• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    STQ
    STQ --- ---
    WILDENBURY_SQ: (a ja jim teda jeste nebudu psat ze sou dementi, treba ti poslou tu samou :))
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    STQ: Muhehe :)

Okej, jdu to zkusit - objednáno.
    STQ
    STQ --- ---
    WILDENBURY_SQ: tyjo s tim adrbegem je to divny - jejich 10yo je to nejkourovejsi co jsem doted zkusil
    corryvreckan byl akorat silnejsi, ne kourovejsi
    s tim karamelem a marcipanem u bowmore je to trochu picovina - vsechny bowmore co jsem doted mel byly hodne kourovy, ale daleko jemnejc, komplexnejc a prijemnejc nez ten 'brutalni' ardbeg. takze jestli tam pisou neco takovyho, je to jenom nadstavba na typickou bowmore kourovitost

vem ten bowmore, zvlast jestli ti poslou (jako me) jinou a lepsi flasku nez si objednas :)))
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    MACHALIK: Podle toho nekupuju, dam spis na doporuceni a reference, ale vetsinou to sedi, fakt.

Vzdycky jsem se smal jiznim svahum a zkvašeným žábám s podtónem jahodového sena, ale u ty whisky to tam fakt cejtim. Treba jód je u Lapha tak signifikantni, ze snad i po vykloktani kyselinou bych to tam jasne cejtil :)

No.. Tak bowmore jo.. Tak asi mozna jo, mno.
    STQ
    STQ --- ---
    (akorat jsem si toho teda vsiml az ted rano kdy uz je kus flasky pryc :))
    STQ
    STQ --- ---
    MACHALIK: TAK TED JSEM ZJISTIL NEJLEPSI VEC
    objednal jsem tuhle
    Bowmore 16 y.o. (1989) - Bowmore - Skotsko, ostrov Islay - Skotska-whisky.cz
    http://www.skotska-whisky.cz/skotsko-ostrov-islay/bowmore/bowmore-16-y-o-1989.html
    co jsem linkoval chvili zpatky, ale dosla mi
    Bowmore 1991 / 16 Year Old / Port Matured : Buy Online - The Whisky Exchange
    http://www.thewhiskyexchange.com/P-6843.aspx

coz by mozna zcasti vysvetlovalo moji extazi :))
    nevim jestli jim mam poslat dekovnej dopis nebo jim vynadat a doufat ze mi treba poslou i tu druhou :))
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Kup tu Bowmore, dokud nestoji ctyrku za flasku - nebudou. Na TWE maji i verzi po portskym za dobry penize (sherry je nejlepsi). Nejaky Ardbegy nebo Naliskery se muzou jit bodnout. Jo a na ty chutovy hodnoceni typu lak z okurek, stara kozena sedacka, zmokly pes, presusene seno, na ty se vyser, podle nich nekupuj.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Ardbeg jsem jen ochutnaval (ani nevim kterej se priznam, ale nejakej default asi, takze moje kdakani nemusi byt buhvijak vypovidajici) a nijak me to nezaujalo. No smoke at all, jsem v tomhle hodne primitivne zalozenej :)

Na druhou stranu me desne laka Ardbeg supernova jakozto the smokiest and earthiest one. Uz jsem byl skoro rozhodnutej jakoze moji prvni opravdu draha flaska (na my pomery).

kouř a sůl, drcený pepř, čili, čokoláda, tabák, lněný olej, slaný nálev, limetka, cigaretový kouř, pražená káva, lékořice. - ta lekorice me tam trochu sere, tu nesnasim. Zbytek spektra je imho PRESNE pro me.

.. Jenze ted jsem zas na vážkách, kdyz tu rikate, ze clovek po Bowmore 16yo uz nechce nic jinyho .. Pritom nejakej karamel a marcipan a ovoce, to vubec neni pro me, ale svym zpusobem me to presto laka.

A do toho Talisker 18 yo. Tak ja nevim. Co vybrat a z jakyho duvodu? Zatim jste poradili moc dobre (s Laphem quarter) :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Ja svyho casu utracel za flasky tak 15-20k rocne, ale to ted asi chvilku nepujde, neb splacim byt. Novou, postargentinskou rutinu si teprve musim najit, ale pres desitku asi nepujdu.

Jinak na TWE tu Bowmore maji.
    STQ
    STQ --- ---
    WILDENBURY_SQ: to jsme na tom podobne :) ale uprimne bych tu jednu flasku nemenil ani za 7 ardbegu :)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Dik.. 2,5k, to snad budu pit jen o narodnich svatcich :)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Kde v ceskym e-shopu (klidne zahranicnim, pokud to vyjde nejak vyhodne) kupujete toho Bowmore 16 YO? Jsem asi slepej, vsude vidim 12, 15, 18 let.. A 16 jen na zahranicnich serverech, ktere navic nenabizeji prodej :)

Hoďte nejakej link na spolehlivej shop s vyhodnou cenou :) Dik.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BRUKEV: Bilancuju to samy. Zacal jsem nedavno a je to zlo, do penez to leze, pokud jsi normalne placenej clovek.

Na druhou stranu neutracim za cigarety, trávu a podobny picoviny, nemusim mit Tommyho Hilfigera ani chodit do potrefeny husy, neusiluju o zavist sousedu a prizen snobu. Muj "zlozvyk" je dobry jidlo a piti. Nejde mi o utraceni a drahy veci, chci to, co mi vyhovuje, subjektivni vnimani kvality.. Co me hodne zaujme, za to jsem ochoten hodne zaplatit.

Kvantitativne stejne, 2 - 4 flasky za nejakej cas, co znam kamarady zacinajici nadsence, delaj to stejne. Obcas si neco donesem koštnout, ale nijak extra casto. Ostatne nejvetsi radost mam, kdyz se mi povede vybrat dobrou flasku a uziju si sklenku u dobryho filmu sam nebo s pritelkyni :)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    DEMONOFANARCHY: Fuj, nedelej to, prosim.. Mej se trochu rad.
    STQ
    STQ --- ---
    BRUKEV: ja vetsinou vsechno vypiju nez nakoupim novy, ted mam doma vyjimecne 3 lahve...po 1500-2500, ale delam si takovej archiv abych vedel kolik jsem v tom uz utopil...todle je tak za posledni rok...tak jedna dve nebo nekdy tri lahve za mesic padnou...
    a ochutnavani nevedu vubec...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Když tak vidím, jak se kupují lahve stále větší ceny...kolik kdo máte doma lahví? Případně jak moc utrácíte, jaký poměr je ochutnávek a celých lahví?

Já moc nejsem na kupování panáků jen pro ochutnání, bo ceny samostatných panáků lepších značek jsou v hospodách nehorázné. A známé whiskopijce, kteří mi dají na košt nemám. Takže holt doma jsou většinou 2-4 lahve cenově tak +/- litr za kus a pokud je tip a vata na něco better, jednou za půl roku koupím.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MACHALIK: Kua, ten Glendullan zní dle popisu sakra dobře!
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STQ: Popravdě jsem s tím trochu počítal. Je to jedna z nejlepších whisek, co jsem kdy měl, bez ohledu na cenu. Paradoxně je ale z té trojice nejslabší, a to jak alkoholem, tak chutí. Nejlepší je sherry, prostřední je portský. Po napití těchto se ti už nebude chtít vracet zpátky k Ardbegům a podobnejm, resp. to vždy bude už jen obyčejný pití.

S tím Springbankem uvidíš, ale tahle liga to není. Třeba se rozjede.
    STQ
    STQ --- ---
    Springbank 1997 zatim moc nezaujal, prijde mi to (zvlast pri primym srovnani s tim bozskym Bowmorem) jako takovy obyc civilni piti co nijak zvlast neurazi ale ani nenadchne. a tak divne me pali, nevim zatim proc...

koukam ze bowmore bude tezka meta na prekonani :)
    STQ
    STQ --- ---
    ja uz ho potkal driv, ale preci jen jsem pri pohledu na cenu (asi 136 korun) vymekl a rozhodl se ze taky nemusim zkouset vsechno :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam