• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: jo, ale pokud tazatel nic jiného neupřesnil, tak si fakt představím jednu z osmi knajp na vesnici. Někde na moravě, kde jezdí turisti.
    A co si tam dají? Laphroig kvůli tomu, že Pepa povídal, že tam mají nějakýho toho Džonyho Wolkra, co je takový smradlavý po kouři. To dají jednou. Penderyn, že je květonový? To zajímá tak včelky.

Ten Glen je tuctovka, to se nikdo nehádá. Ale tuctovka, kterou lidi vidí v Tescu, Albertu, prostě tam, kde běžně nakupují. A proto si řeknou, to je nějaká whiska jak TD, nebo JW, mámo, ale ne tak profláklá a je to prý ten sinklmalt, zkusme to.

Pokud se budou hošanovi whisky v knajpě prodávat hezky, nebo je to (asi díky nekouření) hospoda aspirující na drobnou odlišnost, tak ok. At tam má dvě whisky tuctové a zbylé tři at zkouší nějak dostat do oběhu akcema, letákama, apod. Ale to už si musí poradit sám.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Glenfiddich byl ironie! Není to nic zajímavýho ani dobrýho, Glenfiddich ne! Něco jinýho, něco vyjímečnýho. Z kouřovejch by tam mohl bejt Laphroaig 10, z květinovejch třeba Penderyn Peated, z irskejch třeba Bush 10.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: Okolo Brna se pije slivka? Ty woe to čumím, já o tom kraji slyšel stejné morbidní legendy jako o ostravsku.

MJUGEN: Jestli na to máte, tak bych tam dal ten Talisker, to bude překvapení. Glenfiddich taky přidat. Ten Glen je celkem pomalu se proflakující značka i do knajp. Jde o to, jaká ta hospoda je, kolik bude stát panák maltky, jestli se to prodá.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MJUGEN: Proboha nedoporučuj ho.
    Jestli se chceš odlišit, tak tam nedávej ani to ostatní. Když tak můžeš dát Jameson a Honzika jako dva zástupce levné irské a skotské, ale ty zvylý tři polaď jako single malt a ideálně je třeba měň poté, co se dopije flaška. Může to bejt jakože nabídka - co týden jiná whisky.

Otázka je, jestli to kdokoli ocení. U nás na slovácku/moravě by strýci ze vsi na libovolnou whisku nezabrali, protože pijou přece slivovicu.
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    Právě že moc nechceme, aby tam byly lahve, které jsou všude (chivas/chodec) v dalších 8 rest. v oné obci. Trochu se odlišit je třeba.

MACHALIK: Ten určitě doporučím

Pak jsem ještě přemýšlel o Talisker...?
    GALENIUS
    GALENIUS --- ---
    MJUGEN: Pro venkovskou hospodu? Klidně Chivas Regal z relativně lepších. Z nižší úrovně VAT 69
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MJUGEN: Ještě Glenfiddich pro náročné a esence české hospody bude naplněna.
    JENDAVB
    JENDAVB --- ---
    MJUGEN: urcite: Tuleni mor a Honza chodec to jsou ty nejproflaklejsi ktery se pijou uplne vsude
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    Doporučte mi, prosím, tři Whisky, které by neměly chybět v menu nekuřácké restaurace na venkově. (má tam ještě povinně Jameson a Ballantine). Děkuji.

MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    HERR_FLICK: Myslím ty standardní whisky, co tam mají. Všechno je to buď 43 nebo 45 %, 0,7 l, 45 EUR. Stran procent není skoro nic značený. Francouzskej styl = bordel. Ta tvoje neuvádí nic navíc než libovolná další, takže to klidně může bejt taky ředěný - nebo taky ne - to se nikdo nedozví, dokud jim nenapíše. Já bych trojku za něco, o čem výrobce nenapíše nic podstatnýho, nedal, a jelikož se takhle má celej ten jejich eshop, tak se vracím zpátky k tomu, že mě zajímalo, jestli to nejde sehnat v nějakým normálním, běžným whiskykšeftě, kde si takovýhle nedostatky nedovolí.
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    MACHALIK: plus minus myslis ty redeny vodou, nebo ty 20cl vzorkovnice?
    sem asi mylne predpokladal, ze si budes objednavat neco takovyho
    http://www.kaeriliswhisky.com/...uBgVCQK1G5LWtXMIhBRt7ulW2&shop_param=cid%3D3%26aid%3DAGD_100_568%26 at neplatis vic za postovny, nez za vzorek k ochutnani, ale pravdu dis, ze fakt ve tri rano nema cenu vest takle smysluplnou debatu
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    HERR_FLICK: Plus mínus všechny ty flašky stojí do 50 EUR. Už to nechme, školku jsem přece jenom vychodil.
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    u takovy speciality bych asi ani moc neresil to shanet jinde, ze zaplatis u lahve za trojku o tri stovky vic za postovny bych nepovazoval za podstatny
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Jsem to blbě napsal.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Myslel jsem jakejkoli kšeft, kde se dá objednat i cokoli jinýho než jen jejich firemní whisky. Kvůli poštovnýmu. Pomiň. Toto jsem fakt našel.
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    MACHALIK: psal si ze si nenasel, kde objednat, i kdyz sis projel prvni odkaz
    nechapu smysl tvyho puvodniho dotazu, kdyz flasky sou k objednani primo u nich
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    HERR_FLICK: Tak první odkaz na Googlu jsem zase našel...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Mně Jura smrdí.
    MALEJ_EJCKA
    MALEJ_EJCKA --- ---
    GALENIUS: Velmi lehce kouřovou Juru (10yo) jsem zkoušel, ale jejím fanouškem se nestal - chybí jí pevnější tělo. Za 800,- se dají sehnat jistě lepší věci. Těch 600,- už je cena k uvážení. Sám bych si ale asi lahev nekoupil.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    GALENIUS: Tak pěkné ceny, přijde mi, že cenově je zhruba průměr, občas na něco levnější. Konkrétně web skotská whisky mi naopak přijde celkově dost předražený.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam