• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK:
    MACHALIK:

Ale samozřejmě, osobní zkušenost je základ. Nicméně od toho jsou tyhle diskuze, člověk položí dotaz, no a třeba se najde víc lidí, kteří odpoví. Podle toho si udělám nějaký obrázek a rozhodnu se. Kdyby tady byla většina odpovědí, že Diplomatico osmička je dostatečně dobré a preferovaná dvanáctka je klišé pro snoby, tak mě zlomí na ochutnání osmičky jako první. Pokud tady zase napíše víc lidí, že jedině dvanáctka, bo cokoli unter je jen naředěná voda, tak půjdu do dvanáctky.
    Dikuze tady beru jako prostředek pro získání dat k další analýze:)

MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Nebo jak se tady onehdá psalo o 18 yo Bowmore. Já řekl, že to je šit, protože jsem zvyklej na ty silný limitovaný edice, kdosi jinej odepsal, že to vůbec není šit, a ty si z toho můžeš odnést jen tolik, kolik se se mnou nebo s tím druhým znáš a jak přesnou dokážeš udělat korelaci.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUKEV: Tohle přece zcela jednoznačně záleží na laťce hodnotitele a odpovědi či "faktu" se nelze z principu dobrat. Pro mě je třeba veškerej Jameson včetně dvanáctky a osmnáctky odpad a pít se dá jedině Midleton, přičemž ani ten bych si nekoupil, pokud bych nemusel, a pro někoho jinýho může už základní Jameson bejt skvělý pití a dvanáctka životní sen, kterej si dopřává jen o víkendech. To se přece nedá rozhodnout bez osobní zkušenosti.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: Jasně, ale šlo o to, zda fakt platí že: dvanáctka je luxus a vše ostatní odpad, nebo že dvanáctka je luxus a vše ostatní je sice dobré a kvalitní, nicméně dvanáctky zdaleka nedosahuje.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUKEV: Slyšel jsem to stejný a věřil bych tomu, ostatně je to tak u každýho chlastu, tak proč by to tady měla bejt výjimka.

WILDENBURY_SQ: Trois Rivieres zase měl v poznámkách "old leather sofas".
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    SONNY1344: u Diplomatica se poměrně často setkávám s "doslechovým (neboli já to nepil, ale kámoš, co to pil, tak ten říkal) názorem, že sedmi a osmileté nemá cenu kupovat. Perfektní je prý jen tohle http://www.gastroklub.cz/detail/diplomatico-reserva-exclusiva-12-anos-0-7l/ a ta sedmička s osmičkou jsou proti tomu voda. Jaké jsi měl? Znám jen jednoho člověka, který pil osmičku a moc mu chutnala. Tak to o jedinečnosti dvanáctky zatím pokládám za namachrovaný drb.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    "cítíme kořeněnou mořskou tříšť"

:D lol, to uz fakt prehanej.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Dnes mi prijde tohle, ochutnaval jsem a moc mi chutnalo..

Isle of Jura Prophecy | Isle Of Jura | SINGLE MALT SCOTCH WHISKY | Skotská whisky
    http://www.topvino.cz/extras/skotska-whisky/single-malt-scotch-whisky-/isle-of-jura/isle-of-jura-prophecy/de1-wi287.html
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Zkuste Pusser's, Botran nebo Trois Rivieres. To jsou též dobrý rumy.
    SONNY1344
    SONNY1344 --- ---
    BRUKEV: Diplomatico je liga, můžu rozhodně doporučit, určitě víc než Pyrata. Je sladší, má plnou, harmonickou, lehce ovocnou chuť, možná trošku do ořechů - ale je to už dlouho co jsem ho pil, každopádně jsem z něj byl nadšený - kdežto Pyrat mi prišel nezajímavý, obyčejný
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Pil někdo z rumů Diplomatico?

WILDENBURY_SQ: který rum z Tebou pitých byl sladší?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BRUKEV: Pred tydnem jsme ho meli na party u sefika, good one, jak rikas, sladkej neni (coz u rumu kolikrat vyhledavam), ale byl vpoho.

Nicmene jsem zvedav na Pyrata, kdy neco objedname?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Dnes doplněn další rum http://www.gastroklub.cz/detail/rum-matusalem-gran-reserva-15-let-0-7l/ Relativně silnější, nijak sladký, za ty prachy dobrota.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    JULIANNE: Je to nejprodávanější Bowmore, jejich hlavní model. Pro mě zcela nezajímavá a plochá whiska, absolutně neporovnatelná s 16 yo cask strength modelama z let 1989-1992, o kterejch se tu bavíme. Obyčejná konfekční nudná čtyřicítka.
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    MACHALIK: Takhle bych ji rozhodně nenazvala. Sice není double-matured jako ta tady zmiňovaná, takže asi bude mít méně bohatou chuť, ale dobrá je...
    Koukám, že v odkazovaném obchodě je dokonce za sedmdesát.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    JULIANNE: Osmnáctiletá Bowmore je shit, toto je něco úplně jinýho.
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    KEVIN182: Ve Whisky Shopu v Obanu měli dokonce osmnáctiletou Bowmore za 83 liber, takže nějakých 2 300 Kč. Celkem slušné :).
    KEVIN182
    KEVIN182 --- ---
    :)) díky
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Hned to kup. Ta cena je super.
    KEVIN182
    KEVIN182 --- ---
    Ahoj,

chtěl bych se zeptat, co si myslíte o téhle whisky:
    Bowmore 1992 / 16 Year Old / Bordeaux Wine Cask : Buy Online - The Whisky Exchange
    http://www.thewhiskyexchange.com/P-9007.aspx

Zaujala mě a rád bych jí zkusil. Dá se sehnat i u nás, nejlevněji asi zde:
    Bowmore 1992 16Y Bordeaux Wine 0,7l 53,5% Pure Pleasure e-shop
    http://www.pure-pleasure.cz/prodej/bowmore-1992-16y-bordeaux-wine-0-7l-53-5--257

ale cena si mi zdá podezřelá - jinde v ČR kolem 2000,- Díky :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: Tak dražitel je zase spokojenej, ber to takhle :) Lidi po tom jdou, bo nechtějí platit za ty nové, když můžou použít starou pletenou.
    BTW za kolik kupujete bombičky? Já fungl nový pakl za 40 kč, když měním, tak za 25 kč.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam