• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUKEV: Však snad budeš ředit hodně nasycenou minerálkou, tj. bublinkama, ne? Na alkoholu nebazíruješ, ale na vodě jo? Seš drsnej :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Alkoholové složky mi nevadí, na tom nebazíruju (chlast je jiný, citron je jinak kyselý, to je mi jasné).

Jen mě zarazil ten sifon. Když třeba budu dělat nějaký fizz, nebo Collinse, tak nechci ředit minerálkou chutnající jako voda bez bublinek.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Začal bych silně perlivým a vybral si co nejméně chuťově závadnou vodu, která se blíží vodě kohoutkové (možno ji nechat vyvětrat a pak teprve porovnat). Pak by to mělo být stejný. Bazírovat na tomto je silná káva i na mě, zejména, když především zbytek surovin bude jiný (neseženeš stejné giny, stejné vermuty, stejné rumy, nic). Tu vodu bych viděl jako ten nejmenší problém :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Bo se blíží možnost pohostit návštěvy i něčím míchaným, vytasil jsem z knihovny literaturu o míchaných nápojích. A hnedka problém. Jak je to dneska se sodovkou/sodou (například na různé long drinky)?

Starý opletený sifonmaker je nenávratně pryč, nový kupovat nehodlám. Jsem fakt odsouzen na jemně perlivý Rajec, atd.?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Tak nám ve městě otevřeli nový bar a nový eshop s chlastem http://www.gastroklub.cz/ (ne, opravdu to nemyslím jako reklamu). Což jsem zjistil náhodou, ale o to víc potěší. A co se dívám na rumy, tak byť nabídka menší, ale ceny podstatně lepší než na rumy.cz :) Na svátky bude nějaká nová lahvinka :))
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DEMONOFANARCHY: Kup Abduláha než jakoukoli lacinou Bowmore, bez prdele, jsou to břečky.

Tohle, co linkuješ, není od destilerky, ale od nezávislýho stáčiče (Blackadder, Aberdeen Distillers), takže to může bejt dobrý nebo taky špatný. Já sám nevím, zatím jsem ještě neměl odvahu jít do čehokoli od těchto nezávisláků a kupuju jen značkový originály. Možná to ti nezávislí maj lepší, ale nevím, jak funguje ten proces. Jestli si od destilerky koupí špiritus a nalijou ho do vlastního sudu a to je ta whiska, nebo jestli si koupijou mladej sud a daj ho zrát jinam, nebo jestli koupí už uzrálej sud, ale nějakej vyjímečnej, a nechaj ho ještě zrát, zatímco destilerka by ho už stočila... fakt nevím. Můžeš udělat pokus.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Já měl tuto: http://www.skotska-whisky.cz/skotsko-ostrov-islay/bowmore/bowmore-12-y-o-.html

Dlouho jsem jí nemohl přijít na chuť, dopil jsem před ní svou jedinou silnou láhev (Ardbeg 10yo), no a tato mi pak přišla logicky slaboučká jak čaj. Od půlky lahve normál no problemo pití.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    VALDA: No, hodně bych se divil, kdybys s "Abduláhem" nebyl spokojený..
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Závěrečný slovo k Corrymu:

Je to dobrý. Je to zatím ta nejchameleonovatější whiska, co jsem měl. Pokaždé jiná, ale od té doby, co jsem měl nějaký úplně zničený chuťový buňky, už je pokaždé fajn, někdy i skvělá. Dobrá alternativa k jinejm silnejm whisky, pokud člověk má rád Islay. Osobně kupř. ale preferuju třeba tady pode mnou Abduláha, je jakejsi teplejší a lidštější, ale já se Islay nabažil zamlada a navíc jsem odtamtud ochutnal i vyšší třídu. Nicméně dost slušná whisky a dlouho mi nevydrží.
    VALDA
    VALDA --- ---
    dlouho jsem tu nebyl a když už jsem se ochomýtnul, tak hodím můj přírůstek ... zase po dlouhé době nějaký, bo whisky jsem si nekoupil ani nepamatuju ... a o téhle mi týpek v Oddbins málem básnil ... tak jsem docela dost zvědav ... jeste jsem si neudělal chvilu na košt, ale nebude to dlouho trvat

___

a jeste jsem si koupil neco do čaje a koly ...

... a ejhle, takova věc za pár korun a ono to chutná dost dobře i samotný :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Po požití G&T je Corry úplně luxusní pití.
    To je asi zatím nejzávislejší whiska, co jsem kdy měl!
    Moc zajímavý.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    (Čímž ho ale nestavím do jakékoli rovnice s těma, co jsem uvedl dřív. To je výčet těch nejlepších whisek, co jsem kdy v životě pil.)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Tak Corry je dneska výrazně lepší. To je prča, jak to funguje, člověku se změní Ph v hubě a všechno je hned jinak.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Jinak z toho, co jsem měl, se jim plně vyrovnala až tato triáda od Shanu:

A taky toto:

A tato.

Je to vysoká liga a nemám pocit, že by s ní měl Corry cokoli společnýho. Standardní Bowmore 15 teda rozhodně ne.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STQ: Po těch ti ta standardní Bowmore bude chutnat jak voda na podlahu. Jsou neuvěřitelný. Mají 51,8 %, 53,8 % a 53,1 %. Každá je jiná, ty dvě poslední jsou si trochu podobný. Jsou kouřový, nádherný, a TEPLÝ. Chutnají jak kdyby měly o dva stupně víc než je v místnosti, úplně ti obejmou hubu zevnitř a zahřejou ji a pak hřejou úplně všude a jsou nádherně komplexní a netrčí z nich ten pitomej, jednoduchej kouře, ale jen tam tak je spolu s hutnou, hustou, bohatou, teplou chutí. Úplnej masakr, zatím se jim vyrovnalo máloco, co jsem měl.

Ještě k nim tak trochu patří tato:

Ale ta už vznikla později a má jinou krabici a tudíž ji vnímám separátně. 1993+ už neexistuje. Další cask strength Bowmore jsou až současný Voyage a Claret, a ty jsou drahý jak kurva a ještě o dost silnější (58 % myslím).
    STQ
    STQ --- ---
    MACHALIK: hm a tydle jsou taky tak uzasne kourovo-zemity?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STQ: Až zkusíš ty důležitý a silný Bowmore, tak to otázka vkusu bejt přestane, věř mi.

Už jsem měl dvoje, jsou to jedny z nejlepších whisky. Ten standardní Darkest stejně jako všechny ty Dawny a Dusky atd. jsou nepitelný. Zajímal by mě až Claret a Voyage, ale ty stojí 150 GBP.
    STQ
    STQ --- ---
    MACHALIK: covece ja u ty bowmore jsem uz ve tretine flasky a mam z ni uplne konstantni blazenost, shit bych tomu fakt nerikal :) spis mozna rozdilnej vkus...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STQ: Mně teda včera ten Corry vůbec nesedl nakonec... přišel mi nedobrej, hořkej, placatej a zakouřenej až běda. Přičítám to nějakýmu momentálnímu špatnýmu chemismu v hubě, to se běžně stává, takže z toho nedělám závěr. Příště si pro jistotu po špatné zkušenosti s Corrym dám ještě Abduláha, kterej mi velice chutná, abych viděl, jestli nechuť aplikuje na všechny whisky. Podle mě bude. Nebylo to poprvé, co se mi to stalo. Možná za to může to, že jsem ten den měl pálivý jídlo, to se nejspíš pohádalo a nešlo to.

Ad ty dvě whisky: oboje to je shit, hlavně teda ten Auchentoshan. Pokud máš účet na eBay, tak toto jsou neskutečný Shany, akorát jsou teda drahý a daleko a chybí jim třetí do třetice. Slušná cena by byla do 80 EUR za flašku.
    STQ
    STQ --- ---
    zkousel jsem dneska dve flasky co mi tu lezej uz dlouho, tak dam report:
    Bowmore 15 y.o. Darkest - Bowmore - Skotsko, ostrov Islay - Požitek.cz
    http://skotska-whisky.pozitek.cz/skotsko-ostrov-islay/bowmore/bowmore-15-y-o-darkest.html
    --skvela, bohata whisky, luxusni plna chut a moje oblibeny kourovy zakonceni

Auchentoshan 12 y.o - Auchentoshan - Skotsko, Lowland - Požitek.cz
    http://skotska-whisky.pozitek.cz/skotsko-lowland/auchentoshan/auchentoshan-12-y-o.html
    --tohle naopak pit vubec nemuzu, pali to a prijde mi to uplne plochy a cejtim tam nejakou neprijemnou sladkost ktera me nebavi
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STQ: To šlo rychle.
    Já jsem teď zhruba na dvou flaškách ginu za měsíc, whisku tak rychle nepiju, leč G&T piju pořád (jsem se přistihl, že už skoro nepiju nealko). Plánuju udělat fotku všeho, co jsem tu v Argentině vypil za poslední rok. Ale při pohledu na to množství se stydím. Seš na tom podobně, tak jsem se trochu stydět přestal :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam