• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Su nachystané a vlhké.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jsem za. Zítra sice jedu do Brna, ale jak neděli, tak pondělí už mám nejspíš zadané. Takže příští neděli/pondělí. Nebo se ti ozvu teď, pokud něco neklapne..
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Ze by?? Vlku? Mas to za rohem a ja dojedu, nezajdem?
    YOKY
    YOKY --- ---
    S kámošem jsme v Brně otevřeli Whisky Bar Valevil na Kopečný 14, za lázněma na Nových Sadech. Vybral jsem tam celkem slušný výběr různých Single Maltek včetně nezávislých plnění, který se mi podařilo sehnat. Chtěli jsme kousek Skotska v Brně a whisky bar, ve kterým mají k whisky skutečný vztah. Spolupracuji se skotským dodavatelem a mám tam pár záležitostí, které není úplně jednodnuché pořídit, přitom za rozumný peníz.
    Rád Vás tam, brňáky, kteří máte stejnou lásku jako my, uvidím...Dejte echo, že jste z nyxu, uděláme nějakou degustaci :). Budu se těšit! whiskybarvalevil.cz
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    A když už si tu zas povidáme, tak bych chtěl k pozornosti doporučit výbornou jedinou waleskou whisky Penderyn. Je levná (1 / 2 / 3) a velmi dobrá. Samo to není tak vysoká liga jako whisky okolo tří tyček za lahev, ale já mám díky nim novýho favorita mezi flaškama okolo dvanácti set (v UK sehnatelný okolo tisícovky).

Pro mě nejpozitivnější bylo, že se dělá jako triáda, takže člověk může ocenit různé sudy jedné whisky a něco se dozvědět, a chuťově se tváří jako něco mezi skotskou a irskou, jsou v ní ty irské květiny. Moc, moc příjemná whisky. Všechny tři flašky mi vydržely asi měsíc :(

STQ
    STQ --- ---
    MACHALIK: cyve maskovanej stan je nemala frajerina! a ty Shetlandy ti zavitim, ty me jeste cekaj :))
    STQ
    STQ --- ---
    UNREALONE: jed sam, to je nejlepsi, lidi se s tebou budou nejvic bavit a nebudes se muset s nikym dohadovat.
    ja tam byl zatim trikrat, chodil po horach, whisky jsem potkal akorat tu co jsem si nakoupil pod nima a na kopcich ji pak pil a moje obrazky vypadaj nejak takhle. na chozeni mam nejradsi Cairngorns, ale pekny je to vsude, Skotsko je kouzelna zeme. Akorat bych tam nejezdil tedka ale bud driv nebo pozdejs v roce, pac ted te tam sezerou ty jejich lidozravy maly svinsky mouchy. Google -> Midges :)

STQ
    STQ --- ---
    BRUKEV: covece koukam ze si tu davas stejny kolecko co ja pred rokem nebo dvema :))
    takze: Ardbegy jsou si vsechny podobny, i ty drazsi. Fakt. Usetri si tech par tisic a zkus radsi neco jinyho. Mel jsem krom toho 10yo
    Ardbeg Corryvreckan : Buy Online - The Whisky Exchange
    http://www.thewhiskyexchange.com/P-10767.aspx
    i http://www.thewhiskyexchange.com/P-114.aspx
    a s odstupem v tom zadnej zasadni rozdil neshledavam, komplexnejsi to urcite nijak zasadne neni, akorat silnejsi, takze si reknes 'kurva to je ale kourovy, ted sem teda velkej chlap ze todle muzu pit' :)))
    Laphroig mi taky nechutna, stejne tak Lagavulin, ale Bowmoru tu mam asi 6 flasek. Je daleko jemnejsi, kour tam je furt cejtit ale je daleko sofistikovanejsi nez Ardbeg. Jestlis ho jeste nezkousel, tak bych ti doporucil (Machalik promine :)) http://skotska-whisky.pozitek.cz/...o-darkest.html - coz je porad relativne dostupny piti ktery ti ukaze ze kour nemusi bejt akorat silnej, ale muze bejt i chytrej.
    Ja to ted mam doma furt lahev toho 10yo Ardbegu, par lahvi ruznejch Bowmore, japonskou Yoichi a obcas ozkousim neco novyho, ale todle je stalice...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    UNREALONE: Vždy ve dvou. Ve více lidech necestuji, stačí mi, že se musím dohodnout s jedním :)
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    MACHALIK: wow dík za vyčerpávající odpověď! :-)

Ty fotky jsou parádní! Právě něco takového bych si představoval.
    V kolika lidech jste cestovali? Musím najít nějakou oběť co by tam se mnou vyrazila :-) Kamarádka je tam teď s přítelem cca na půl roku tak bych je možná mohl navštívit.

Když jsem googlil, narazil jsem na nějaké (whisky) festivaly - jeden v květnu a další někdy na podzim. To by možná taky nemuselo být špatné...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    UNREALONE: Abych se konečně dostal k odpovědi: ve Schottlandu jsem byl už dvakrát (naposledy teď v dubnu) a celkem navštívil tyto destilerky:

- Deanston
    - Talisker
    - Clynelish
    - Highland Park
    - Benromach
    - Glenmorangie
    - Aberlour
    - Oban (ta byla v době mé návštěvy zavřená, je otevřená jen tuším od května do září)

Vysloveně stály za to Talisker, i když mi nechutná, Highland Park (jedna z nejlepších whisek, co jsem měl), Aberlour (taktéž), Glenmorangie (mají tam velikej výběr a ochutnávku) a Benromach. Naopak slabší byl Deanston (malinká) a Clynelish (nejslabší destilerka, byl otevřenej jen shop).

Ten větší z tripů vypadal takhle (půjčení auta na dva týdny, ve dvou celkem 30 tisíc na osobu total) a fotky z něj najdeš tady. Menší ještě nemám udělanej, ale vypadal takhle (podobný, avšak na osm dní, á 20 tisíc na osobu). Je to krásná země a krajina a chci se tam ještě vrátit, v těch kopcích je hroznej klid. Lze tam trekovat, jezdit autem, stanovat, spát v hotelech, chlastat, všechno, co si člověk může přát. Ze všeho nejvíc se mi líbily asi ostrovy, zejména Shetlandy, bylo tam zvláštní, tmavěmodrý nebe. Ještě se tam chci vrátit, i když dřív zkusím asi Bretaň.

MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Taky miluju ochutnávky. Když se s kámošem sejdem ve dvou a dáme dohromady deset flašek v celkové hodnotě dvacet prutů. A pak se parádně ožerem. Ochutnávky rule!
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BRUKEV: Pojd nekdy do Marpeku do Dejvic! Tam byla desna prdel... Nikdy bych neveril, ze chlapik s kiltem a dudama bude delat neco jinyho, nez bejt trapnej. Fakt to tam umej, ma to smrnc, je furt zabava, ale samozrejme i ty znalosti maj. 800 Kč za 10 velkejch panaku myslim + obcerstveni (chleba, prosciutto, voda..)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    WILDENBURY_SQ: Tak já mám za sebou taky třeba jen dvě:)
    Ale vysloveně mě baví v tom, že bylo dostatek pití na ochutnání, supr kolektiv, možnost pokecat, k tomu nějaký menší občerstvení, posledně kdybych uhodnul, do jaké kůže je balenej jeden rum, tak ho mám za dáčo (stojí asi 1100kč)... prostě je to fajn akce.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BRUKEV: Me ochutnavky (resp. jedna konkretni ochutnavka, jedina s kterou mam zkusenost) vylozene bavi a financne na tom bitej nejsem.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    UNREALONE: ochutnávka mě zatím vždy vyšla podstatně lépe, než kupování jednotlivých panáků. Panák 0.04 za 120kč oproti celé lahvi za 950kč je jasný parametr. Je ale fakt, že jsou podniky, kde se můžeš domluvit s majitelem na lepší ceně - např. že ti dá ochutnat pár panáků po 0,02 za lepší cenu, než kdyby jsi měl kupovat klasickou nabídku.
    Výhoda ochutnávek nicméně je i v tom, že máš během řízené ochutnávky výklad, mnohdy si můžeš poručit i o panáka navíc, lze srovnávat různé chutě.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    btw koukal jsem různě po podnikách co mají v nabídce malty a ceny jsou dost hrozný...nevim jak někde v zahraničí, ale tady si radši koupim celou flašku...možná nějaká ta placená ochutnávka vyjde malinko lépe cenově než návštěva hospody...byli jste někdo?
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    BRUKEV: mmm to zní dobře... koukám že hodnocení docela vysoko...
    Ardbeg Uigeadail - Whiskey Reviews & Ratings, For Peat Sake!
    http://www.forpeatsake.com/Ardbeg/Ardbeg+Uigeadail
    Ardbeg Uigeadail 54.2%
    http://www.whiskymag.com/whisky/brand/ardbeg/whisky1773.html

Vždycky když čtu ty tasting notes tak si říkám kam na to ty lidi choděj :-)

Člověk musí asi ochutnat sám, ale pro orientaci imho dobrý.
    Pročetl jsem si knížku Malt whisky companion od Michaela Jacksona (ne tamtoho :-) ) a je to docela zajímavý. Je tam nejaký povídání a pak hodně tasting notes a představení palíren.
    Na whiskymagu maj opsaný ty jeho hodnocení.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    MACHALIK: no včera jsem to zkusil, ale asi toho nechám - lépe se mi osvědčilo, když mám k ruce sklenici vody a nemíchám to přímo ve sklenici...
    nebo když se člověk napije a v puse se to smísí se slinami tak se to taky trochu zjemní...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam