• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    DAVIDO: laphroaig quarter cask je pro me nejlevnejsi lahev, po ktery se muzu fakt utlouct

    docela bych rad vedel, ktera lahev pod litr ti prijde vyznamne lepsi nez tenhle dle tebe fridex z islay za necelejch 9 kil, velmi rad si rozsirim obzory

    jinak laphroaig 10y.o. CS uz pro me za ty penize uplne nestoji, v jeho cene sou pro me lepsi kusy
    DAVIDO
    DAVIDO --- ---
    LAAZI: Ne nezkousel. Ale lidi co pijou Laphroaig to podle me muzou zkusit bez vetsiho rizika. Pak dej kdyztak vedet jestli v tom byl vubec nejakej rozdil.
    LAAZI
    LAAZI --- ---
    DAVIDO: Jak vis, jak chutna odmrazovaci kapalina? Zkousels to?
    DAVIDO
    DAVIDO --- ---
    LAAZI: No ja to pit nebudu, jenom jsem se ti snazil najit chutovej ekvivalent.
    LAAZI
    LAAZI --- ---
    Ok nasel jsem nejake na http://vinoteka.dios.cz/, zrejme batche 0-2, asi lepsi nez dratem do oka.

    DAVIDO: Tak hodne stesti.
    DAVIDO
    DAVIDO --- ---
    LAAZI: To nevim, ale vim kde prodavaj dobrou odmrazovaci kapalinu.
    LAAZI
    LAAZI --- ---
    Pls da se v .CZ koupit Laphroaig CS ? Jakoze ve vsech ceskejch eshopech, co sem nasel, meli ten 003 batch, ale ten uz maj vsude vyprodanej a nic dalsiho nemuzu najit.
    Jakoze 005 batch se da koupit na www.laphroaig.com, ale postovny je 26 liber -.-
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ADMIX: Včera jsem si objednal jacka v baru. Kolega portugalec znalecky pokýval hlavou a pochválil mě za můj kvalitní scotch vkus.
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    Trochu odborneho humoru :)

    My friend went to Scotland, I asked him to buy a bottle of whiskey for me, this is what he bought...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Dostal jsem ted Maca 15 yo Fine Oak a jako nic moc. Lehka, jemna, az bezvyrazna a prazdna whisky. Preferuju silnejsi naloz chuti, toto je takovy ranni piti.
    SONNY1344
    SONNY1344 --- ---
    DAVIDO: zkus nějaký velký tesco
    DAVIDO
    DAVIDO --- ---
    Kde sezenu v Praze v sobotu dopoledne lahev Macallana ?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MACHALIK: Díky za tipy. Už vím, kde to vyzkouším. ;) Pecka nepecka, vycházel jsem z toho, že kombinace martini gin je má oblíbená. I když tohle bude asi přeci jen krapet něco jiného..

    BRUKEV: Jo, je, asi rok a půl. Já teď - v rámci fůry času během rekonvalescence - mimo jiné pročítám stoh časopisů Čilichili. Nahromadilo se mi jich tu asi 25. Tady to stopro nebylo, tak pokud někdo nečetl, na datum publikování sere pes. :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STEPNI_VLK: Mimochodem, Rose's Lime Juice je celkem solidní technochuť, je v ní hodně uměliny. Mnohem lepší limetovou šťávu dělá Bartida a z té dělám gimlet já. Není to originál, ale taky to nechutná po benzínu a gumové hadici :) Poměr 1:1 bych si netroufl.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STEPNI_VLK: Ona to zas taková pecka není, ačkoli udělaný z dobrých věcí je fajn.
    Pravda je, že Aperol spritz pijem doma furt.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    To je docela starý článek, ne?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Negroni musím rozhodně ochutnat.. tedy až budu moct, páč momentálně jsem bohužel nucený abstinent. :(

    Poprosili jsme Václava Vojíře o dva tipy na koktejly, které by měl v barech každý ochutnat. Jsou to drinky, které by měly být dostupné v mnoha barech a zároveň jsou natolik jednoduché a z dostupných surovin, že si je můžete klidně připravit doma.

    NEGRONI
    Drink pocházející z italské Florencie se jmenuje údajně po hraběti, který chodíval na své oblíbené Americano (červený sladký vermut a Campari 1:1 do longové sklenice zalité do plna sodou) a nechal si do něj přidat pořádný šplouch ginu. Rovným dílem smíchaný gin, Campari a červený (sladký) vermut do sklenky s ledem je klasickým, poměrně silným drinkem, který teprve čeká na své znovuobjevení.
    - Nad hladinou nápoje zlomte řez pomerančové kůry a vložte jej do nápoje.
    - Pro naředění koncentrace alkoholu či pro osvěžení bublinkami lze tento nápoj lehce zastříknout sodovkou.

    GIMLET
    Jeden z nejjednodušších a přitom tolik žádaný drink je Gimlet, které nejvíce proslavil Terry Lennox v Chandlerově románu Dlouhé loučení. Tam se uvádí, že Gimlet je stejným dílem gin a Roseova limetová šťáva, nic víc!

    Vy si jej nejlépe připravíte tak, že do sklenky dáte led, na něj přidáte váš oblíbený gin a stejným dílem přidáte Rose's lime juice. Pozor, nezaměňovat s čerstvou limetovou šťávou či s limetovým sirupem.
    - Zastříkněte nápoj 1/6 limetky a vložte ji do nápoje. Získáte tím čerstvou svěžest, která nápoj rozzáří.
    - Zkoušejte různé druhy ginů. Zvláště oblíbeným je pak v poslední době v barech Saffron gin (šafránový), který dá navíc nápoji neopakovatelnou barvu.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Zkazit se dá i gin s tonikem | ČiliChili
    http://cilichili.cz/clanky/zkazit-se-da-i-gin-s-tonikem-678.html

    A ochutnal jste už někdy šampaňské z 19. století?
    Právě, že ne... Ale od ledna budeme mít v našem baru šampaňské staré devadesát let, ročník 1921. Hrozně rád bych se ho napil. Ale to se asi nestane. Leda by ho vydražil člověk, který by mi dal skleničku.
    ...
    Dá se vyčíslit, jak je taková láhev drahá?
    Lahve tohohle typu se na trhu nevyskytují. My jsme ji dostali za částku v řádu statisíců korun. Získali jsme ji jen proto, že s tím sklepem úzce spolupracujeme sedmnáct let, takže po roce a půl přemlouvání kývli. Ale kdyby přišel někdo z ulice a chtěl jim dát milion, tak řeknou: „Promiňte, nemáme." Lahví je opravdu jenom pár a k prodání už musejí mít dobrý důvod.
    ...
    Máte ještě nějaké další tipy na drink z ginu? (pouze v papírové verzi článku)
    Rád piju gimlet, což je gin a limetová šťáva. A potom taky podobně jednoduchý nápoj, který Česká republika ještě pořádně nepoznala. Negroni. Ze třetiny gin, ze třetiny Campari, ze třetiny červený vermut. Každý si to může namíchat doma - jenom s ledem a kusem pomerančové kůry.
    ...
    Jaké pití je dnes opravdu módní? (pouze v papírové verzi článku)
    U nás teď stoupá obliba Aperolu, což je italský hořkosladký bitter s nízkým obsahem alkoholu. Je to takový mladší bratříček Campari, který vzniká na bázi pomerančů a rebarbory. Pít se dá čistý, ale používá se hlavně v kombinaci s proseccem a sodovkou, to celé na ledu. Vzniká takzvaný Aperol Spritz, parádní letní drink. U nás jeho spotřeba poslední dobou mnohonásobně vzrostla, a ještě bude stoupat, až se teď Češi vrátí z italských nebo rakouských hor a zjistí, že se tam nepije nic jiného.

    Dal by se vymyslet koktejl třeba z moravské slivovice?
    Asi dal, dokonce existují, ale já používám ovocné destiláty do míchaných nápojů nerad. Slivovice je tak silně aromatická, že se hodí k čisté konzumaci. V drinku nefunguje. Ještě od nikoho jsem neslyšel větu, „v koktejlu je slivovice lepší, než kdybych ji pil čistou..." Jiná věc by byla, kdybychom ji použili jako modifikátor, kdybychom díky pár kapkám slivovice provoněli dejme tomu vodkový drink švestkou. V takovém případě by použitelná byla, ale jako základ určitě ne.

    Co si vlastně myslíte o chuti slivovice? (pouze v papírové verzi článku)
    Je geniální - jenomže pokud nemáte kamaráda s palírnou, tak si ji skoro nemáte kde koupit. Když půjdete do obchodu, tak v něm dostanete slivovici, která je řezaná, což je velká škoda, kvalita jde do kopru. Což by mohl zákazník poznat už podle velmi příznivých cen. Nikdo si nemůže myslet, že dostane za tři sta korun stoprocentní destilát ze slívy, protože náklady jsou mnohem vyšší.
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    GALENIUS: Souhlasím s tím, že ke kouři je potřeba se propít (většinou). Stejně tak ale pozoruji, že na ochutnávkách, ve kterých jsem měl prsty, a byly tam zastoupené whisky průřezově z celého Skotska, tak pravidelně mezi účastníky vyhrávala Bowmore a ani ten Laph se neumisťoval úplně špatně.

    Chápu, kam tím směřuješ, kdybych měl někomu postupně ukazovat svět skotské od začátku, tak bych taky nezačínal zrovna tímhle, nicméně, pokud má jít o hospodu, tak ten průřez není vůbec špatný. Ruku na srdce, jedna lahev tu hospodu nezruinuje a to pití se v ní nezkazí.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    GALENIUS: tak já jsem asi ta výjimka:) Moje první maltka byl Ardbeg 10.y.o. a hned jsem si ji zamiloval. Od té doby mě ze standartních Islay whisek nic tak nechutnalo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam