusí být vůbec z Islay nebo Skye, můžeš to být cokoli z pevniny, kupř. Auchentoshan má neskutečně výraznou chuť. A není v ní ani stopový množství kouře nebo uzeniny.
    VALDA
    VALDA --- ---
    ty dva gleny jsou dobrá volba - podle mě. je to jemné pití, kterým se dá odstartovat. potom si člověk časem vybere, jestli bude dávat přednost chuťově opravdu výrazné whisky (talisker, laphroaig - podle mě) nebo zůstane na svojem
    MIKEX
    MIKEX --- ---
    AAHHWISEGUY: z whiskey zkus Redbreast a Midleton pokud ti chutná jack tak vyzkoušej BlackBush (levnější a taky dost nasládlá), svět skotských je kapitola sama pro sebe tam ti asi nikdo neporadí kde začít (já začal s Glenmorangie a Glenfiddich, když nepočítám Famous Grouse a Whyte&Mackay :-]]])
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    MIKEX: 21 leta bushmills byla velmi prijemne jemna...
    DEMONOFANARCHY: na prohlidce v Busmills jsme nejake ruzne druhy ohutnaly, ale popravde i tu 21letou bych vymenil za Jamesona... preci jen krapet levnejsi (na Irske pomery zas tak moc ne, ale stejnak)

pred navstevou Irska jsem whiskey opovrhoval a nemel jsem ji vubec v lasce, ale vypada to ze jsem objevil piti sveho zivota. Zrovna ted dopijim svou prni lahev Jacka Danielse a v hlave premyslim co vyzkousim dal... any thoughts?
    JAY_TEE
    JAY_TEE --- ---
    TUILE: jj, me teda na "konzumnim" Jamikovi nic spatnyho neprijde. Je fakt ze 12 a 18 lip vonej, ale na denni piti konzumak staci :)
    MIKEX
    MIKEX --- ---
    Machalik> tak to pardon, sem to pochopil ze spatneho konce:-D
    TUILE
    TUILE --- ---
    JAY_TEE: tak tak.
    ja si radsi koupim jednou do mesice levnou konzumni visky nez abych skudlila a koupila si jen jednou za rok neco, co ani poradne nedocenim.
    JAY_TEE
    JAY_TEE --- ---
    nepujde, zastavi se to na prazdny penezence :(
    TUILE
    TUILE --- ---
    MACHALIK: zustane jen u toho prani, ale dekuji za pozvani.

a nahodou ja mam jamesona rada. jen bych si nekdy dala dve tri sklenicky neceho lepsiho. a to nekdy je zrovna tenhle vecer.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    TUILE: Jsi-li mlada a hezka a z Brna, tak te milerad pozvu na svou sbirku whisky; slibuju, ze Jamesona tam nenajdes (Midletona ano). V opacnem pripade mame oba smulu a preju hodne stesti.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MIKEX: Obavam se, ze tenhle stav uz jsem pred drahnou dobou prekonal a dnes uz sprostej placatej Talisker neocenim, ale diky za soucit.

Vsem vrele doporucuju se vykaslat na jakykoli 40% whisky a zacit pit jen cask strenght, je to uplne jina liga.
    MIKEX
    MIKEX --- ---
    Se mi nedávno povedlo menší whiskey faux pas, kamarád mi daroval Bushmills 1608 - speciální edice vydaná k 400 letům palírny. Tak sem neváhal a rovnou jsme se do ní pustili po první ochutnávce jsme usoudili že je to jenom další v řadě irských míchanic jen zlehka jemnější a tak jsme vesle zanedlouho flašku dokončili většinou v cola mixech... Když jsem se pak ne moc pochvalně vyjadřoval kolegovi z práce tak me prozdradil že jich je jenom 1000 flašek a že to má být ultra-special blend těch nejlepších bushmills který palírna vyprodukovala :-))) Dle mě řádný podfuk na vaše peněženky...
    TUILE
    TUILE --- ---
    MIKEX: doprcic, dala bych si Ardbeg.
    usrkavam konzumniho jamesona a tesim se az jednou budu vydelavat poradny prachy a budu moct mit ve svem baru dobre kousky.

brzy mam nyxi narozeniny, nechcete se mi slozit na ten Ardbeg? :)
    MIKEX
    MIKEX --- ---
    MACHALIK: já sem pil chvilku irskou a pak sem dostal Ardbeg a to sem si myslel že nedopiju ani první skleničku ale po flašce Bowmore a Taliskeru sem už zase v pořádku, občas si jenom přihodím kostku ledu a po ruce mám sklenici vody... :-)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Varit z litru whisky je beh na dlouhou trat, ale treba to vyuziju i tam. Posledne jsem varil z Label 5 a pak jsem ho radsi nekomu venoval. Navic ten Talisker neni irska, naopak je to docela skotska skotska, takze by obavam se z kazdyho jidla hrozne trcel. Ale diky za tip.
    TUILE
    TUILE --- ---
    LUMP
    LUMP --- ---
    TUILE: dekuji!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam