• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    STQ
    STQ --- ---
    WILDENBURY_SQ: JW Black Label (akorat teda v cechach neni kolem petikila...)
    YOKY
    YOKY --- ---
    WILDENBURY_SQ: Můj nejoblíbenější blend je Black Bottle v základu. Na vůni nic moc, je to blend, ale z Islay Maltů to chytilo zajímavou kouřovou chuť...
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Oblibili jste si nejaky dobry blend (jakoze zajimavejsi, nez tulamórka), ktereho vam neni lito na vecerni bezny srkani, do koly pro neznabohy nebo kdyz ho "omylem" s nekym vykalite lahev na navsteve? Cena idealne okolo petikila.

The Naked Grouse Blended Scotch Whisky : Buy Online - The Whisky Exchange
    http://www.thewhiskyexchange.com/P-14272.aspx

Tahle me trochu zaujala.
    YOKY
    YOKY --- ---
    Kedlubna: Co se týče menších nekorporátních palíren, doporučuji taky jak bylo zmíněno: Kilchoman 2010, např. Winter Release..je to farmářská palírna, jediná založená za posledních 125 let. Na to jak je mladá, je to skvělá whisky s nasládlým startem, kouřovým rašelinovým tělem a ovocným dojezdem. Pak od Springbanku: Longrow CV - taky kouřové tóny, případně Hazelburn, např. 12yo - třikrát destilovaná. Zajímavostí je, že Springbank jako jedna z 20ti kdysi funkčních palíren v Campbeltownu funguje dál. Nebo Balblair, ročníková vydání - taky skvělé pití, sice dnes palírna patří Inveh House Distillers, ale pořád 4 ze sedmi zaměstnanců palírny nesou přijmení Ross - což je zakladatel palírny. Pak mě napadá Edradour, jedna z nejmenších palíren ve Skotsku.
    Pořád jsou to ale whisky relativně k dostání. Zajímavější jsou pak různá nezávislá plnění, např. Murray McDavid, Chieftains, Dun Bheagan - z těch známějších. Od něch lze získat palírny, které jsou tiché (nevyrábí), to je pak celkem raritka.
    Další možností může být zajet do Skotska na ostrovy nebo na vysočinu do malých vesniček a nakoupit domácí whisky a nějak to převézt sem. Kromě Edradouru a domácích whisek lze vše ochutnat ve Whisky Baru Valevil v Brně, případně v Jindřišské věži ve Whiskerii v Praze.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    MACHALIK: No jako znelo to trochu jako nabidka, do ted se nabizelo, nez doslo k tomuhle hroznymu overloadu :) Tak me napadlo, jak se plati presvaha, jestli treba u nekterejch spolecnosti muzes mit presvahu treba tunu a platis pausal.. Ale asi ne, zatim jsem platil vzdy za kila navic, no.

S lethalem pocitam, Ď.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    WILDENBURY_SQ: Ty, já nedělám žádnou objednávku, už takhle mám zavazadlo přes váhu a letím v neděli a su low on cash, takže jestli jsi to pochopil, že vám naberu whisky, tak to je omyl, nenaberu. Vezu deset Hitachi, nějakejch patnáct omáček, šminky, nějaký vergle pro holku, foťák, přehazovačku na kolo a možná, možná, když mi zbyde v kufru místo, si vezmu jednu flašku něčeho pro sebe, možná toho černýho ginu, protože je fantastickej. Stejně budu platit přesváhu, nemám šanci se vejít do 23 kg, i když jsem sem jel s 12 kg kufrem. Nějaký vožení flašek pro cizí je vyloučeno. Lethala mám jednoho, o kterýho se podělíte s Dockinezem, jak jste psali. Dalšího jsem nebral a teď už ho nestihnu koupit. Pochopili jsme se nebo došlo k omylu?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    MACHALIK: Me by zajimal asi ten nefiltrovanej Ledaig, cena by byla asi vpohode, ale je otazkou, jestli by se platila nejaka dalsi silena vysokohorska prirazka.. Za Lethala (nebavim se o whisce, at nematu ostatni :) jsem ochoten neco zaplatit, pokud to nebude uplnej nesmysl, protoze ho asi nikde jinde v dohledny dobe nesezenu. Skvelou whisku za rozumno sezenu nejakym zazrakem vzdycky :)
    DAHY
    DAHY --- ---
    Tak ja si nejakou asi nadelim k vanocum, kdyz mi je tak chvalite. Zatim jsem od nich nic neochutnal, ale jejich pristup je mi rozhodne sympatickej.
    MALEJ_EJCKA
    MALEJ_EJCKA --- ---
    MACHALIK: Plus nedávno jsem tu zmiňoval Longrow `CV`, což je jedna ze značek palírny Springbank. Také velmi slušná whisky.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DAHY: Plus je to podle mě moc dobrá whiska.
    DAHY
    DAHY --- ---
    KEDLUBNA_OBECNA: Podivej se na Springbank. Ty si, zda se, na svy rodinny historii, tradici a nezavislosti velmi zakladaj.

Springbank Whisky Distillers :: About us
    http://www.springbankwhisky.com/about.us/
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Na me je uz CS tak akorat slozitej, ale jsou to chute, v kterych se vyzivam.

Tohle me osobne zni... Silene, no, ale panaka ho urcite nekde ochutnam :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MALEJ_EJCKA: Rozumím a nepůjdu do něj tím pádem. Zní to jako zmatení smyslů. Akorát tady je za stejnou cenu jako QC, tak jsem o něm uvažoval.
    MALEJ_EJCKA
    MALEJ_EJCKA --- ---
    MACHALIK: Zkus si někde dát panáka, je to asi dost o osobním vkusu. Já jsem úplně tu kombinaci rašeliny a sladkosti sherry nedocenil. Jak 10yo (ten miluju) i QC (ten taky miluju) mi sedí víc, navíc jsou výrazně levnější než TW, 18 yo už je pak zas někde úplně jinde - jak chutí, tak cenou :-).

Ale jestli máš rád především QC, tak tě TW spíš zklame, smím-li odhadovat. QC je pepřovej, kouřovej, míň medicínskej než 10 yo, TW je pak takovej hladší, vyváženější, bez ostřejších chuťových "hran" = je míň čitelnej, míň "laphroaigovskej".
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MALEJ_EJCKA: Stojí to za to? Mám hodně rád, jakože fakt moc, QC, naopak 10 yo mě nechává chladným a CS jsem měl problém vypít, příliš mnoho hořkosti na mě. Má to smysl nebo radši něco jinýho?
    MALEJ_EJCKA
    MALEJ_EJCKA --- ---
    MACHALIK: Triple wood je hodně zajímavá whisky, nejdřív tušim zraje v bourbonovym sudu (velkym), pak v quarter casku, nakonec v sudu po Olorosu.

Má takovou hladší chuť, na mě musím přiznat hodně složitou a nepřehlednou. Už jsem ho teda dost dlouho nepil, ale pamatuju si ten pocit zmatení, kdy jsem nemohl moc rozpoznat, co to vlastně piju :-). Rozhodně nejvíc odlišnej z jejich řady 10, QC, CS, 18.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    MACHALIK: Tyjo, to mi uniklo :) Zni to slusne silene. Jestli ho beres, ocekavam brzkou recenzi! Jako zapalenemu Laphistovi by mi alespon ochutnavka uniknout nemela :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    WILDENBURY_SQ: To je skvělý :) Mrtvolnej puch whisky.
    Borec v kšeftě říkal, že Tobermory je kouřovější než Ledaig, ale jinak vypadaly kastle stejně, na flašky a barvy jsem se nedíval. Prozkoumám to, líbily se mi ty whisky.

Jinak vyšel novej Laphroaig Triple Wood, je to 48 % Quarter Cask, kterýho na poslední chvilu strčili do sherry. Asi si ho koupím pro tu prdel, zní to superzajímavě.

http://www.laphroaig.com/whiskies/triple-wood.aspx

Už někdo měl?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Jinak pozor, jsi myslim nejaky citlivy na ty vune / smrady... Ledaig "voni" jak podpalena marnice / spalena pneumatika :)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    MACHALIK: 10 yo 40% neni nudnej, ale sezenes ho vsude, nicmene ty nefiltrovany znej zajimave! Ja porovnam ceny na internetech a dam vedet.

Afaik, vznikla destilerka, jmenovala se Ledaig (cteno snad tak divne "Ledčik/g" :), casem se nejak ujal nazev Tobermory, protoze vesnicka Tobermory. Tolik historky z baru.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Přátelé, právě piju martini 3:1 z Fifty Pounds ginu a Noilly Prat a je to asi to nejlepší martini, co jsem v životě měl. Není vůbec cítit, jak píšou na jednom fóru, it tastes like an iced cloud.
    Toto je some serious shit. Přivezu si flašku dom, stojí to tu 33 dolarů, v británsku 33 liber plus poštovný. Naprostej masakr.

MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Ten Ledaig: mam moznost koupit nejakej Ledaig non-chill filtered a Tobermory non-cf, oboji nejakejch 46,3 % za cca 45-50 USD. Je to zajimava whisky a cena? Obe maji stejnou flasku a pixlu, coz me mate. Obe jsou 10 yo z Isle of Mull. Je to nejaka sdruzena destilerka nebo co? Pak maji i standardni Ledaig 10 yo 40 % a ten je nudnej uz od pohledu na regal.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam