• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Tak Corry je dneska výrazně lepší. To je prča, jak to funguje, člověku se změní Ph v hubě a všechno je hned jinak.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Jinak z toho, co jsem měl, se jim plně vyrovnala až tato triáda od Shanu:

A taky toto:

A tato.

Je to vysoká liga a nemám pocit, že by s ní měl Corry cokoli společnýho. Standardní Bowmore 15 teda rozhodně ne.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STQ: Po těch ti ta standardní Bowmore bude chutnat jak voda na podlahu. Jsou neuvěřitelný. Mají 51,8 %, 53,8 % a 53,1 %. Každá je jiná, ty dvě poslední jsou si trochu podobný. Jsou kouřový, nádherný, a TEPLÝ. Chutnají jak kdyby měly o dva stupně víc než je v místnosti, úplně ti obejmou hubu zevnitř a zahřejou ji a pak hřejou úplně všude a jsou nádherně komplexní a netrčí z nich ten pitomej, jednoduchej kouře, ale jen tam tak je spolu s hutnou, hustou, bohatou, teplou chutí. Úplnej masakr, zatím se jim vyrovnalo máloco, co jsem měl.

Ještě k nim tak trochu patří tato:

Ale ta už vznikla později a má jinou krabici a tudíž ji vnímám separátně. 1993+ už neexistuje. Další cask strength Bowmore jsou až současný Voyage a Claret, a ty jsou drahý jak kurva a ještě o dost silnější (58 % myslím).
    STQ
    STQ --- ---
    MACHALIK: hm a tydle jsou taky tak uzasne kourovo-zemity?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STQ: Až zkusíš ty důležitý a silný Bowmore, tak to otázka vkusu bejt přestane, věř mi.

Už jsem měl dvoje, jsou to jedny z nejlepších whisky. Ten standardní Darkest stejně jako všechny ty Dawny a Dusky atd. jsou nepitelný. Zajímal by mě až Claret a Voyage, ale ty stojí 150 GBP.
    STQ
    STQ --- ---
    MACHALIK: covece ja u ty bowmore jsem uz ve tretine flasky a mam z ni uplne konstantni blazenost, shit bych tomu fakt nerikal :) spis mozna rozdilnej vkus...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STQ: Mně teda včera ten Corry vůbec nesedl nakonec... přišel mi nedobrej, hořkej, placatej a zakouřenej až běda. Přičítám to nějakýmu momentálnímu špatnýmu chemismu v hubě, to se běžně stává, takže z toho nedělám závěr. Příště si pro jistotu po špatné zkušenosti s Corrym dám ještě Abduláha, kterej mi velice chutná, abych viděl, jestli nechuť aplikuje na všechny whisky. Podle mě bude. Nebylo to poprvé, co se mi to stalo. Možná za to může to, že jsem ten den měl pálivý jídlo, to se nejspíš pohádalo a nešlo to.

Ad ty dvě whisky: oboje to je shit, hlavně teda ten Auchentoshan. Pokud máš účet na eBay, tak toto jsou neskutečný Shany, akorát jsou teda drahý a daleko a chybí jim třetí do třetice. Slušná cena by byla do 80 EUR za flašku.
    STQ
    STQ --- ---
    zkousel jsem dneska dve flasky co mi tu lezej uz dlouho, tak dam report:
    Bowmore 15 y.o. Darkest - Bowmore - Skotsko, ostrov Islay - Požitek.cz
    http://skotska-whisky.pozitek.cz/skotsko-ostrov-islay/bowmore/bowmore-15-y-o-darkest.html
    --skvela, bohata whisky, luxusni plna chut a moje oblibeny kourovy zakonceni

Auchentoshan 12 y.o - Auchentoshan - Skotsko, Lowland - Požitek.cz
    http://skotska-whisky.pozitek.cz/skotsko-lowland/auchentoshan/auchentoshan-12-y-o.html
    --tohle naopak pit vubec nemuzu, pali to a prijde mi to uplne plochy a cejtim tam nejakou neprijemnou sladkost ktera me nebavi
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STQ: To šlo rychle.
    Já jsem teď zhruba na dvou flaškách ginu za měsíc, whisku tak rychle nepiju, leč G&T piju pořád (jsem se přistihl, že už skoro nepiju nealko). Plánuju udělat fotku všeho, co jsem tu v Argentině vypil za poslední rok. Ale při pohledu na to množství se stydím. Seš na tom podobně, tak jsem se trochu stydět přestal :)
    STQ
    STQ --- ---
    MACHALIK: tak ja uz mam flasku davno pryc, sublimovat mi tu nikdy nic moc nestihne :)

btw kolik toho vypijete? nechcete nekdo udelat anketu? ja si ted delal prehled a zjistil jsem, ze jsem nekde na 2-3l whisky (nebo srovnatelne siny giny apod) za mesic...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STQ: On se nadechne a pak půjde pít líp, až budeš v půlce flašky... ale musíš se tam dostat postupně, aby měl právě čas trochu vysublimovat. Někdo tady teď určitě řekne, že to vyprchává alkohol a vlastně se z toho stává zase slabá whiska, ale není to tak, vysublimovává maximálně nějakej ten pichlavej sráč, nízkej alkohol, takovej ten, co se někde destiluje třikrát, aby tam nebyl.

Večer si ke skenování pěkně naleju. Su zvědavej, jaký bude silný Islay po Bowmorské triádě.
    STQ
    STQ --- ---
    MACHALIK: tak ono se s nim nic jinyho nez setrit neda, aspon ja toho teda nedokazal vypit moc najednou protoze to proste nejde, vypalila by se mi dira do krku :)

slaby whisky podepisuju, cokoliv kolem 40-45 uz mi chutna jak limonada a nedokazu si to uzit :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Jěště mi chvilku dej, teď půjdu na kafe a po něm mám vždycky chuť na whisku, tak pak přijde na řadu Corry.

Jinak Balvenie 14 yo Rum Cask mi definitivně vyřešila můj problém se slabejma whiskama. Omylem jsem totiž nezaregistroval, že má jen 43 %, myslel jsem, že je to ta starší verze se 47,8 nebo kolik, a koupil ji v domění, že je jiná whiska. Takže tady mám flašku slabé kořalky. A to už fakt není pro mě. Samo se to vypije, ale o žádnej ohňostroj chutí se nejedná. Corryho si tak trochu šetřím.
    STQ
    STQ --- ---
    MACHALIK: tak co ty a corryvreckan?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Hendrick's na začátek je hodně výbornej začátek :) Líp už to skoro nejde, nebo jen velmi těžko.

Přece pravá argentinská svíčková!
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DEMONOFANARCHY: Ale jakýho ginu. Jakýho! To je důležitý.

Ad tonicy: Jižní Amerika je relativně vyhlášená pro její tonicy, protože je tady (v Peru) nativní chinovník, strom, z jehož kůry se získává chinin. Já piju Paso de los Toros, Uruguayskej tonic, kterej ty samozřejmě neseženeš. Dělal jsem porovnání se Švepsem a je to tragédie. Na druhou stranu v ČR by to mohlo být to nejlepší, co se dá sehnat, ale přece jen bych úplně nepodceňoval Original River Tonic (což je asi Indian nebo ne?). Tomu bych dal taky šanci a koupil litr a půl toho i litr a půl Švepsu. Ten lepší dáš s ginem a ten horším dáš děckám.
    Samozřejmě, kdybys ses nějak dokázal dostat k Canada Dry, Fever Tree nebo dokonce Q Tonicu, tak seš za vodou, ale obávám se, že tyhle budou jen v UK a USA. Můj soukromej tip je, že Paso de los Toros bude skvělej i v porovnání se světovou třídou, jen se to neví.

Jinak odklon od chlastu: koukněte, co jsem si koupil:

Tak su zvědavej jak sviňa. Rok mi trvalo, než jsem se přestal bát. Kilo a půl a stála mě 250 korun.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Vy teda moc nepíšete, chlapi. Přitom já vždycky nejvíc chlastám na podzim a v zimě, když není co dělat.

Příprava téměř dokonalého ginu (šafrán) s tonicem:

MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Dorazilo.

Dojmy napíšu později, zatím jsem jen čichal.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STQ: Se spolehni. Zítra ho mám tady.

Jinak bych na tebe měl prosbu: Až dopiješ ty dva giny, co máš (předpokládám, že Hendriksa a Bombej), tak - kdyby tě ty giny dál bavily - bych tě chtěl poprosit, jestli bys nezkusil jeden (nebo oba) z těchto dvou: Blackwood a G'Vine. Zjišťoval jsem si o nich poslední dobou něco a jsou oba kurevsky zajímavý. Ten Blackwood je ze Shetlandů a je v něm máta a andělika a koriandr a hodně málo jalovca a je nazelenalej a má krásnou flašku a dělá ho jen těch pět lidí nebo kolik a mohl by bejt moc zajímavej, vyhrál cen na různejch soutěžích jak máku. A G'Vine zas není z normální kořalky z ječmene, ale dělají ho z vínovice, čili úplně jinej alkoholovej základ, a máchaj v něm pak nezralý hrozny, takový to hroznový květenství, a měl by bejt zase úplně jinej než všechny ostatní giny. To já tady neseženu a extrémně mě to zajímá. Ideálně aby sis nechal ještě kousek Hendriksa - na porovnání.

Ti moji dva francouzi, co jsem včera koupil, tak šafrána už jsem popisoval, to je paráda, ale v kostce by se to dalo popsat jako velmi kvalitní, neutrální gin s šafránem, a tenhle Blue Ribbon... on je pětkrát destilovanej, takže skoro ani není cítit, a je skvělej. Jemňučkej a čistej, nenápadnej, mírně nahořklej... podle mě je ho na míchání až škoda. Excelentní.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Tak přátelé, Blue Ribbon gin si nekupujte.

Ať ho zbyde víc pro mě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam