• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    PINGVINS: Výtečná tulamórka! :)

Mne by zas zajimalo, jakej je ten Famous grouse na vsedni popijeni.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    PINGVINS: Jaký je ten Black Grouse?
    PINGVINS
    PINGVINS --- ---
    musím se po vánocích pochlubit, sbírka v kanclu se rozrostla

MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    WILDENBURY_SQ: Do standardní whisky sour bílek nepatří! Výňatek z Imbibe od Wondriche:

------------------------
    ONE WINE GLASS [2 OZ] OF [SPIRITS]
    HALF WINE GLASS [1 OZ] OF WATER
    ONE TABLESPOONFUL OF SUGAR
    HALF OF A LEMON
    ------------------------
    Squeeze a portion of the lemon into the tumbler, which should be a quarter full of ice, and rub the lemon on the rim of the glass. Stir with a spoon. . . . In the manufacture of fixes and sours a small bar-glass or ordinary tumbler is employed.
    SOURCE: STEWARD & BARKEEPER’S MANUAL, 1869 (COMPOSITE)

NOTES ON INGREDIENTS: By the 1880s, 1 tablespoonful of sugar was considered excessive, and the amount was reduced by half to two-thirds, and indeed 1 teaspoon or 11/2 teaspoons is sufficient; I will not dictate as this is a personal matter. The water, included at the beginning to help the sugar dissolve, was soon replaced by a squirt of seltzer which, once bartenders switched to syrup for sweetening (use 1 to 2 teaspoons of gum), migrated to the top of the drink. The canonical Sour spirits were brandy (the early favorite), Holland gin, applejack (this made for a “Jersey Sour”), bourbon (generally, but not always favored over rye - a New York Sour, for instance, calls for rye), and Santa Cruz rum (these last two being the latter-day favorites). The 1887 edition of Thomas’s book adds a dash of curacao.
    For an Egg Sour, use 1 ounce each of brandy and curacao for the spirits and add a whole egg. In 1922, the great Anglo-Belgian (shades of Hercule Poirot!) bartender Robert Vermiere suggested that “a few drops of white of egg improve all Sours.” This, the European school of Sour-making, was the one that recolonized America after Prohibition, and the Sour with a head on it was a standard specialty of FDR-era Cocktail lounges. (It should be pointed out, however, that as early as 1904 the Chicago Tribune was talking about an artificial, presweetened “acid and white of egg mixture” that was sold to bars by the gallon; but it was never considered good form to use such a thing.)

NOTES ON EXECUTION: For a midcentury Sour, begin by squeezing the lemon into a small bar-glass, add the sugar and water, stir, then finish with spirits and ice. Done. The claret, always a nice touch, is best applied with a dasher top. Failing that, careful pouring from a jigger (use about 1/2 ounce) over the back of a spoon will do. The idea is to have a “pleasant-looking, red-headed drink” as the Chicago Tribune observed in 1883.
    For one of the advanced sours of the 1880s, use syrup and shake everything but the float, if using one (and don’t forget the curacao!). Strain into a 4-or 5-ounce footed glass, add a healthy splash of seltzer if you like, float the float if you want that, and finish with a piece of pineapple, a couple of orange wedges, and a few berries.

Bar bych doporučil tento: http://www.bugsysbar.cz/ (bacha, maj tam čuráci nějakou reklamu, která začne mluvit, tj. vypnout zvuk než klikneš)
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    WILDENBURY_SQ: I v Bar and Books umí dobře míchat.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Nema nekdo tip na pripravu dobreho kysela (whisky sour)? Nikdy jsem patlačkám nejak moc neholdoval, jen whisky sour a bilej rusak si me ziskaly, nevim proc. Jiste vim jen to, ze budu jako zaklad volit levnejsi blend bez špetky kouře (volba si vyzada spoustu experimentalniho casu, uvitam tipy) a urcite dam bilek.

Uz dlouho se chystam na Old fashioned a Manhattan, slavne to patlanice, ktere jsem nikdy neochutnal... Doporucte nejakej podnik v Praze, kde nebudou ty drinky hnusny proto, ze by je neumeli pripravit :)
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    včera jsme do sebe lili Jura Superstition, poměr cena/výkon parádní, chuťově lehčí islayovina, doporučuju
    CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    GALENIUS: 65£ - naštěstí kolega v Anglii mi na ní "držel voko" :)
    GALENIUS
    GALENIUS --- ---
    CHAIWALLA: Tak držím palce. Na kolik přišla?
    CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    Když už jsme u toho Highland Parku - nevydržel jsem si neudělat radost takhle při svátcích, navíc poslední láhev v obchodě... :)
    Jsem fakt zvědavej...

WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Ja u tech zakladnejsich verzi wizouru jdu taky po cene... To az kdyz si jednou za cas delam radost s lahvi za par tisic, tak kolem toho pobiham tri dny a kalkuluju pomer cena / vykon / sberatelska hodnota (stejne to vzdy vypiju...), ale u whisky za 7 stovek to imho nema cenu :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    GALENIUS: Já bych vzal tu levnější.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BRUKEV: To bylo tak pred dvaceti lety, ne? ... A to jsem se povazoval za staryho v komunite prazskych barovych povalecu :)
    GALENIUS
    GALENIUS --- ---
    BRUKEV: Pravda... Asi si pro ni za chvíli zajdu. 8-D
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Já bych vzal starou. Novou si můžeš koupit kdykoliv, starý budou docházet:)
    GALENIUS
    GALENIUS --- ---
    Vážení, mám blbej dotaz.
    Řešili byste, jestli vzít whisky ve starší láhvi nebo v novější? Obsah by měl být stejný, možná vyroben o pár let dřív. Ale zase v lahvi by se měl vývoj whisky zastavit.
    Řeším, jestli vzít 12y Highland Park ve starší lahvi bez tubusu nebo něco připlatit za novější model.
    Doporučení?

BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: Čeče RX bourbon byl jednu dobu slavnej barovej alkohol. Si to pamatuju dodnes. Ostatní bourbony byly považovány za průměr, ale RX, to prej byla kvalitka. Stejně tak se v barech piják Chivasky považoval za znalce oproti pijákům Walkera, Ballantinky. A ti největší tajuplné světáci nad tímto ohrnovali nos, bo pravej frajer pije přece Bushmills, to byla učiněná legenda...

..jojo, zlaté mládí, až mi sentimentální slaza ukápla:)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    GOSHEWAN: Bylo to první pití, ze kterýho ses doblil, nebo co?
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    WILDENBURY_SQ: Njn, vsak rikam ze to ma spis sentimentalni hodnotu (: Ale dik i tak (;
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    GALENIUS: Dik! To by mohlo byt ono.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    ... Kdyby to bylo kdovijaky piti, tak to muzem u me premerit, jestli je ok, ale takovouhle prasivku ... :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam