• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    MALEJ_EJCKA
    MALEJ_EJCKA --- ---
    BRUKEV: Wikipedie praví toto: "Depending on the distillation method and the technique of the stillmaster, the final filtered and distilled vodka may have as much as 95–96% ethanol." Tzn., že na 40% obsah ethanolu musí lahev obsahovat více vody, než původního čistého destilátu.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    No hlavně me dostalo, že u spousty vodek je napsáno pouze líh, ale u dost velkého podílu ne líh a voda, ale voda a líh.
    A pokud se první má uvádět položka, které je v pokrmu víc, tak je pořadí voda/líh divné.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    MALEJ_EJCKA: Já bych taky řekl, že destilace a filtrace odstraní z kvalitní vodky každou příchuť kromě šmaku kvalitního vysokoprocentního obilného alkoholu :-)
    MALEJ_EJCKA
    MALEJ_EJCKA --- ---
    BRUKEV: S trochou nadsázky lze tvrdit, že dobrá vodka se pozná podle toho, že nemá žádnou chuť, respektive že se opakovanou destilací vymýtilo co možná nejvíc chuťových charakteristik.

"Alkohol De Lux" a "pravá příchuť vodky" jsou podle mě jen kecy, které nic neznamenají.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Tak si čtu o vodkách a mám brouka v hlavě.

U ruských vodek se hodně píše např.: "...XZY je opravdová ruská vodka s pravou příchutí vodky - jemná a lehká", případně že je vyrobena z alkoholu De Lux.

Co to ku*va jako je, ten Alkohol De Luxe, nebo vodka s příchutí vodky???

Vše to jsou slušné flašky od 300Kč nahoru.
    KOCOUREK
    KOCOUREK --- ---
    Chvilku tu nejsem a takové srandy :)
    V novém makro letáku je sada sklenek a karafy na whisku, uvažuji koupit si ji na chalupu ke krbu a k doutníčku. Cena 785,- s 3 body za nákupy. Nedá se sehnat něco hezčího za podobné peníze? Nejsem si jist jak to bude lahodit oku až to uvidím na živo.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    RETICULI: Nevzdávej to.
    RETICULI
    RETICULI --- ---
    MACHALIK: JJ chapu, je to moc advanced. Prijemne povidani.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    RETICULI: Já nerozumím ani slovu dissovat. Tvůj kámoš nakoupil hromadu spotřebky. Dovézt si ze Skotska deset flašek, který nejsou ničím vyjímečný ani zajímavý a daj se koupit kdekoli u nás, to chce talent. Tady seš v klubu o whisky, ne u rodičů na návštěvě, kteří tě budou chlácholit, i když se vybouráš v autě. Se stim smiř.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUKEV: I kdybych to tak bral, tak stačilo zajít do obchodu kdekoli u nás. Až na asi dvě věci tam není nic, co nenajdeš v regále. Ale komukoli cokoli.
    GALENIUS
    GALENIUS --- ---
    MACHALIK: Pár věcí z toho v regálu nemají. 8-)
    Skleničky, malé lahvičky, kvalitní hajzlpapír, šampon atd.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: Tak zas ber to takhle - třeba whisku nijak zvlášť nepije a tohle je výborný odrazový můstek na napití X druhů whisky.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STQ: Zaplať pámbu nemá puštěnej Nyx...
    STQ
    STQ --- ---
    RETICULI: a co takhle si trochu procist historii klubu, nez zacnes s temadle mimoznima vykrikama?
    STQ
    STQ --- ---
    MACHALIK: mozna tam je podstatny to ze privezl i ten hajzlpapir? :))
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    RETICULI: Tomu nerozumím. Kámoš se vrátil z tripu, takže si dovezl obsah typickýho regálu s whiskama, jaký mají v každým Tescu? Není to trochu škoda?
    GALENIUS
    GALENIUS --- ---
    RETICULI: Krása. O Skotsku uvažujeme příští rok, možná skončíme podobně... 8-)))
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Tyhle dvě značky vypadají skutečně vážně, podle mě by to mohla bejt pecka. Ještě větší outsideři než Penderyn.

MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Jsem možná měl pohovořit o té bretaňské whisky....
    Budu nějakou určitě objednávat. Nemá někdo tušení, kde sehnat Kaerilis? Tu jedinou jsem nikde nenašel.
    CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    MJUGEN: Dewar's White Label ? No rozhdodně lepší než Honzík Chodec Red a řekl bych i lepší než třeba Famous Grouse ale cena / výkon u mě v základních blendech vítězí Lauders :) http://www.masterofmalt.com/whiskies/lauders-blended-scotch-whisky/?srh=1
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    někdo zkušenosti s Dewar's "White Label" ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam