• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.


    Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    JCSOFT
    JCSOFT --- ---
    MACHALIK: já netvrdím, že to má nějaký zásadní význam pro zákazníka, jen to prostě destilérky občas používají, toť vše :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    JCSOFT: Pokud máš pocit, že informace o věku nejmladší maltky v cuveé k něčemu je, tak potom jasně, pak má věk u blended taky smysl.
    JCSOFT
    JCSOFT --- ---
    MACHALIK: dovolil bych si oponovat... věk u blended whisky není nesmysl, občas se to použije v zásadě značí stáří nejmladší malt složky. Ale není to zákonem regulovaná záležitost, občas to prostě někdo v tomhle smyslu použije.

    Ředění whisky je taky dobrá debata, vůbec je tahle místnost v poslední době informačně nabitá :) Osobně mi cask strenght přijdou lepší v kombinaci s neutrální studenou vodou a některé nejsem schopen si bez toho naředění opravdu vychutnat. A bylo to i věc, kterou několik palíren na Islay rovnou doporučilo. Konkrétně třeba v Ardbegu u Supernovy, v Caol Ile a u Bruichladdich.

    V Caol Ila byl ale slušný úlet test asi tříleté pálenky (v Laphroaigu šlo ochutnat i čerstvě vypálenou, ale jen omočením prstů do sudu... měl jsem si ho poznačit a pak shánět po letech :o), dost masakr. Člověk as až diví, kolik toho pitomý starý sud a mořský vzduch za ty roky přidá :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Ty seš ten v tom Irsku? Dala by se u tebe nějak ta rumová objednat? Já nemám tušení, kde ji sehnat, na internetu není a v ČR už vůbec ne.
    MIKEX
    MIKEX --- ---
    MACHALIK: jo má něco kolem 54%, Dělám pro vlastníka Bushmills - Diageo plc, máme ji na zaměstnaneckým krámě většinou je tak o 20-30% levnější než v normální distribuci takže by to nemělo bejt víc jak 60eur. Pravda je že Burbon ani tu třetí tam nemáme...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MIKEX: Ta rum cask 14 yo je jedna z těch tří cask strength - měla by mít nějakejch 50+ %, tus měl za 42 EUR? a dá se běžně koupit? Kde? Bourbon cask strength stála hrubě přes 100 EUR a dražil jsem ji v aukci.
    MIKEX
    MIKEX --- ---
    MACHALIK: Jen dodatek k Irskejm. Určitě souhlasím že Bushmills 10y/o (zelená krabice - single malt) je za tu cenu (30e) to nejlepší co se dá z irskejch koupit.
    Měl sem možnost se poprat s lahví Bushmills 1608, 16, Rum Cask 14 a ochutnat 21 -

    1608 - vychozený peníze, není to ani single malt a používají nějký speciální slad ("crystal malt") který hodně karamelizuje takže je to sladký jak cecek, nebrat
    16 - je skoro dvakrát dražší než 10 a cestuje skrz několik druhů sudů takže opět je ta chuť dost zaoblená a oproti 10 se tam něco cestou ztratilo - možná tak dárek někomu protože to vypadá dobře :-)
    21 - měl jsem jenom na ochutnání a připadalo mi to dost podobný 16

    Rum Cask 14 je ale povedená, silnější, ostřejší než 10 a ne zase o tolik dražší (42e) určitě stojí za vyzkoušení!

    TUILE
    TUILE --- ---
    MACHALIK: aha, tak to ziju uz nekolik let v milny predstave.
    du se stydet do baru.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    To je mi ale vysvětlení :(
    U míchaných se nikdy neuvádí věk --- protože jsou míchaný, a tudíž nejde určit věk.
    Jakmile se u whisky uvádí věk, tak to je ten věk, po kterej zrála.
    Je-li to single malt 25 yo, tak je to jednodruhová whiska, která zrála v x sudech 25 let a nakonec se slila do jedné kádě a odtočilo se z ní milion flašek.
    Je-li to single cask 25 yo, tak je to pochopitelně i single malt, a je to jednodruhová whisky z jednoho konkrétního sudu, která v něm zrála 25 let a stočila se do flašek a není smíchaná s žádným jiným sudem.
    Co ti řekli, je jakási hybridní kravina, která nedává smysl.
    TUILE
    TUILE --- ---
    MACHALIK: snazila jsem se dohledat a neuspesne.
    uz je to asi da roky. byla to osmileta whisky a tenkrat mi bylo vysvetleno, ze osmileta jednosudova je proste osmileta jednosudova, kdezto osmileta michana je namichana a nejmladsi whisky je osum let a proto je chut takova jemnejsi.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUKEV: Já ty entry level věci moc neznám. Doporučuju Deanston 12 yo 46,3 % (1000,- Kč). Nebo Laphroaig Quarter Cask 8 yo 48 % (1300,- Kč). Nebo Bushmills 10 yo 40 % (800,- Kč) pro zjemnělé jazyky. Dál už fakt nevím, ony i ty Ardbegy a Bowmory a Glenmorangie a Lagavuliny a další věci v této oblasti jsou si víceméně podobný, tam se nějaký změny nekonají. Výrazný a osobitý chutě je třeba hledat jinde, snad ten Laphroaig je takovej vytrčenej i v té levné třídě, je hodně upřímnej a nevyšolichanej. Mezi Ardbegama, Bowmorama, Lagavulinama, Caol Ilama a dalšíma z Islay třeba nevidím rozdíl, ne okolo litru za flašku. Neporadím.

    S těma pěti flaškama - co tak našetřit? Finančně je jedno, jestli si koupíš pět flašek ročně postupně nebo jednou za rok pět zaráz. Jde jen o tu prvotní investici, jinak je to stejný množství alkoholu a budeš ho pít stejně dlouho. Akorát jedině takhle máš možnost mnohýho srovnání (a co teprve když už všech pět dojíždíš a koupíš dalších pět a máš jich po krátkou dobu deset).
    Jinak mně stačí den klidu a už jsem schopen identifikovat cokoli. Spíš nedoporučuju whisku pít po ananasu, to je škoda whisky a ještě si hrozně popálíte jazyk. Ananas je hajzl.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: Thanx za cenné rady.
    Nicméně dvě poznámky.

    1) jistě tady většina uvítá více tipů na lahve v rozmezí 800-1500 kaček. Beru v potaz, že máš praxi a vatu na kvalitnější lahve, ale spousta začátečníků nemá ani jedno ani druhé:) Do 800 kaček lze koupit běžnou "uživatelskou" blended, do tech 1500,- už slušný entry existuje, no ne?

    2) k té Tvé doporučované Bowmore http://www.thewhiskyexchange.com/P-5747.aspx Bacha na to, po čem ji budete pít. Já finančně nezvládnu mít doma 5 lahví, proto piju jednu a pak až další a další... A díky tomu, že jsem předtím dopil tenhle Ardbeg http://www.thewhiskyexchange.com/P-66.aspx, trvalo mi tak třeti nu lahve Bowmore, abych vůbec dokázal specifikovat její chuť. Po té silné jodové voltáži Ardbegu prostě němely chuťové buňky šanci se přeorientovat:)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Jednosudovost přece nemá nic společnýho se stářím. S jakejma staršíma ročníkama? Jednosudový můžou bejt i třicet let starý.
    Jaký jsi zkusila?
    TUILE
    TUILE --- ---
    me teda jednosudovy moc neuchvatily.
    jak nejsou michany se starsima rocnikama, tak sou takovy ostry.
    (teda je pravda, ze sem ochutnavala jen dve)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    To jsem chtěl napsat, ale nakonec na to zapomněl: kdybys někdy chtěl kupovat silnou whisku, tak doporučuju vyhledávat nějaký takový, který maj třeba 53,4 %, nikoli 50 %, protože na ty první nikdo nijak nesahal. Kulatý číslo vypadá podezřele a s velkou pravděpodobností bude buď zaokrouhlenný nebo ta whiska na něj doladěná. Zlomky a desetinný čárky indikují opravdu stočenou uisku ze sudu tak, jak byla.

    Single cask znamená, že ta whiska je z jednoho jedinýho sudu, tj. když máš dvě flašky stejný single cask whisky, lišící se číslem flašky o pár stovek, tak je vysoce pravděpodobný, že jsou z různejch sudů, takže ta flaška, která byla ze sudu blíž u okna, bude teoreticky chutnat trochu jinak než ta, která byla ze sudu uprostřed sklepa, kde pod ním ležely pochcaný koňský hobliny. To je single cask. A ano, druhotně bejvaj tyhle whisky i cask strength, ale to s tím nesouvisí. Single cask je další stupeň v nárůstu kvality (lepší je spíš použít slovo osobitosti), protože je to ještě míň míchání a tudíž průměrování chutí.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Teď se při aktualizaci Nastěnky navíc dívám, že kdybych nebyl blbý, tak jsem si tu definici "cask strength" mohl najít v rámci dalšího slovníku na ní. Ale to tvoje vysvětlení bylo přeci jen takové lidštější a košatější. ;)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MACHALIK: Za to vysvětlení Connemary díky.

    Jak jsem tak teď hledal něco ke Kilbeggan, našel jsem The A to Z of Irish Whiskey, kde se o cask strength praví následující:
    A whiskey bottled without further dilution after maturation.
    When newly made spirit is filled into casks it typically has an alcoholic strength of over 60% ABV. During maturation the water and alcohol will evaporate at different rates so the strength will change somewhat. When bottling, the whiskey is diluted to the desired level for sale, say 40% ABV.
    A cask strength whiskey is one that has been bottled without the final dilution stage. So if it was 57.1% in the cask after 10 years maturation, it will be 57.1% in the bottle too.
    Note that cask strength does not imply single cask. It's also possible that a very small amount of water is added to reduce strength slightly to a consistent and repeatable level.


    A pak je na těch stránkách také Irish Whiskey Explorer, tj seznam všech možných irských včetně odkazu na jejich hodnocení Whisky Magazine.

    Objevil jsem také něco málo česky psaného o Kilbeggan Finest.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    DEMONOFANARCHY: Ano, tohle je tzv. francouzský způsob pití. Francouzské absinthy byly výrazně hořčí než původní švýcarské, proto se doslazovaly. Švýcarský absinth se jen ředí, ale nedoslazuje.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    MACHALIK: Ne, euronormu jsem neadaptoval, řídím se čistě podle pocitu: když cítím, že whisky bere "do masa" a že mi otupuje vnímání chuti, tak ji buď jemně naředím, nebo odložím na později. Proces, který se Ti odehrává v poloplné láhvi je vlastně také "ředění", akorát přirozeně probíhající tím, že se odpařují eterické složky a alkoholová pára.

    Pokud jde o absinth, tak jsem halt konzervativní. Mám pár svých oblíbených malovýrobců ve "vlasti absinthu" údolí Val-de-Travers a piju ho stejným způsobem, jako oni. ;)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Kapitulace.
    Jdu spát :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Nové informace! Bezva.
    Vodu si kvůli tomu do uisky lejt nezačnu, ale díky :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam