• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STQ: Ctahdapt je lepší než Stoličnaja, říkáš? Já nikdy nepil ani jedno, jen su zvědavej.
    STQ
    STQ --- ---
    TUILE
    TUILE --- ---
    WILDENBURY_SQ: jak pise BRUKEV.
    z levnejch whisky jameson. kdyz ma clovek stesti na akci, dostane se na hranici tri stovek.
    jack a jim a johnie mi nechutnaj.

a nebo sahnu po standartce. dokonce se uz zacala objevovat na pultech supermarketu.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    DEMONOFANARCHY: tyhle maji dost casto v akci v Bille, dycky me desne lakaj, ale rikala jsem si buhvi, co to bude...priste tedy zkusim
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Jo, hoši, placebo efekt je svinstvo :))

STQ
    STQ --- ---
    WILDENBURY_SQ: to je sice vsechno pekny, ale opakuju ze zkusenost tomu neodpovida :) whisky vypiju pul litru a rano jsem jak rybicka, medunkovice vypiju tretinu mnozstvi a nepamatuju si nic a dalsi den jsem az do vecera uplne vhajzlu...
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    WILDENBURY_SQ: Člověče, já ti nevím, ale já tyhle obecné řeči nějak zvlášť moc neberu. Pro mne jsou vždy mnohem důležitější individuální zkušenosti. A ta moje mi říká to, že ačkoli běžně moc alkoholu nevydržím, tak whisky (pochopitelně pokud ji nemíchám s něčím jiným) můžu vypít na mé poměry neskutečné množství a přesto nejen že nebudu mít nějak extra opilou náladu, ale dokonce mi druhý den ani nebude blbě.

Dokonce se mi jednou stalo, že jsem vypil cca čtvrt litru Tullamorky na lačno(!) po ránu (tak během 1,5 hodiny maximálně) a absolutně v pohodě - žádný moták, žádné špatně od žaludku..
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    STQ: To jo, ale psychoaktivni je ethanol. Jen a pouze. Ten zpusobuje opilost - az vypadky vedomi, nemotorne pohyby, rikani nesmyslu, nevolnost a nauzeu... To ma na svedomi proste jen a pouze ethanol, nejake vyssi alkoholy jsou taky aktivni, ale to je spis vyjimka, ono jich pri fermentacnim procesu zas tolik nevznika a destilaci je snadno oddelis.

Kdyz je v nekvalitnim alkoholu spousta svinstev jentaktak, ze splnuji normu (casto ani to ne..), ktera neni uplne prisna (snad je tusim povoleno 3% MeOH), pak spousta nezadoucich aldehydu a ketonu, esteru.. Tak je ti sice hur, protoze jsi vpodstate intoxikovany spoustou dalsich nezadoucich latek, rano ti muze byt uplne silene atd.. Ale proste mira opilosti je stejna po 40% Dynbylu a 40% dobre whisky. Stejne mnozstvi ethanolu. Ze z ty hnusny vodky lezes po zdi, to je vec jina.

Mmj. i po sebelepsi whisky ti bude po prekroceni urcite hranice rano desne zle, protoze sebelepsi sebejemnejsi ethanol je metabolizovan pres acetaldehyd (docela slusny jed) a ten se pri prehnanem mnozstvi pozityho alkoholu akumuluje v jatrech a zpusobuje nevolnost.
    STQ
    STQ --- ---
    WILDENBURY_SQ: empiricka zkusenost rika opak - whisky piju daleko vic nez jsem vypil tohodle, kvalita alkoholu je v naslednych stavech imo zasadni :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    WILDENBURY_SQ: Mně nedělá problém z marketů Jameson, Beefeater. Rumy napité nemám, Morgana jsem pil dávno, takže neposoudím.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    STQ, DEMONOFANARCHY: Potvrzuji, tohle je fakt dobrej ovocnej destilat za dobry penize.

Jinak vypadek pameti je primo umernej mnozstvi poziteho ethanolu, s tim kvalita alkoholu nema co delat .. :) Acetaldehyd, methanol, estery a vetsinou ani vyssi alkoholy nejsou psychoaktivni, takze si proste "neceho podobnyho" jen vypil moc. :)
    STQ
    STQ --- ---
    DEMONOFANARCHY: to vypada desive, po necem podobnym jsem kdysi mel svoji prvni a jedinou kocovinu a totalni vypadek pameti :)
    STQ
    STQ --- ---
    WILDENBURY_SQ: johnnie walker black label a kdyz ho nemaj tak jima beama ale toho musim uz s ledem a pak je z toho takova docela vpohode whisky-limca, jinak se to pit neda :)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    WILDENBURY_SQ: Také Jacka nebo Kilbeggan.. a hodně rád mám suché Martini. To nikdy nezklame, tedy pokud mají za barem olivy..
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    DEMONOFANARCHY: Pravdu díš, tu znám :) Semtam na ni člověk narazí i ve večerce.. Překvapilo mě kdysi, jak nádherně a čistě voní po hruškách a i to, že mně ráno nebylo nijak moc blbě (nizký obsah MeOH..).
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    DEMONOFANARCHY: Jej..

Ale kdyz uz jsme u tohodle tematu, mate nejakou oblibenou znacku, kdyz nemate prachy / nechcete cekat na doruceni / nemate moznost objednavat nekde na cestach / shodou okolnosti jste v baru horsi kategorie.. Co kupujete v supáči, kdyz alespon ten náznak dobryho piti chcete mit?

Ja Jacka, mam ho celkem rad jako defaultni piti, ale idealni to neni.. Od doby, co jsem poznal lepsi piti, se nemuzu u tehle default K-Markt 40 voltů piti zbavit pocitu, ze uklizecka vytrela sudy a obsah kyblu je nam servirovan.. Mne treba ta chut Jacka chutna, proc ne, ale je tak malo intenzivni a hodne naredena, az je z toho trochu vyblijón.
    JCSOFT
    JCSOFT --- ---
    WILDENBURY_SQ: Vypalovák to je, ale docela sympatický :-)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    STEPNI_VLK: Ne, ja to nechci nejak dal rozebirat.. Jen informativne; priste si odpustim i to, kdyz uz to vim.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Jinak co kdo rika na ten vypalovák Booker´s .. ? Mozna zvazuju, ze bych casem otestoval.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    WILDENBURY_SQ: Pravdu díš, rozhodlo se (nejen v anketě), že víno tady mít místo nebude. Od toho je tu sousední klub..
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Podam report na Lafrojga.. Uz by mel kazdou chvili dorazit. Jedem na čarodky na BBQ, tak doufam, ze nezklame, ale myslim ze ne.. :)

Btw, asi to sem uplne nepatri a ja se navic ve vinech vubec nevyznam, proste mi bud chutna a nebo ne, ale tohle me popisem celkem zaujalo, tak uvidime.

Finca Allende - Blanco 2002 | Finca Allende | Španělsko
    http://www.topvino.cz/wineshop/spanelsko/rioja/finca-allende/finca-allende---blanco-2002/de1-wi210.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam