• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.


    Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    SONNY1344
    SONNY1344 --- ---
    DAVIDO: zkus nějaký velký tesco
    DAVIDO
    DAVIDO --- ---
    Kde sezenu v Praze v sobotu dopoledne lahev Macallana ?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MACHALIK: Díky za tipy. Už vím, kde to vyzkouším. ;) Pecka nepecka, vycházel jsem z toho, že kombinace martini gin je má oblíbená. I když tohle bude asi přeci jen krapet něco jiného..

    BRUKEV: Jo, je, asi rok a půl. Já teď - v rámci fůry času během rekonvalescence - mimo jiné pročítám stoh časopisů Čilichili. Nahromadilo se mi jich tu asi 25. Tady to stopro nebylo, tak pokud někdo nečetl, na datum publikování sere pes. :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STEPNI_VLK: Mimochodem, Rose's Lime Juice je celkem solidní technochuť, je v ní hodně uměliny. Mnohem lepší limetovou šťávu dělá Bartida a z té dělám gimlet já. Není to originál, ale taky to nechutná po benzínu a gumové hadici :) Poměr 1:1 bych si netroufl.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STEPNI_VLK: Ona to zas taková pecka není, ačkoli udělaný z dobrých věcí je fajn.
    Pravda je, že Aperol spritz pijem doma furt.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    To je docela starý článek, ne?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Negroni musím rozhodně ochutnat.. tedy až budu moct, páč momentálně jsem bohužel nucený abstinent. :(

    Poprosili jsme Václava Vojíře o dva tipy na koktejly, které by měl v barech každý ochutnat. Jsou to drinky, které by měly být dostupné v mnoha barech a zároveň jsou natolik jednoduché a z dostupných surovin, že si je můžete klidně připravit doma.

    NEGRONI
    Drink pocházející z italské Florencie se jmenuje údajně po hraběti, který chodíval na své oblíbené Americano (červený sladký vermut a Campari 1:1 do longové sklenice zalité do plna sodou) a nechal si do něj přidat pořádný šplouch ginu. Rovným dílem smíchaný gin, Campari a červený (sladký) vermut do sklenky s ledem je klasickým, poměrně silným drinkem, který teprve čeká na své znovuobjevení.
    - Nad hladinou nápoje zlomte řez pomerančové kůry a vložte jej do nápoje.
    - Pro naředění koncentrace alkoholu či pro osvěžení bublinkami lze tento nápoj lehce zastříknout sodovkou.

    GIMLET
    Jeden z nejjednodušších a přitom tolik žádaný drink je Gimlet, které nejvíce proslavil Terry Lennox v Chandlerově románu Dlouhé loučení. Tam se uvádí, že Gimlet je stejným dílem gin a Roseova limetová šťáva, nic víc!

    Vy si jej nejlépe připravíte tak, že do sklenky dáte led, na něj přidáte váš oblíbený gin a stejným dílem přidáte Rose's lime juice. Pozor, nezaměňovat s čerstvou limetovou šťávou či s limetovým sirupem.
    - Zastříkněte nápoj 1/6 limetky a vložte ji do nápoje. Získáte tím čerstvou svěžest, která nápoj rozzáří.
    - Zkoušejte různé druhy ginů. Zvláště oblíbeným je pak v poslední době v barech Saffron gin (šafránový), který dá navíc nápoji neopakovatelnou barvu.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Zkazit se dá i gin s tonikem | ČiliChili
    http://cilichili.cz/clanky/zkazit-se-da-i-gin-s-tonikem-678.html

    A ochutnal jste už někdy šampaňské z 19. století?
    Právě, že ne... Ale od ledna budeme mít v našem baru šampaňské staré devadesát let, ročník 1921. Hrozně rád bych se ho napil. Ale to se asi nestane. Leda by ho vydražil člověk, který by mi dal skleničku.
    ...
    Dá se vyčíslit, jak je taková láhev drahá?
    Lahve tohohle typu se na trhu nevyskytují. My jsme ji dostali za částku v řádu statisíců korun. Získali jsme ji jen proto, že s tím sklepem úzce spolupracujeme sedmnáct let, takže po roce a půl přemlouvání kývli. Ale kdyby přišel někdo z ulice a chtěl jim dát milion, tak řeknou: „Promiňte, nemáme." Lahví je opravdu jenom pár a k prodání už musejí mít dobrý důvod.
    ...
    Máte ještě nějaké další tipy na drink z ginu? (pouze v papírové verzi článku)
    Rád piju gimlet, což je gin a limetová šťáva. A potom taky podobně jednoduchý nápoj, který Česká republika ještě pořádně nepoznala. Negroni. Ze třetiny gin, ze třetiny Campari, ze třetiny červený vermut. Každý si to může namíchat doma - jenom s ledem a kusem pomerančové kůry.
    ...
    Jaké pití je dnes opravdu módní? (pouze v papírové verzi článku)
    U nás teď stoupá obliba Aperolu, což je italský hořkosladký bitter s nízkým obsahem alkoholu. Je to takový mladší bratříček Campari, který vzniká na bázi pomerančů a rebarbory. Pít se dá čistý, ale používá se hlavně v kombinaci s proseccem a sodovkou, to celé na ledu. Vzniká takzvaný Aperol Spritz, parádní letní drink. U nás jeho spotřeba poslední dobou mnohonásobně vzrostla, a ještě bude stoupat, až se teď Češi vrátí z italských nebo rakouských hor a zjistí, že se tam nepije nic jiného.

    Dal by se vymyslet koktejl třeba z moravské slivovice?
    Asi dal, dokonce existují, ale já používám ovocné destiláty do míchaných nápojů nerad. Slivovice je tak silně aromatická, že se hodí k čisté konzumaci. V drinku nefunguje. Ještě od nikoho jsem neslyšel větu, „v koktejlu je slivovice lepší, než kdybych ji pil čistou..." Jiná věc by byla, kdybychom ji použili jako modifikátor, kdybychom díky pár kapkám slivovice provoněli dejme tomu vodkový drink švestkou. V takovém případě by použitelná byla, ale jako základ určitě ne.

    Co si vlastně myslíte o chuti slivovice? (pouze v papírové verzi článku)
    Je geniální - jenomže pokud nemáte kamaráda s palírnou, tak si ji skoro nemáte kde koupit. Když půjdete do obchodu, tak v něm dostanete slivovici, která je řezaná, což je velká škoda, kvalita jde do kopru. Což by mohl zákazník poznat už podle velmi příznivých cen. Nikdo si nemůže myslet, že dostane za tři sta korun stoprocentní destilát ze slívy, protože náklady jsou mnohem vyšší.
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    GALENIUS: Souhlasím s tím, že ke kouři je potřeba se propít (většinou). Stejně tak ale pozoruji, že na ochutnávkách, ve kterých jsem měl prsty, a byly tam zastoupené whisky průřezově z celého Skotska, tak pravidelně mezi účastníky vyhrávala Bowmore a ani ten Laph se neumisťoval úplně špatně.

    Chápu, kam tím směřuješ, kdybych měl někomu postupně ukazovat svět skotské od začátku, tak bych taky nezačínal zrovna tímhle, nicméně, pokud má jít o hospodu, tak ten průřez není vůbec špatný. Ruku na srdce, jedna lahev tu hospodu nezruinuje a to pití se v ní nezkazí.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    GALENIUS: tak já jsem asi ta výjimka:) Moje první maltka byl Ardbeg 10.y.o. a hned jsem si ji zamiloval. Od té doby mě ze standartních Islay whisek nic tak nechutnalo.
    GALENIUS
    GALENIUS --- ---
    MAZDA: To je pravda. Ale myslel jsem to trochu jinak.
    Byl jsem na několika degustacích whisky a co jsem odpozoroval, k Islay se člověk musí propít. Jen velmi výjimečně chutná hned ze začátku a pokud se s ním začne, může to tamní whisky (a mnohdy i celé single malt) znechutit na hodně dlouho.
    Dlouhou dobu jsem se takhle díval na Ardbeg, "to je smradlavej sanytr, to se nedá pít". Až tak před rokem jsem ho znovu zkusil a zjistil, že je výborný. Ta doba byla přes 5 let.
    Proto navrhuju whisky z Islay uvést až po nějaké době, začít něčím jemnějším.
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    GALENIUS: Tak je otázka, jestli se takový seznam dělá z toho důvodu, aby byla chutě rozmanité a ukázalo se, jaké jsou možnosti, nebo prostě aby se vyšlo všem vstříc. Pokud jde o kouřovost, resp. o to, naučit na to lidi, tak si myslím, že HP svůj účel v tomto splní. Naopak se dá Laph hezky "zneužít" ve stylu "máme tu něco extra, co není pro každého". Toť můj názor :)
    GALENIUS
    GALENIUS --- ---
    MAZDA: I když Laphroaig miluju, spousta lidí si ji nedá, nesnesou ji, budou tvrdit, že smrdí jak sanytr. Pro začátek bych volil Taliskera. Laphroaig třeba po nějaké době, jak to půjde.

    MACHALIK: Nápodobně.
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    Každopádně díky, rady jsem předal a ať si s tím udělá pan majitel co chce :-)
    STQ
    STQ --- ---
    za me kazdopadne bowmore darkest. neni to drahy piti, nema to tak moc procent aby se smrtelnikovi zkrivila huba a neni to tak kourovy aby to bylo moc. na vsechny znamy co jsem to na nic zkousel to fungovalo, minimalne jako maly okynko do sveta vetsiho/zajimavejsiho piti...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    I já.

    Každopádně jsem dospěl k závěru, že k doporučování whisek do putyky na vsi nejsu způsobilej :)
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    BRUKEV: Já osobně bych určitě volil spíš Laph, než Taliskera.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MAZDA: Tím máme vyřešenou tu chybějící pátou flašku:)

    Glenn, HP, Talisker/Laphroig, James, Ballantine.

    Můžeme tam hnedka vyjet na výlet:D
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    Tak co do toho hodit vidle a doporučit Highland Park? Je to chutné a škodu s tím neudělá.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: jo, ale pokud tazatel nic jiného neupřesnil, tak si fakt představím jednu z osmi knajp na vesnici. Někde na moravě, kde jezdí turisti.
    A co si tam dají? Laphroig kvůli tomu, že Pepa povídal, že tam mají nějakýho toho Džonyho Wolkra, co je takový smradlavý po kouři. To dají jednou. Penderyn, že je květonový? To zajímá tak včelky.

    Ten Glen je tuctovka, to se nikdo nehádá. Ale tuctovka, kterou lidi vidí v Tescu, Albertu, prostě tam, kde běžně nakupují. A proto si řeknou, to je nějaká whiska jak TD, nebo JW, mámo, ale ne tak profláklá a je to prý ten sinklmalt, zkusme to.

    Pokud se budou hošanovi whisky v knajpě prodávat hezky, nebo je to (asi díky nekouření) hospoda aspirující na drobnou odlišnost, tak ok. At tam má dvě whisky tuctové a zbylé tři at zkouší nějak dostat do oběhu akcema, letákama, apod. Ale to už si musí poradit sám.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Glenfiddich byl ironie! Není to nic zajímavýho ani dobrýho, Glenfiddich ne! Něco jinýho, něco vyjímečnýho. Z kouřovejch by tam mohl bejt Laphroaig 10, z květinovejch třeba Penderyn Peated, z irskejch třeba Bush 10.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam