• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    GALENIUS: No rikat o destilérkách jako takovejch, ze jsou skvely... Jako taky mam destilérky rad (jakykoliv, i na rektifikaci ropy), ale ze je Arbeg skvelej, to je myslim trochu... Nejapně receno.
    GALENIUS
    GALENIUS --- ---
    LEFTY: Skvělá je taky Caol Ila. I Arbeg.
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    WILDENBURY_SQ: Díky za tipy. Hlavně to musím všechno vypeat. (vyprovodím se sám ;-))
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    DONTRAGEDY: Tech kouru je milion druhu, pokud jsi kouřomil. Irskej kouř je zas něco jinýho (Connemary)...

LEFTY: Teď mi došlo, co hledáš, když už jsme u toho :) Leviathan. Long story
    short - uzené mořské řasy, v tom nejlepším možném slova smyslu. Kdybys náhodou někde sehnal láhev, vem rovnou celou bednu, tady to udáš hned...
    DONTRAGEDY
    DONTRAGEDY --- ---
    WILDENBURY_SQ: nj ja som neznal a prekvapil ma hodne milo (ono je kourovoy a kourovy - mna prave ta chut dymu zaujala, ze bola pre mna ina ako obvykle) - i ked je pravda, ze poznam strasne malu vzorku proti niektorym ludom tu a ako spravna konzerva som skoncil u Islay a asi este dlho tam ostanem :)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LEFTY: Octomore, akorát ten je trochu přeplněný mořem, rašelinou a uzeninou :)

Ne, vážně, kouřovek je spousta. Talisker i Lagavulin ti schválim a dále doporučim Benromach peat smoke, ochutnat všechny Laphy (mně třeba 10 yo vůbec nechutná, ale čtvrťoch nebo CS jsou úplně jiná liga, i ten 18 yo neni zlej) a poslední dobou mě hodně zaujal Bruichladdich Port Charlotte heavily peated. Tu poslední bych ostatně doporučil všem, kdo mají rádi propracované jemné kouřovky, pro mě opravdová pecka a takový pohlazení, po tý šílený oktomórce.

DONTRAGEDY: Hele... Základního Ardbega zde asi všichni znají, dokonce ani to, že je kouřový ("udeny dym"), nebude pro vetsinu osazenstva velkym prekvapenim :)
    DONTRAGEDY
    DONTRAGEDY --- ---
    Mne zachutil Ardbeg - Islay single malt - desatrocna. Neviem ako tu chut popisat, ale perfektne ide k dymke s latakiou. Ta chut pripomina udeny dym :)
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    Kdyz bych chtel ochutnat neco, co je plny more, soli a raseliny krome Laphroaigu, co by to melo byt? Talisker, Lagavulin 16?
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    někdo zkušenost s Laphroaig PX Cask?
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    DJFRACTAL: už jsem ochutnal od Circuitjerka a jemu to prý chutná, já se málem poblil... chuť asi jako zelená s fernetem
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    na letišti jsme dostali ochutnávku nového becher fire@ice ... doporucuju se vyhnout obloukem
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    O víkendu málé degustace několika vzorků:
    Ron Zacapa 23 jako starter (předtím asi 5 ruských vodek)
    Edradour Port Cask Matured - nezajímavá, na mou ženu prý moc silná
    Old Pulteney 12 - jako dobrá, ale oblíbená nebude
    Bruichlaladdich Infinity SE- příjemně potěšila, jemný kouř
    Bowmore (10) small batch release No. 2 - super a skoro dobrá jako Laph.
    Laph QC - opět nejlepší, nemohu si pomoci...

Stále sháním Leviathana.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Určitě.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Hele, beztak je dneska večer aspon 25% booknutých nyxáků vyzkouší doma, aby se předvedli před manželkama :))
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Já tě mazat nebudu, ale prostě "chlapské koktejly" z novinek, "které zvládnete připravit doma," proboha, chybí už jen "když nemáte vodku, použijte mrdku". Já vím, že je okurka, ale tady nejsme v ženským spolku.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: Mě smázni klidně. Já to dal, at to tu trochu pohecuju a rozproudím debatu, np.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Nešlo by to trochu víc na úrovni? Existuje celkem dost kvalitních mixologickejch zdrojů, ne nutný se zaobírat Novinkama.cz?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    tož trochá tých letních míchaček ze seznamu :)

Chlapské koktejly, které zvládnete připravit doma – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/muzi/345026-chlapske-koktejly-ktere-zvladnete-pripravit-doma.html
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ADMIX: rumy jsou příjemná změna. Jiná chuť. Osobně mám radši sladší.

HERR_FLICK: mám to podobně. Rumy u mě vedou, ale jak jsem půl roku nic rumowhiskového nepil, tak jsem koupil desítkový Malecon na nastartování...a potřebuju dokoupit nějakou whisku. Ta chuť mi chybí.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ADMIX: Doporučuju vermuty a pomerančový kraviny jako Campari, Aperol a rodina.
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    DEMONOFANARCHY: Ja ted asi zkusim cestu nejakyho sladkyho cucani na vecer, a uvidime, kam se dohrabu :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam