Ten je peklo. Mně vůbec nechutná. Pepř a hořčina. Nechutná ani dalším dvěma kámošům, se kterejma provozujeme whiskoníček na zhruba té úrovni, jako jsem popsal. Ale pak mám ještě další dva kámoše, kterým chutná hodně - jednomu z nich jsem dal tu svoji flašku, kterou jsem nebyl schopnej vypít. Tihle další dva ale do toho tolik neinvestujou, resp. peníze v tom maj asi stejný, ale hrnou to spíš na množství - jednou za čas sednou do auta a jedou do duty free shopu do Hatí a tam nakoupí tyhlety základní Taliskery a Laphroaigy a Jury a Bowmory okolo šesti set až litru za flašku, všechno 8-12 years old, a pak to pijou. Já radši koupím jednu slušnou flašku než čtyři průměrný. Každopádně jmenovitě Talisker 10 yo a pak taky Jura 12 yo mně osobně vysloveně vadí. Talisker mi nechutná a Jura mi smrdí. Vůči ostatním průměrnějším uisky nemám žádný speciální výhrady, jen tyhle dvě, co si teď vzpomínám, si se mnou nesedly. Znám je právě z návštěv u těchto dvou kamarádů.
Kdybych já měl doporučit zástupce entry level maltky, tak by to byla
12 yo Bowmore, to je takovej solidní základ. Ale ten Deanston je lepší podle mě.
Ještě jak jsem mluvil o cask strength, tak bacha na to nakupování jen dle procent alkoholu. Udělám příklad na Bowmore, když je teď mám otevřený:
- Bowmore cask strength 56 % - 1 l za 45 liber - tu bych rozhodně nekupoval. Ta bude tvrdá, štiplavá v nose a asi se do ní fakt bude muset lít ta voda, čímž se jí však nepomůže, akorát to půjde snáz vypít. Bude to placatá alkoholická whisky.
- Bowmore 16 yo cask strength myslím 54 % ze sudu po sherry, 0,7 za 60 liber - ta je úžasná! Hrozně dobrý pití, rozhodně doporučuju. Bohatá a silná whisky, u které máte pocit, že je o dva stupně Celsia teplejší, než opravdu je. Na webu mají sílu 43 %, ale to je chyba. Spolu s touhle ještě Bowmore dělala to stejný z
bourbonovýho sudu, tam už ty procenta mají správně, a ještě existovala třetí verze ze sudu po portským. To byla taková podobná svatá trojice jako ty Auchentoshany. Koukám, že už taky nejde sehnat. Ale má ji
němec ve svým obchodě, dole na stránce jsou všechny tři ty cask strength Bowmory. Měl jsem je všechny, jsou úžasný.
- Bowmore Voyage a
Bowmore Claret, opět obojí cask strength, 0,7 l za 150 liber. Ty budou ohromný. Neznám je, ale znám whisku po víně od jinejch značek a představuju si, že tady to bude spojený s tím islayským kouřem a jódem a bude tp úplně luxusní, červeně bohatý pití. Tyhle se daj na eBay pořídit okolo 100 EUR.
Všechno jsou to cask strength, ale i tam se dají najít stupně kvality. Nepochopte mě teda tím pádem tak, že jak je to silný, tak je to dobrý.