• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    VALDA
    VALDA --- ---
    MACHALIK: krásný,všechna čest ... asi to musí být o preferencích bo co. Já tady makám, ale sto paundů bych za flašku nedal ani omylem ... nejmax maximum co si umím představit je někde kolem půlky :) (anebo se budu muset projít po eBuy) ... Musím si zas nějakou pořídit ... posledněs mluvil hezky o Spring Banku .... tak možná .. anebo něco jiného ... možností jsou mraky ...
    a ten tvůj multidrinking by mě vyšel finančně nastejno leda kdybych si to rozdělil na "suchá a mokrá" léta :D Ale zase to zní krásně to jo .. to jo

BRUKEV: Laphroaig jsi prostě zkusit musel a basta :) Škoda, že nebyl Cask strength - je mezi nima dosti patrný rozdíl ... ale vhledem k posloupnosti je to možná lepší takhle.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUKEV: Troufnul bych si odhadnout, že Bowmore 10 yo tě nezaujala především proto, že to je zdaleka nejslabší kousek z té trojice, Bowmore je slavná svou 18 yo, řekl bych, že tím to začíná, a cokoli pod tím jsou spíš různý levný šroty pro Italy a do duty free shopů a tak. Pod 18 yo, což je jejich nejvíc "standardní" model (podobně jako Lagavulin 16 yo je považovanej za základ, i když existuje cosi mladšího), bych rozhodně nešel. Ten Ardbeg musel bejt jiná liga i proto. A taky proto, že Ardbeg 10 je zase jejich standardní model. Byť jsou stejně starý, očekával bych, že Ardbeg bude mnohem zajímavější a lepší. Sám jsem pil Bowmore 12 yo a byla to nudná nuda. 10 musela bejt ještě horší. Ardbeg má aspoň něco do sebe. Ten Laphroaig QC bych stavěl ještě o dost vejš, ten už je fakt dobrej.

Jinak vřele doporučuju fakt kupovat víc flašek zaráz, nepít to jednu po druhé, jinak nikdy nebudeš mít srovnání a v hlavě jasno, jak to s těma chutěma je. Vypít flašku Ardbegu a pak do sebe lejt zase jenom Bowmore musí bejt hrozná nuda. Doporučuju, až budeš v půlce Lafroygu, koupit něco dalšího a mít je pospolu. A pak třetí, těsně před skončením Lafroygu a zhruba v půlce toho novýho. Začneš mít možnost srovnání. Finančně to vyjde úplně přesně na stejno.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: Hodnocení veskrze dobré. Já totiž jinak hodnotit nemohu, nemám napito. Takže nepoznám rozdíly.
    Čisté single malt jsem vypil pouze tři.
    Ardbeg 10 yo. První maltka, navíc z Islay a navíc láhev této ráže. 50% alkoholu je palba vhodná slivovice, ale ne pro start s whiskou:) Ale jinak super pití.
    Bowmore 10yo. Po Ardbegu čajíček, trvalo mi půl lahve, než jsem jí p¨řišel na chuť.
    Laphroig QC. Opět chuť Islay, jiná než Ardbeg, ale fajná. Na to, abych řekl, jaká je, bych musel mít napito víc Laphroigů atd. Minimálně je supr v tom, že je to litrovka:)

Ale musím ježíška uprosit, at příště veme jinou oblast, nejlíp něco květinkového, ovocného...jinak se mi bude o jodizolu i zdát:) Doufám, že se ježíšek neurazil:))))
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Mimochodem, ten můj Aberlour Warehouse No. 1 je nakonec sehnatelnej na netu, se dívám, i když je o něco dražší.
    Mám buď tenhle: http://www.thewhiskybarrel.com/cat-5-subcat-27-product-310
    Nebo tenhle: http://www.thewhiskybarrel.com/cat-5-subcat-27-product-311
    Podle mě ten první. Protože se jedná o whisky z jednoho konkrétního sudu stáčenou napřímo přesně v době, kdy nejvyšší ochutnávač uzná za vhodný, že teď je v nejlepší kondici, tak každej rok je ta whiska jiná (podobně jako Midleton). Ta moje, pokud dobře pamatuju, nemá přes 60 %, ale někde poblíž. Kupoval jsem myslím bourbonovou, protože mě ty sherry a portský a další věci ve whisce začaly nudit a chtěl jsem něco čistýho. Což je obecný pozorování: po všech těch letech pití různejch zajímavejch whisek, všechny ty kouřový Islay a hluboce pročerveněný portosherryapod. jiný, člověk nakonec ocení nezabarvenou, čistou kořalku. Je jakási... upřímnější a opravdovější a je v ní víc potu a srdce. Anebo když už s příchutí, tak doopravdy dobrou, nic lacinýho.

Čímž se obloukev vracím k Lafroygu Quarter Cask, 48 % Islay whisce, kterou považuju za mnohem lepší než všechny ty předražený Lagavuliny 16 yo a Bowmory 18 yo, protože jí chybí ta vycizelovaná, onanistická vyšolichanost. Gratuluju tomu komusi odsud, kdo ji dostal darem. Budu moc zvědavej na hodnocení.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Informace!!
    Na přelomu roku 2008 a 2009 jsem zjistil, že sklinka dvě dobrýho bílýho dokáže vystřelit whisku do úplně jinejch rovin. Tou dobou jsem objevil strašně dobrej rýňák a rulandu z Moravy a furt jsem je chlastal, a pak jsem jednou zkusil si dát whisku, a byl to úplnej koncert. Takže! Dát si před whiskou napůl flašku by nemuselo bejt vůbec marný, ale v tom případě nemá smysl ty whisky vůbec střídat.
    Takže nakonec bych ochutnávku od vína přece jen oddělil, jen ventiluju tuhle zkušenost.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Návrh se přijímá. Ostatně, i když to sem úplně nepatří, dlužím ti také tu ochutnávku vína. Tak to buď můžeme spojit, což by asi ale nebylo to pravé ořechové, nebo to můžeme dát na dvě etapy, vinnou a uiskovou..
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STEPNI_VLK: Já jsem hovno spolusprávce, ale je tu drobná naděje, že se záhy objevím v rodné dolině, a pokud se tak stane, tak navrhuju, že se někde sejdem a uděláme malou koštovačku. Ne u mě doma, tam je to vybydlený.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MACHALIK: Kouknou, Machalík, za tohle by měli dostat metál! Ten sice nemáme, ale dostanou alespoň spolusprávcovství. Snad to potěší neméně jako nás tahle rozprava..
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Jo, tak jsem ty ceny uvedl dobře. Vzpomínám si, že jsme to tehdy počítali a sešlo se nám na stole nějakejch pětadvacet tyček. Nasbíráno v průběhu cca roku a půl ve dvou lidech. Toto byla zrovna ta chvíle, kdy jsme oba dojížděli starý zásoby a už měli nový. Já měl doma ještě myslím Midletona, ale toho jsem netahal, protože by byl nejslabší a tudíž vyhazování dobré whisky.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Jsem si uvědomil, že mám vyfocenou svou nejlepší ochutnávku whisky v životě, a že by vás to mohlo zajímat:

Zleva:

1) Bushmills cask strength, nevím, jakej sud, myslím bourbonovej, 51 %?, spalovač mrtvol, zde už jen s drtkem na dně. Tou dobou (loni v červenci) už pitelná whiska, ale ničím zajímavá, spíš už lehce vyčpělá, ale pořád se zadním náznakem štípání. 114 EUR, Irsko, kámošova, koupená kdysi na netu, dneska už nesehnatelná (leda přes tady kolegu Mikexe). Asi nedoporučuju.

2) Highland Park 25 yo, 48 %, hrozně dobrá a "rovná" whiska bez zjevných příměsí ostatních chutí (ačkoli je zralá po sherry myslím), asi nejwhiskovější whiska, jakou znám, těžko tu chuť popsat. Koupím si ji někdy znovu, skvělá. Luxusní po těle jak bezchybná ženská. 125 EUR (nebo GBP?), Orkney Islands, moje, kupovaná na netu.

3) Aberlour Warehouse No. 1, cask strength, přes 50 %, nejvyšší model značky. Jemná, ušlechtilá, kvítková, vyšolichaná lowlands whisky, pokud si dobře pamatuju, tak sud po bourbonu, žádný příměsi sherry nebo tak, extrémně dobrá. Ještě čekám, až se víc nadechne. Můj nejnovější přídavek do sbírky. 100 GBP, Speyside, moje, kupovaná v destilerce. Nepůjde sehnat na netu.

4) Auchentoshan 16 yo, cs, 53 %, sud po bourbonu. Dneska už nesehnatelná, jediná třikrát destilovaná skotská, pokud vím, též velmi rovná a tudíž těžko popsatelná, nejslabší z následující trojice. Rozhodně však doporučuju, skvělý pro poznání, co dělá sud, pokud koupíte všechny tři. 90 EUR, Lowlands, moje, kupovaná na eBay.

5) Auchentoshan 18 yo, cs, 56 %, sud po portským. Taky nesehnatelná, nejlepší ze všech tří, silná jak noha u prdele, chlapský pití. Chutná trochu po mýdle, trochu jak tatův řemen, dřevo, skvělý. Dlouho, dlouho trůnila na mým žebříčku. Vlastně i dneska se o něj dělí jen s tím Aberlourem a Highland Parkem. 90 EUR, Lowlands, moje, kupovaná na eBay.

6) Auchentoshan 17 yo, cs, 51 %, sud po bordeaux. Naprosto nesehnatelná (ty dvě předchozí by se někde ještě vyštrachat daly), nejzvláštnější ze všech tří, ovocná, šťavnatá, se silnejma tónama vinné sklepní zatuchlosti. Bezvadnej doplněk k těm dvěma dalším. Jednou si asi ještě naposledy koupím celou tu triádu, než zmizí z povrchu planety. 90 EUR, Lowlands, moje, kupovaná na eBay.

7) Springbank Vintage 1997, cs, další data nevím a hledat se mi to nechce. Překvapení večera, ten den mi sedla asi nejvíc ze všech! Opravdu neskutečný pití, už si přesně nepamatuju všechny ty chutě, protože jsem ji tam měl poprvé a naposledy v životě, ale utkvěl mi dojem, že je skvělá. Chlastal jsem mu ji potom už celej večer (on mi zas ničil Highland Park a Aberlour). Doporučuju! Tohle bude moje další koupě, resp. asi ne přímo toto, ale něco trochu ještě raritnějšího od té značky. Pokud vím, tak 70 EUR, Lowlands, kámošova, kupovaná na netu.

8) Deanston 12 yo, silnější, myslím 46 %. Jak už jsem několikrát psal, asi nejlepší levná whisky, co jsem kdy pil. Lehká, skvěle kdykoli pitelná, osobitá!, s tónama medu a ořechů, žádnej průmyslovej nerezovej nudnej standard jako Jameson 12 yo nebo jiná komerce. Doporučuju všem, kdo nemaj moc peněz a chcou zkusit něco jinýho než běžnou supermarketovou spotřebku. 28 GBP, Highlands, kámošova, kupovaná v destilerce.

9) Benromach myslím 16, už fakt nevím. Tuhle si nepamatuju. Jediný, co vím, že je to zástupce "chladných whisky", tj. nehřejou v puse. Mám pocit, že mi přišla trochu neosobní. Nerad bych křivdil. Tu jedinou si nepamatuju. Pokud se nepletu, tak nějakých 80-90 GBP, Lowlands, kámošova. Byla kupovaná v destilerce, podle mě nepůjde sehnat na netu.

10) Bruichladdich 15 yo, 46 %, nevím, co za sud. Zajímavá whiska. Velmi chladná, silně železitá. Vážně je v puse cítit trochu rezavej hřebík, asi to dělají z nějaké speciální pramenité vody. Přišla mi dost příjemným zpestřením, nebyla ničemu podobná, ale sám bych si ji asi nekoupil. 60 GBP, Islay, kámošova. Kupovaná na netu.

Nakonec bych chtěl upozornit na ty skleničky. Ty větší jsou kámošovy, jsou to jakoby degustační tulipány, ale nemají ten standardní tvar na dlouhé nožce, ale jsou připrclý a dost těžký a skvěle se z nich pije. Vyrábí je Glencairn a jsou sehnatelný na netu. Mám je taky, ale podlehl jsem svodům těch menších napravo, to jsou v podstatě ty stejný, ale bez nožky, takže mají tvar jako krtek na ikonce, a jsou strašně roztomilý. Jsou lehčí, mají nepatrně menší objem, a strašně dobře se z nich pije. Plus se v nich whiska rychle ohřeje na teplotu ruky. Dají se pokud vím sehnat jenom v destilerce Highland Parku, kam budu muset zavolat, aby mi poslali ještě jednu sadu, kdybych nějakou rozbil. Pamatuju si, že byly nějak směšně levný, 2 GBP za skleničku nebo tak. Od té doby, co je mám, ty větší nepoužívám.

Whisce zdar!
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUKEV: Tos uhod :) Pár jsem jich dělal; není míň spolehlivých bytostí než lidí z internetu. To bych musel bejt hodně opilej.

Jinak Quarter Cask je skvělej.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Ježíšek z UK mě podaroval tímto darem http://topvino.cz/extras/skotska-whisky/single-malt-whisky/laphroaig/laphroaig-quarter-cask/de1-wi30.html a to dokonce v litrovém balení. Zase je na půl roku co pít:)

MACHALIK: tak tam něco vyčmuchej a zrobí se hromadná objednávka:)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DEMONOFANARCHY: Tak tomu už rozumím :) S tím Dublinem. Vlastně jsme si o tom možná i někdy psali, si teď uvědomuju, nějak tě s tím Irskem mám lehce spojenýho.

Pokud to vychází cenově stejně, tak proč ne.
    Dej pak vědět, jestli na ten festival opravdu poletíš, já jo, tak se třeba potkáme.

Jinak se teď dívám, že ten shop je na Royal Mile - dost možná jsem v něm i byl. Do jednoho jsem vlezl, ale ceny na mě byly moc vysoký a whisky moc nízký. Nakonec jsem si z dovolené ve Skotsku dovezl ten nejvyšolichanější Aberlour za tuším 115 GBP přímo z destilerky, a obsluhoval mě tenhle borec :)

MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Jinak na letišti v Dublinu je sympatickej Irish pub. Vždycky tam utrácím všechny zbylý mince.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Já bydlel tady: http://www.booking.com/hotel/gb/harvestguesthouse.html?label=gog235jc;sid=b068ff6e3de5d80a4fb62ed15aa21833;checkin=2010-04-28;checkout=2010-04-29

http://www.harvestguesthouse.co.uk/

Nechápu to s tou čekačkou. Jakože bys letěl do Dublinu a tam přestoupil na další let do Edinburghu? Není to trochu přes hlavu? To už bych radši jel do té Blavy, ale neumím se vžít do mysli pražáka :) Každopádně v Dublinu bych spíš už pár dní pobyl, plus v Celtic Whiskey Shopu jistě nakoupíš lautr to stejný jako ve Scotch Whisky Shopu, a je to taky krásný město a mají tam ty nejlepší kuřecí křídla na světě a nejlepšího Guinessa ve Foggy Dew. Použít Dublin jen jako přestupní stanici by mi přišlo jako solidní prasárna :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Jojo, z Blavy. Jako Brňák to nemám tak daleko.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Kdybys to myslel vazne, tak doporucuju tam letet 29. dubna, abys o den pozdeji videl nahatej pohanskej festival (http://www.beltane.org), stoji to za to. Ja tam ted poletim znova. A je to nadherny mesto.

V Dublinu je ekvivalent toho kseftu: http://www.celticwhiskeyshop.com

Zdravim od pinty Guinessa v Argentine. Skoda, ze se tu neda sehnat slusna koralka.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    PS:

Právě se na eBay prodala Bushmills 10 yo za 17 EUR (430 Kč).
    http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=390133392897&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&autorefresh=true
    I s poštovným by to bylo pořád o dvě tři kila levnější než u nás (a co teprve vzít víc flašek).
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Jo, to jsou docela dobrý ceny, něco je dokonce srovnatelný s thewhiskyechange (něco teda ne). Akorát toho mají zoufale málo a všechno je to jen standardní komerce. A zaokrouhlují voltáž, to mě sere.

Nicméně, když už tam koukám, tak bych chtěl doporučit jednu moc dobrou a levnou whisku, na kterou jsem, nevím proč, až doteď zapomínal: Aberlour a'bunadh

Silná, ale skvěle pitelná (kámoš newhiskař si ji koupil jako svou první whisky v životě a byl nadšen), po sherry, a za tisícovku.

http://topvino.cz/extras/skotska-whisky/single-malt-whisky/aberlour/aberlour-a-bunadh/de1-wi85.html

MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    TTYGR: Piješ tu dvanáctku Redbreast, jo? Za kolik a kde ji kupuješ? Jaký máš srovnání s kupř. Bushem 10 yo? To by mě zajímalo, byť jsem větší fanda skotské.
    TTYGR
    TTYGR --- ---
    mmm to se mi začly sbíhat sliny :-) dvanáctka je poslední dobou moje nejoblíbenější pití :-) tohle bych moc rád ochutnal
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STEPNI_VLK: Tady je ta patnáctiletá supervzácná Redbreast, jak jsem o ní mluvil před časem, co už se nedá nikde sehnat. Kdybys chtěl nějakou zajímavou irskou a nechtěl Bushe.

http://cgi.ebay.de/Redbreast-15-Jahre-Pure-Pot-Still-Irish-Whiskey-0-7-l_W0QQitemZ150396358308QQcmdZViewItemQQptZSpirituosen?hash=item2304524ea4

A tady je o něco běžnější dvanáctka:

http://cgi.ebay.de/REDBREAST-12-JAHRE-IRISH-WHISKEY-0-7-LITER-40-VOL-NEU_W0QQitemZ390119461959QQcmdZViewItemQQptZSpirituosen?hash=item5ad4ee9447
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam