• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.


    Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    MACHALIK: Dovolím si oponovat. Podle mých zkušeností i knih už slivovice v sudu nic nezíská. Samozřejmě, s destilátem z jablek či hrušek je to přesně naopak, teprve v sudu se ze sprosté jablkovice stává ušlechtilý calvados či hruškovice.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STEPNI_VLK: Už dlouho si říkám, jak by dopadla slivka, kdyby se dala na dvacet let do sudu. Podle mě by to byl nejlepší chlast na světě.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Myslivecká ze sudu od bourbonu. Pýcha likérky | Dobra chut | www.lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/myslivecka-ze-sudu-od-bourbonu-pycha-likerky-fn5-/dobra-chut.asp?c=A120203_105118_dobra-chut_glu
    Ústecká likérka má svou chloubu - ve středu stočila první lahev limitované edice Staré myslivecké Alexander Dolium. Nápoj ležel v sudu z amerického bílého dubu dva roky, dříve v něm čtyři roky v Kentucky zrál bourbon. Alkohol se specifickou vůní a chutí se dostane do rukou jen vyvoleným, protože stočeno bude asi 270 lahví.

    Obsah alkoholu v nápoji vyrobeném ze Staré myslivecké Premium je 40 procent. Chuť popsal druhý patron Stanislav Rajský, jenž degustuje v ústecké likérce myslivce už 35 let, jako zakulacenou, z vůně podle něj vyniká vanilín, který se vyloučil z destilátu. Od klasické myslivecké se liší především tím, že je cítit dřevem. "Lehký závoj koření, nasládlost, která je i ve vůni, bez ocasu," doplnil Mikšovic.
    AYUNTAMIENTO
    AYUNTAMIENTO --- ---
    to zní jak přikázání
    MACHALIK:
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    You don't swirl whisky.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Video: Jak správně degustovat koňak? Podívejte se | life.ihned.cz - Jídlo
    http://life.ihned.cz/jidlo/c1-54545270-video-jak-spravne-degustovat-konak-podivejte-se
    TYPHUS
    TYPHUS --- ---
    BRUKEV: Veď aj kritika, to je umenie, to musí byť vzletné a krásne :D inak by to bolo suché a bez šťavy
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BRUKEV: :D lol, tak ten je taky hodne plodnej...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Kua kdo vymýšlí ta hodnocení?:

    Hodnocení whisky podle P. Mulryana (Whisky Magazin)
    Aroma: kožená kabela, vůně nového auta, sevillské pomeranče a soumrak ve Valencii.
    Chuť: Zemřel jsem a dostal jsem se do nebe - hřejivé, olejovité koření, kardamon, skořice a velmi jemné tóny sherry.
    Dokončení: pěkně dlouhé rachocení, lechtivý pepř
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUKEV: Je nesmyslně předraženej, to je pravda. Je taky nejkvítkovější, co znám. Jinak kvítka a sladkost se nejlíp vyskytuje v irské, takže zkus třeba nějakou lepší Bushmills nebo Jamesona. Ze skotskejch nejsou špatný Auchentoshany, Aberlour a věci ze Speyside obecně. Je to mírnej kraj s teplým podnebím, odtamtud jsou takovýhle whisky.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: to by možná chutově vyhovovalo, ale za ty peníze je to pro mě naprostá zbytečnost.

    Abych nevypadnul z "tempa", tak u mě v baru vždy jedna až dvě lahve whisky je, ale už to není priorita.

    Celkem každý tady na klubu diskutuje jen o uzených whiskách, kouřových, jodových.
    Existují nějaké z opačného soudku? Sladké, květinové, ovocné? Cenový strop 1500kč, ideálně níže?
    Nehledám žádný supr zážitek pro znalce, chci lahev na občasné napití, když nechlastám rum. Z jodovek jsem se vrátil k Ardbegu 10 y.o. První jodová whiska v mém životě a z basic jdodovek je to pro mě dodnes to nejlepší.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUKEV: Plácni se přes kapsu a kup si Midleton.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BRUKEV: Mne rumy taky chutnaj, ale spis ty sladsi a dámičkovský, ale mam na ne chut malokdy, spis si dam poradnyho uzenyho wizoura :)

    Coz ale neni duvod, aby jsi nepil to, co ti chutna... Image je na nic, nasleduj instinkt :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Naučte mě zase pít wizoura, od tý doby, co piju rumy, je pro mě whiska strašně ostré pití. a to teda mluvím o 40 voltech :)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    No jasne, konak je dost drahy piti a za ty prachy na hovno, wizour je lepsi. Pullitr 40+ % alkoholu cloveka vetsinou posle na zem. Tak jsem rad, ze si nakonec rozumime.. :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    WILDENBURY_SQ: To byla samo nadsázka. Ale zpanákovat se půl flašou superdrahé ovocné kapaliny, která nebí kdovíjak dobrá; stejnou službu udělá sedmička burčáku.
    STQ
    STQ --- ---
    WILDENBURY_SQ: to samozrejme jo, ja celou flasku nedam ani omylem, koncim v komatu tak u pulky (tzn neco mezi 0.35-0.5L)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Sakra chlapi..

    VO tomhle se nebavim, bavim se vo tom, ze jako fakt nic necejtite, kdyz vypijete 0,7 litru 40% chlastu? Jako kdybyste si dali limonadu? Zadny lehky delirium? Ok no.
    STQ
    STQ --- ---
    WILDENBURY_SQ: no ja ti nevim, ale me 40% whisky taky prijde jak ridka limca co ji nema smysl pit i kdyz ze zacatku mi krivila hubu...
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    MACHALIK: Tohle chapu :)

    Ja jen jsem si rikal, co budes za kabrňáka, kdyz ti nic neudela flaska 40% chlastu...

    Na konak mam nazor nämlich stejnej.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam